19-03-2013

Rode Linzensoep!


Ik was al langer op zoek naar een lekkere linzensoep. Linzen zijn erg gezond, maar ik vond de recepten die ik tot nog toe had gemaakt niet echt lekker. Nu kwam ik deze tegen en gaf het nog één kans. Deze soep wordt gemaakt met kruiden die ook veel worden gebruikt in de Indiase keuken. De soep is makkelijk te maken, en heeft niet veel tijd nodig, zoals bij bijvoorbeeld erwtensoep. De soep is een lekkere gevulde soep. Het kan nog net, voordat de lente begint. Het recept heb ik uit de Uitzicht, een tijdschrift van de Moermanvereniging. Ik heb het wel een klein beetje aangepast in hoeveelheden van kruiden.

Rode Linzensoep!

Ingrediënten:
200 gram rode linzen, 1,5 liter groentebouillon, 1,5 theelepel bonenkruid*, 1 winterwortel, halve knolselderij, 2 uien, 1 teen knoflook, 3 ontvelde** tomaten, 1 prei, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, halve theelepel kaneel, 1 theelepel keltisch zout, peper, roomboter of ghee.

Bereiding;
Was de linzen. Voeg de linzen toe aan de bouillon en breng aan de kook. Voeg de wortel en knolselderij toe in hele kleine blokjes samen met het bonenkruid. Laat 20 minuten zachtjes koken.
Fruit in een andere pan de ui en de knoflook in een klontje boter. Snijd de ontvelde tomaten in blokjes en voeg toe samen met de rest van de kruiden. Laat even meebakken en voeg de linzenbouillon toe. Maak de soep op smaak met het zout, peper en voeg de prei fijngesneden toe. Laat nog 10 minuten koken en serveer.

*Bonenkruid is gedroogd te koop in de supermarkt of natuurwinkel.
**Tomaten ontvel je snel door een kruis te zetten bij het kroontje van de tomaat. Leg de tomaten een minuut in kokend water. Nu kun je het velletje er snel aftrekken.

Deel via social media

 
Print recept

24 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 30 apr 2014 om 13:39
    Wat een verrukkelijke soep Williene! Voor ons een blijvertje!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 apr 2014 om 14:52
      Wat leuk zeg!
  • jolly
    jolly vrijdag 21 mrt 2014 om 13:51
    Gisteren deze soep gemaakt, heerlijk! heb hem wel gepureerd voordat ik de prei er bij deed en een beetje verse gember er doorheen geraspt, dit maak ik vaker! Ik gebruik de bouillontabletten van Hugli Cenovis, zonder gist
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 21 mrt 2014 om 18:38
      Goed om te lezen! Bedankt voor je reactie!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 22 feb 2014 om 19:12
    Hoi Williene,

    Nooit eerder heb ik linzen gegeten, maar de zelfgemaakt rode linzensoep naar jouw recept was erg lekker! Bedankt voor het recept! Ik ben me een beetje aan het oriënteren om e-nummer en suikervrij te gaan eten. Vraagje, welke bouillonblokjes gebruik jij voor de groente bouillon? Ik was trots naar de biologische winkel gefietst, netjes op de etiketten gekeken, maar ik kwam er net pas achter dat 'gistextract' een andere benaming is voor E621... ;)

    Groeten Fenja
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 22 feb 2014 om 19:38
      Goed om te lezen, Fenja!

      Ik gebruik zelf de blokjes van Naturcompagnie. Hierin zit inderdaad gistextract. Biologisch gistextract is niet altijd E-621, E621 is een smaakversterker, gistextract ook. Dit kan chemisch zijn geproduceerd maar ook op een natuurlijke manier. In bijv. oude kaas, tomaten e.d. zit ook deze natuurlijke smaakversterker. In biologische producten mag geen E-621 zijn toegevoegd. Deze blokjes kun je daarom ook veilig gebruiken.

      Succes!
  • Blomkes
    Blomkes woensdag 20 mrt 2013 om 10:16
    Hoi Williene,

    Ik volg je geweldige blog al een tijdje i.v.m. het weglaten van E621 voor 2 van mijn 3 kinderen die allergisch aangelegd zijn (voor de rest van het gezin natuurlijk ook goed ;-) Nu ben ik deze week ook zelf begonnen om suikervrij te eten, heb even gedacht om de cursus 40 dagen suikervrij te gaan volgen maar de kosten hiervan houden me tegen. Na veel onderzoek op internet ben ik al wel veel wijzer geworden maar er wordt behoorlijk verschillend gedacht over suikervervangers. Omdat jij ook suikervrij eet vroeg ik me af of jij ook ervaring met stevia hebt? Ik weet in ieder geval dat je goed het 'kaf van de koren' moet scheiden wat aanbieders van dit produkt betreft.. Ik lees verder ook veel dat het bakken met Stevia lastig is i.v.m. de concentratie en dat het een vreemde, bittere nasmaak geeft.

    Verder vraag ik me af hoe je op gewicht moet blijven bij een suikervrij dieet, ik doe het niet om af te vallen maar ben intussen na een kleine week suikervrij al bijna 2 kilo afgevallen. Ik ben een erge zoetekauw en nu ik al mijn koekjes en snoep laat staan is mijn calorie intake natuurlijk ook een stuk lager..

    Ben benieuwd naar jouw ervaringen maar snap het ook als je het te druk hebt om alle mail te beantwoorden!

    Groet, Elske
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 mrt 2013 om 14:23
      Ha Elske,

      Fijn dat je iets aan mijn blog hebt!
      Ik heb ervaring met stevia. In de zin van: ik heb hier een flesje pure stevia staan. En daar blijft het bij ;-) Ik ben er geen fan van. Niet omdat het niet goed is, maar ik vind het geen fijne smaak. Ik heb de druppels en vooral zomers met het zomerfruit druppel ik wel eens wat over de aardbeien van de kinderen in plaats van suiker. Bakken heb ik nog nooit gedaan omdat ik van veel mensen hetzelfde hoor wat je schrijft.

      Als je suikervrij eet moet je inderdaad opletten dat je niet teveel afvalt. In noten zitten veel calorieën, wat je dus veel kan eten. In een hand vol noten zit al snel 400-500 calorieën, dus dat telt wel aan.

      Succes, en stel je vragen gerust, hier of via mail!

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad woensdag 20 mrt 2013 om 00:54
    De recepten bevallen me goed Williene, deze lijkt me ook weer zalig, ook deze gaan we weer proberen:-)
    Bedankt weer, je houd ons lekker bezig met e-vrij te koken.

    groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 mrt 2013 om 13:56
      Dankjewel Gerdien! Leuk om te horen.

      Groetjes, Williene
  • Mamanon
    Mamanon dinsdag 19 mrt 2013 om 10:52
    Hallo, hij lijkt mij echt heerlijk met al die kruiden, ik heb hem gepind op pinterest. I hope you don't mind...

    http://pinterest.com/pin/105342078756740916/
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 mrt 2013 om 11:57
      Wat leuk, dankjewel voor het delen!

      Groetjes, Williene
  • eelkje
    eelkje zondag 16 nov 2014 om 08:12
    hallo, gebruik je voor dit recept gedroogde linzen? en moeten die dan niet eerst geweekt en gekookt worden van te voren? groetjes eelkje
    • Smakelijck maandag 17 nov 2014 om 09:30
      Ik gebruik inderdaad gedroogde linzen, ik was ze wel maar dan gaan ze zo de soep in! Succes!
  • jac
    jac woensdag 19 nov 2014 om 15:30
    Kan je het bonenkruid ook vervangen voor iets anders?
    • Smakelijck woensdag 19 nov 2014 om 16:51
      Je kunt het ook weglaten hoor! Ps. Bonenkruid is te koop bij de supermarkt bij de kruiden.
  • francien
    francien dinsdag 27 okt 2015 om 16:09
    Wij wonen niet Nederland en hebben het te doen met de verse producten van het seizoen. Momenteel is er hier geen (knol)selderij. De groentemevrouw wees me knolvenkel aan, toen ik zei dat ik het nodig had voor de soep. Is dit goed te gebruiken in plaats van (knol)selderij??
    • Smakelijck woensdag 28 okt 2015 om 09:21
      Ja, dat kan wel, maar het heeft wel een andere smaak. Ik zou het gewoon eens proberen. Succes!
      • francien
        francien woensdag 28 okt 2015 om 21:43
        het smaakt prima!!! Bedankt voor al je blogs. Je inspireert mij bijna dagelijks!
  • Jenny
    Jenny dinsdag 26 sep 2017 om 19:02
    Je hebt me alweer verrast Williene! Wat een heerlijke soep! Ik heb hem vanmiddag in het vooruit gemaakt omdat we vanavond eigenlijk geen tijd hadden om eten te koken. We hebben gesmuld! Voor mijn man en zoon heb ik er nog biologische spekjes bij gebakken. Ik heb bouillonblokjes gebruikt van Caldo Vegetal van Soria Natural. Die bestel ik altijd bij ‘Bewust winkelen’. Bevalt ook prima, maar zijn wel prijzig. Groetjes!
    • Smakelijck woensdag 27 sep 2017 om 18:57
      Wat leuk om te lezen zeg! Fijn! De bouillon ken ik niet, ik zal eens kijken. Bedankt voor je tip! Ik heb zelf altijd Rapunzel zonder gist, ook erg fijne en lekkere bouillon.
    • Elise Markerink
      Elise Markerink zaterdag 25 sep 2021 om 15:38
      Wat een heerlijk, smalelijck maar vooral gezonde soep! Bedankt en veel zegen in je werk!
    • Elise Markerink
      Elise Markerink zaterdag 25 sep 2021 om 15:38
      Wat een heerlijk, smalelijck maar vooral gezonde soep! Bedankt en veel zegen in je werk!
      • Smakelijck maandag 27 sep 2021 om 10:34
        Wat fijn om te lezen en dankjewel!
Laat een bericht achter!
264