16-11-2011

Rijsttafel #4: Nasi en Bami!

Dit is het recept voor hele makkelijke nasi en bami. Het is vergelijkbaar met de nasi en bami zoals je 'm bij de chinees kunt krijgen, alleen dan zonder Ve-tsin oftewel E621, waar de chinees nogal scheutig mee is :-)

Het recept van de Nasi was al eerder te vinden op mijn blog, maar om 'm bij het geheel van de rijsttafel te krijgen hier nog een keer. Deze nasi/bami is een beetje 'saai' om hem zonder iets te eten, dus er 'moet' wel echt een bijgerecht zoals babi pangang o.i.d. bij.

Nasi:

Je neemt een ong. 4 a 5 kopjes gekookte witte rijst. Dit kan rijst zijn van een dag oud of rijst uit de vriezer. (Je kunt restjes gekookte rijst heel goed invriezen, tot je weer een portie hebt!)Je snippert een ui en 1 prei. Fruit de ui in wat olie en doe hier de prei bij als de ui glazig is. Roerbak dit een paar minuten en duw het mengsel aan de kant in je pan. Kluts 2 eieren en doe dit in de pan aan de 'schone kant' en blijf roeren met een houten spatel. Het ei gaat stollen en je zorgt dat je eistukjes krijgt. Beetje voor beetje roer je het preimengsel weer door het ei totdat je alles hebt gemengd. Meng nu de gekookte rijst erdoor en klein gesneden blokjes ham (vleeswaren). Even goed doorverwarmen en je hebt de nasi zoals je die bij de chinees krijgt! In principe is de nasi al zout genoeg door de ham, maar je kunt er evt. iets zout bij doen.

Bami:

Het recept voor bami is bijna hezelfde als voor de nasi.
Bak voor bami een hamlapje gaar en snijd deze in hele fijne stukjes.
Kook mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de mie is afgegoten spoel 'm dan goed na met koud water. Zo wordt de mie niet plakkerig.
Snipper een ui en 1 prei en fruit deze in de pan tot hij glazig ziet. Duw het mengsel aan de kant, voeg 2 geklutste eieren toe zoals bij de nasi beschreven. Voeg de mie, een ons gesneden ham in blokjes en de fijngesneden hamlap toe en meng het goed.
Evt. op smaak brengen met zout en evt. een scheutje ketjap manis (Yakso).

Tip: Als je geen varkensvlees eet kun je het vlees weglaten of een stukje gebraden rundvlees toevoegen in fijngesneden stukjes.

Eet smakelijck,

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

22 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 25 apr 2014 om 18:00
    Ik wil jullie deze site aanraden. Zelf kruidenmixen maken. http://plazilla.com/page/4295020881/indonesische-recepten-zelf-nasikruiden-of-bamikruiden-mix-maken
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 24 sep 2013 om 10:23
    Beste Williene,

    Even een compliment , niet verwacht dat het eten zonder allerlei pakjes en zakjes smaakvol zou zijn!
    Zelfs mijn oudste zoon (hij blijkt overgevoelig te zijn voor met name E621) vind het eten nu lekkerder dan eerst! Omdat hij vooral dol is op nasi ben ik hiermee begonnen samen met het recept van de satésaus ...heerlijk & voedzaam!
    Gisteren de tomatensoep gegeten ...ook heerlijk...vanavond de boontjes met taugé proberen...
    O ja de gekarameliseerde worteltjes waren ook heerlijk!
    Als het zo gaat valt het mij reuze mee (had er een zwaar hoofd in met 4 kinderen de hele boel om te gooien!)
    Bedankt voor al de heerlijke recepten en ik zal je site zeker blijven volgen!

    Groetjes Annemarie
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 sep 2013 om 14:11
      Ha Annemarie,

      Bedankt voor je mooie compliment! Wat fijn dat jullie er zo van genieten. Lekker bezig hoor! Succes met alles!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 18 apr 2012 om 16:17
    Beste Williene,

    Ik vind je recepten heel leuk om te lezen. Ik ben zelf nogal creatief als het op koken aankomt, maar je hebt toch tips waar ik niet aan had gedacht. Vooral zelf nasi maken is lastig. Ik ga nu zeker een paar dingen van je "rijsttafel" proberen.
    Wat betreft bouillon zonder E-nummers. De groentebouillon van Zonnatura heeft ook geen toevoegingen en die kun je overal kopen. Aangezien ik niet zo dicht bij een natuurwinkel zit dat ik even gauw andere kan halen is dit wel een goed alternatief.

    Groetjes Jessica
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 18 apr 2012 om 19:37
      Hoi Jessica,

      Bedankt voor je reactie en je tip! Succes met het uitproberen van de recepten!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 09 apr 2012 om 13:48
    Hallo Williene,
    Gisteren een rijstafel gemaakt met jouw recepten, alle 9 eters vroegen om 'mijn' recepten, zo lekker hadden ze nog nooit Indisch gegeten!!!! Complimenten voor jou, Willienne!!

    Hartelijke groetjes,

    Rita
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 apr 2012 om 16:33
      Wat leuk om te horen Rita! Dankjewel voor je reactie. Fijn dat je gasten zo lekker gegeten hebben bij je :-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 22 mrt 2012 om 21:50
    Riijst of mie kookt in kippenbouillon. Sorry!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 mrt 2012 om 23:40
      Hoi,

      Dankjewel voor je reactie! Klopt, de chinees kookt veel in bouillon. Dat is een goede tip. Het echte geheim van de Chinees is de Ve-tsin (E621) die hij toevoegt, en dat willen we juist vermijden :-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 22 mrt 2012 om 21:38
    Hoi Williene,

    Ik hoorde pas dat het 'geheim' van de Chinese kok is, dat hij de rijst of mie. Kokt in kippenbouillon? Misschien iets voor jou?

    Leuke blog verder!
  • Klaasje
    Klaasje zaterdag 17 dec 2011 om 15:03
    Hoi Williene,
    Zie nu je vraag pas, sorry. Ik had die makreelsalade gemaakt uit het receptenboekje van Dinneke gehaald. Die groene...
    Ik dacht, dat die je wel bekend was, toch?
    Vandaag de bami gemaakt, heerlijk! Zonder hamlapje, maar evengoed superlekker.
    Succes met je recepten, gr, Klazina
  • Smakelijck!
    Smakelijck! maandag 05 dec 2011 om 10:47
    Wat leuk om te horen, Klaasje! Wat bedoel je met het recept uit het boekje? Volgens mij haal je nu 2 mensen door elkaar? :-)

    Groetjes Williene
  • Klaasje
    Klaasje zaterdag 03 dec 2011 om 18:16
    Hoi,
    Vandaag je nasi gemaakt, heerlijk!!! Veel lekkerder en veel voedzamer leek het wel.
    Toen de oudste thuis kwam van zijn zaterdagbaantje, vroeg hij, of we eten hadden gehaald!! Zo rook het naar de chinees.
    Leuk he! Ze vonden het allemaal lekker.
    Gisteren ook makreelsalade gemaakt uit het boekje, ook zo lekker.
    Succes ermee en ik houd je in de gaten met de lekkere dingen!
    Groetjes, Klazina
  • Smakelijck!
    Smakelijck! donderdag 17 nov 2011 om 20:13
    He!

    Thanx voor je reactie! In Duitsland hebben ze inderdaad meer E-nummer vrij! Als jij nu de volgende keer wat voor mij mee neemt :)

    Ik hoor het wel hoe het smaakte! Liefs, Lien
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 16 nov 2011 om 22:03
    Een tip: Als je ooit in duitsland komt,
    heb je daar bij de Lidl wel e nummervrije bouillon voor maar € 0,70 Wij hebben toen voor
    een jaar potjes gehaald!

    Lien, ik ga het is proberen je recept, natuurlijk de bami! Liefs Janneke
  • Smakelijck!
    Smakelijck! woensdag 16 nov 2011 om 20:59
    Hoi,

    Inderdaad van een verse limoen. De rest gebruik bijv. in andere gerechten zoals in guacemole kan het of ik pers het door de verse sinaasappelsap. Volgens mij kun je het ook in zo'n groen spuitflaconnetje kopen, net als citroensap, maar dat weet ik niet zeker.

    Bouillon koop ik bij de natuurwinkel. Hier in Putten bij de Halm. Daar hebben ze blikjes bouillonpoeder van Dr. Vogel, dat is groentebouillon, en die doe ik eigenlijk overal in. Ook gewoon lekker om zo een kopje van te nemen. Wel prijzig, bij de Halm betaal je 5,25 geloof ik, bij de DA drogist kun je 'm ook kopen daar kost het 5,95. Ik doe daar wel een paar maanden mee.

    Kippenbouillon koop ik in een klein doosje met een aantal tabletten, ook bij natuurwinkel, weet zo gauw niet van welk merk, heb net de laatste opgemaakt en doosje weggegooid. Ik dacht van Natur Compagnie, maar weet het niet zeker. Bij mijn weten heb je in de supermarkt geen E-nummer vrije bouillon.

    Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 16 nov 2011 om 20:45
    O ja, en sorry, alweer een vraag.
    Als je bouillon niet zelf maakt, welke gebruik je dan? (Merk, verpakking, bij ah of reform verkrijgbaar?)

    Groetjes
    Lydia
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 16 nov 2011 om 20:43
    Hoi, nog een vraagje over de babipangang:
    je gebruikt een piepklein beetje limoensap. Van een versgeperste limoen? (en kan je met de rest nog iets?) of uit een pakje of iets dergelijks?

    Groetjes
    Lydia
  • Cuinera Bos
    Cuinera Bos dinsdag 09 dec 2014 om 19:16
    Even een tip,ik had de zilvervliesrijst van de Lidl,lekkere volle smaak,nasigroentenpakket en nasikruiden van de Xenos,vlees naar smaak .Zo klaar. Bij gebrek aan de ketjap van Yakso heb ik ketjap van Vitasia van de Lidl gekocht ,hoe fout is deze? Wat betreft bouillonblokjes ,deze koop ik op de markt van Hûgli,Cenovis,deze zijn zonder gist,msg en glutenvrij. 8 x 88 gr. voor 1,60
    • Smakelijck woensdag 10 dec 2014 om 09:26
      Bedankt voor je tip! Klinkt erg lekker. De ketjap van Lidl ken ik niet, er zit vast suiker in, maar ketjap heb ik nog niet gevonden zonder suiker ;-) Daarom gebruik ik vaak tamari, komt qua smaak aardig in de buurt. Succes weer!
  • Willemien
    Willemien vrijdag 10 mrt 2017 om 19:56
    Hoi Williene, ik heb voor vanavond nasi met kipsate en babi pangang gemaakt. We hebben gesmuld. Mijn man vond het lekkerder dan van de Chinees. En aangezien ik weet hoe graag hij dat lust is dat een groot compliment :) Misschien dat ik volgende keer de foe yong hai er ook bij maak. Nu wou ik even voorzichtig beginnen :) Groetjes Willemien
    • Smakelijck zaterdag 11 mrt 2017 om 18:55
      Wat leuk om te lezen, Willemien! Fijn dat het goed in de smaak is gevallen.
Laat een bericht achter!
280