27-09-2013

Speculaas-perentaartje!


Het weer wordt kouder en de eerste nachtvorst is in aantocht! Lekker weer om binnen te zitten, bij de warme kachel, kaarsjes aan én dan iets lekkers bij de koffie ;-)

En als dat lekkers dan ook nog eens verantwoord is, dan is het helemaal smullen! Deze heerlijke speculaastaart vind hier gretig aftrek. De combinatie van de speculaas met peer is erg lekker. Daarbij de smaak van de amandelen, héérlijk! Laat de winter maar komen!

Speculaas-perentaart!

Ingrediënten voor een taart van ong. 20 cm doorsnee:
Ong. 150 gram amandelspijs*, 125 gr. speltmeel (of volkoren), 50 gram amandelmeel, 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, 100 gr. roomboter, 75 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker, 1 eetl. speculaaskruiden, snuf zout, 3 kleine peren, handje amandelschaafsel

Doe het speltmeel met het amandelmeel, bakpoeder, boter, palmsuiker, kruiden en zout in een kom. Mix met een mixer met deeghaken door elkaar. Kneed tot een soepel deeg (als het deeg te droog is voeg je een lepel water toe tot het deeg soepel is), en leg het deeg even in de koelkast om de smaken te laten intrekken. Je kunt het deeg ook prima een dag van te voren maken als dat beter uitkomt. Hetzelfde geldt voor het amandelspijs.

Verhit de oven voor op 180 graden.
Rol de helft van het deeg uit en verdeel het in de vorm, let op dat het een lage taart is, een soort van gevulde speculaas. Klop de amandelspijs luchtig. Smeer de spijs uit over het speculaas deeg en strijk glad met een mes. Verdeel de andere helft van het deeg uit en leg dit over het spijs en maak de randen dicht. Schil de peer en snijd doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd de peer in mooie plakjes. Duw de halve peren iets in de speculaas taart. Bestrooi de taart met wat amandelschaafsel en bak de gevulde speculaastaart in de oven af in ongeveer 45 á 50 minuten.

*Maal hiervoor 100 gram amandelen fijn met 75 gram honing of kokosbloesemsuiker en wat citroenschil. Maal net zo lang tot je een fijne spijsachtige substantie hebt. Voeg een half ei toe tot je een mooie smeuïge massa hebt.

Eet smakelijck en een fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

38 Reacties

  • Lydia
    Lydia zaterdag 19 okt 2013 om 16:09
    Wat een heerlijk taartje! Net uit de oven gehaald. Het ruikt alleen al zo lekker.
    Inmiddels in stukjes gesneden, maar kon er niet vanaf blijven... Heerlijk!
    Bedankt maar weer voor het goede recept!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 19 okt 2013 om 19:27
      Dankjewel! Ik vind 'm ook zo lekker ;-) Eet smakelijck en een fijn weekend!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke donderdag 03 okt 2013 om 23:22
    Hoi Williene,

    Klinkt heerlijk, gebruik je dan gewone peren rauw?
    Kan ook met rauwe appel toch?
    En heb je nog tips voor stoofperen, heb een zak vol gekregen uit iemands tuin:)

    Liefs thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 04 okt 2013 om 11:36
      Ha Thamar,

      Ja hoor, peren gewoon zo erop leggen. Appel kan ook, maar ik vind de combi van peer/speculaas lekkerder. Er staat hier ergens een recept voor stoofperen op, maar dat is geloof ik nog met gewone suiker, maar daarvoor kun je ook honing of palm/kokossuiker gebruiken.

      Succes hé!

      Liefs!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 28 sep 2013 om 18:59
    Haaai !
    Lijkt me weer een zeer 'Smakelijck' receptje...;-) ik heb hier boekweitmeel in de kast staan kan ik dat evt ipv het speltmeel gebruiken? Dan kan ik nl al lekker aan de slag...

    Gr Bianca
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 03 okt 2013 om 20:08
      Ha Nelleke,

      Klopt, het is echt drama. Bedankt voor je tip! Succes met het recept!
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 03 okt 2013 om 19:34
      Hoi Williene en andere lezers,

      Ik heb me ook suf gezocht naar palmsuiker, het is idd nauwelijks te koop, maar op de site gekruid.nl kun je het nog bestellen, je krijgt het dan in ronde schijven die je zelf kunt verpulveren.
      Dit recept klinkt ook weer heerlijk, dus ga ik zeker uitproberen!

      Groetjes, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 sep 2013 om 20:37
      Ha! Dankjewel! Ja hoor, je kunt hier ook boekweitmeel voor gebruiken voor zover ik weet. Succes en geniet ervan ;-)
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 27 sep 2013 om 20:16
    Hoi, als je gewone suiker gebruikt, kun je dan ook 75 gr. aanhouden?
    Groetjes Marieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 sep 2013 om 21:58
      Ik zou zelf iets minder suiker doen, maar dat is maar net hoe zoet je het wilt hebben. 50 gram is denk ik ook al voldoende omdat de spijs ook al zoet is.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 27 sep 2013 om 17:10
    Klinkt weer heerlijk! Voor de amandelspijs kun je neem ik aan ook amandelmeel gebruiken ipv zelf amandelen fijnmaken? Onze keukenmachine heeft het helaas begeven namelijk. Bvd! Gr Willemijn
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 sep 2013 om 21:58
      Ja, dat kan zeker. Alleen wordt het door het draaien in de machine wel echt spijs. Met alleen mengen lukt dat niet ben ik bang. Je zou het eens kunnen proberen met het prakken met een vork of een vijzel.

      Succes!
  • Petra
    Petra vrijdag 27 sep 2013 om 17:00
    Hoi Williene, lijkt me een heerlijke taart, wat kan ik gebruiken ipv wijnsteenzuurbakpoeder, ik wil dit niet gebruiken omdat ik van verschillende bevriende orthomoleculaire therapeuten heb gehoord dat het giftig is en je dit het beste kunt vermijden.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 sep 2013 om 20:46
      Sorry, ik ben niet helemaal volledig geweest. Natriumcarbonaat = groen bij Corinne Gouget, die ziet er niets kwaads in. Medica Natura noemt 'm rood.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 sep 2013 om 20:42
      Wijnsteenzuurbakpoeder = natriumbicarbonaat, dit zit ook in baksoda en bakpoeder. Dit is een rood E-nummer, maar als je deze verbiedt, kun je dus niets meer bakken wat je wilt laten rijzen. Sommigen drinken het en hebben er heel veel baat bij, en anderen zien er weer kwaad in. Ik vind het lastig, maar ik ben dol op bakken, en gebruik het dus wel. Maar ik gebruik het wel enkel in baksels voor het weekend, en ook niet elke keer. Maar er wordt heel verschillend over gedacht, ook in de orthomoleculaire hoek.
      Dit is dus typisch iets wat je zelf moet onderzoeken en kijken of je het wilt gebruiken.

      Succes!
    • debora
      debora vrijdag 27 sep 2013 om 22:49
      en waarom is het giftig Petra? wat zit erin?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 sep 2013 om 21:57
      Wijnsteenzuurbakpoeder kun je in dit recept gewoon weglaten.
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 27 sep 2013 om 15:09
    hoi Williene,
    even een vraag, waar koop jij op dit moment palmsuiker, of had je nog een voorraadje?
    Hier is het niet meer te krijgen bij jumbo, ekoplaza, het is bij de leverancier niet meer op voorraad, omdat er zoveel vraag naar is, en ik mis het echt.
    wat kan ik nu toevoegen ipv van palmsuiker???Wil eigenlijk geen gewone suiker toevoegen.
    Nog een vraag, waar in de winkel kan ik quinoa vinden???
    weet echt niet welke richting ik moet zoeken?

    Bedankt weer voor je lekkere receptje.

    groetjes marjan
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 sep 2013 om 16:39
      Ook nergens ;-) Het is heel slecht verkrijgbaar. Ik had nog een restje, maar nu is het ook op. Ik gebruik nu ook wel eens kokosbloesemsuiker. Jumbo schijnt het wel te kunnen bestellen hoorde ik van de week. Maar weet niet of elke plaats dat doet. Als het goed is moet het zeer binnenkort weer leverbaar zijn, tenminste dat zei de leverancier tegen mij.

      Kokosbloesem is wel nog te koop. Maar een stuk duurder. Je kunt ook een beetje honing gebruiken, maar daar wordt je deeg erg plakkerig van.

      Ik zou dus tijdelijk even kokosbloesem gebruiken en als je dat te duur vindt dan zou ik tijdelijk oerzoet o.i.d. gebruiken. Beter dan gewone suiker, maar heeft wel invloed op je bloedsuikerspiegel, maar voor een paar keer niet erg.

      Quinoa is te koop in natuurwinkels, maar ook in de supermarkten. Gewoon van Lassi, staat bij de rijst!

      Succes hoor!

      Groetjes, Williene
  • Nelleke
    Nelleke vrijdag 27 sep 2013 om 13:16
    Hoi Williene,

    Dit klinkt heerlijk. Ga het dit weekend eens uit proberen.
    Heb wel alvast een vraagje: je geeft aan dat je voor de amandelspijs 100gram amandelen met 75 gram k.b.suiker/honing en een half ei mixt, maar dan heb je meer dan 150gram amandelspijs die je nodig hebt voor het recept, klopt dat? neem je daar dan een deel van, of neem je iets minder amandelen en k.b. suiker/honing?
    Als je K.b.suiker gebruikt, moet je dan nog wat extra water/ei toevoegen, omdat honing al vochtiger is?
    Groetjes en alvast een goed weekend.
    Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 sep 2013 om 16:33
      Bedankt voor je reactie!

      Klopt, ik schrijf ook ongeveer 150 gram amandelspijs. Het is namelijk een beetje afhankelijk van je eigen smaak ;-) Dat kun je zelf een beetje afstemmen. Dit receptje geeft zo'n 200 gram, de rest kun je invriezen, of je maakt minder, of je gebruikt meer.

      Gewone suiker is 1 op 1, dus 100 gram amandelen, 100 gram suiker, daarom doe ik met honing wat minder gebruiken, maar met ei kun je het net zo smeuig maken als je wilt. Ik hou van hele smeuige spijs, dus ik doe er een klein ei bij, dan is het bijna vloeibaar spijs, in de koelkast laat ik het dan een nacht staan, dan is het al stijver en dan nog in de oven, dan is het in je taart of speculaas perfect. Nog een beetje smeuig en niet zo droog.

      Succes!
  • Henriette
    Henriette zaterdag 06 dec 2014 om 21:49
    Ik heb m vanmiddag gemaakt met 100gr boekweitmeel en 75 gr amandelmeel en het is een heerlijk taartje geworden! Super lekker!
    • Smakelijck maandag 08 dec 2014 om 10:48
      Fijn! Leuk om te lezen!
  • Bertine
    Bertine woensdag 11 nov 2015 om 20:34
    Beste Williene, Welke hoeveelheden kan ik aanhouden bij een taartdoorsnede van 24 cm.? En/of in een lage vorm van 28 cm.? Je begrijpt, ik heb geen vorm van 20 cm... ;-) Het lijkt me een heerlijk taartje om van te smullen op pakjesavond. Dankjewel alvast voor je reactie! Groetjes, Bertine
    • Smakelijck donderdag 12 nov 2015 om 13:14
      In het boek Zoet! staat een omrekentabel, maar dan moet je wel het boek hebben natuurlijk ;-) Als je van een 20cm vorm naar een 24cm wilt dan moet je alle ingrediënten x 1,44 doen. Succes!
  • Bertine
    Bertine dinsdag 17 nov 2015 om 09:33
    Haha, laat ik nu juist alleen het boek Zoet! niet hebben... Maar bedankt, ik ga rekenen!
    • Smakelijck dinsdag 17 nov 2015 om 19:40
      Ik zei het omdat heel veel mensen erover heen lezen ;-) Dus ik dacht wie weet heb je 'm in de kast staan. Maar je mag het altijd vragen hoor, zoek ik het voor je op!
  • Bertine
    Bertine woensdag 18 nov 2015 om 19:30
    Tja, zo'n tabel is natuurlijk makkelijk over het hoofd te zien met foto's van zulke heerlijke recepten... Wie weet komt het boek binnenkort alsnog in onze keuken te staan :-) Bedankt voor je aanbod!
  • Marjolijn
    Marjolijn maandag 30 nov 2015 om 19:14
    Zo, wat een verslavend taartje/koek(ook zonder amandelspijs heerlijk)
    • Smakelijck maandag 30 nov 2015 om 20:34
      Leuk om te lezen ;-)
  • Beline Kuipers
    Beline Kuipers woensdag 09 dec 2015 om 19:48
    Is dit taartje ook koemelkvrij te maken. Mn zoontje is volgende week jarig namelijk. Bijv. met Wajang-boter? Graag hoor ik zsm van je. Groeten Beline Kuipers
    • Smakelijck donderdag 10 dec 2015 om 09:22
      Hoi, Wajang zou kunnen, maar is niet E-vrij. Kokosolie zou ook kunnen. Succes!
  • Jeanne
    Jeanne zaterdag 12 dec 2015 om 23:09
    Heerlijk taartje. Vandaag gebakken... Die komt bij favorieten te staan. Bedankt!
    • Smakelijck maandag 14 dec 2015 om 09:41
      Leuk!
  • Marianne Corten
    Marianne Corten vrijdag 22 jan 2016 om 22:16
    Hoi Williene,volgende week ga ik de perenspeculaastaart maken.Wij hebben een heteluchtoven,gebruik jij die ook of moet ik nog10-15procent van de temperatuur afhalen?NB:wat een ontzettende leuke recepten heb je!Je website gebruik ik regelmatig. Groetjes,Marianne COrten
    • Smakelijck zaterdag 23 jan 2016 om 12:43
      Hoi, Dankjewel! Ik zou de oventemperatuur gewoon het zelfde houden hoor, dat is prima!
  • Saron Streuper
    Saron Streuper zondag 30 okt 2016 om 22:51
    Hmmmm heerlijk istie geworden!!!! Moet me inhouden om me niet misselijk te eten... en super makkelijk ook!
    • Smakelijck maandag 31 okt 2016 om 09:17
      Fijn! Geniet ervan ;-)
Laat een bericht achter!
255