17-12-2013

Lam uit de oven met gegrilde groenten en rode wijnsaus!

 

Lam uit de oven met gegrilde groenten

 

Ingrediënten voor 3-4 personen:
1 lamsrack, 3 aardappels (met schil), 2 winterwortels, 2 pastinaken, 2 rode uien, 1 eetlepel honing, 2 eetlepels olie,  (keltisch) zeezout, ½ theelepel tijm, boter

Marinade voor de lamsrack: 2 eetlepel honing, 1 eetlepel mosterd, 1 teen knoflook, 3 eetlepels olie, 1 theelepel tijm, (keltisch) zout en peper

 

 

Bereiding:

 

 

Meng voor de lamsmarinade de honing, mosterd, olie, tijm, de uitgeperste teen knoflook en wat zout en peper door elkaar. Wrijf de lamsrack in met de marinade en zet afgedekt in de koelkast en laat daar een aantal uur marineren.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de groenten schoon en snijd in repen en parten. Doe in een kom en meng met wat olie, honing, zout en rozemarijn. Meng de groenten goed met elkaar en spreid ze uit over een bakplaat. Schuif in de oven. De groenten hebben ongeveer een uur nodig om te garen.
Braad de lamsrack in wat boter of ghee om en om bruin. Haal de lamsrack uit de pan en gaar hem verder in de oven. De lamsrack heeft 20-30 minuten nodig om verder te garen, met 20 minuten is hij nog rood van binnen, 25-30 minuten is hij mooi rosé. Afhankelijk van hoe je de lamsrack wilt serveren voeg je deze 20-30 minuten voordat de groenten klaar zijn toe bij de groenten.
Serveer de lamsrack met een lekkere rode wijnsaus en bij de groenten een lekkere zelfgemaakte mayonaise!

Rode wijnsaus

Deze rode wijnsaus kan natuurlijk bij veel meer vleessoorten, dan alleen lam. Dus serveer je een ander stuk vlees, bijv. wild, ook dan komt deze saus goed van pas!
 
Ingrediënten voor 3-4 personen:
25 gram roomboter, 3 sjalotten, 2 takjes rozemarijn 2 takjes tijm, 300 ml rode wijn, 2 lepels ijskoude boter, 1 eetlepel balsamicoazijn, zwarte peper, maizena
Bereiding:
Smelt de boter in de pan. Snijd de sjalotten fijn en fruit in de boter. Voeg de kruiden toe. Laat even 5 minuten op laag vuur meebakken. Voeg de rode wijn toe en laat ongeveer 20 minuten op laag vuur inkoken. Zeef de saus (evt. door een doek). Verwarm opnieuw en klop de balsamicoazijn en de koude boter door de saus. Maak op smaak met de peper. Serveer de saus bij een gerecht naar keuze.
Vind je de saus te dun, wat op zich mag bij deze volle saus, dan kun je ervoor kiezen om 'm wat te binden met maïzena. Verdun dit altijd eerst met water en voeg dan beetje bij beetje toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
 
Fijne dag!
 
Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 17 dec 2013 om 14:17
    Voor ons geen lief lammetje .....

    We kiezen voor een vegetarische variant!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 dec 2013 om 20:44
      Daar is natuurlijk een ieder vrij in, maar niet iedereen eet of wil vegetarisch eten.

  • Ina
    Ina dinsdag 17 dec 2013 om 13:04
    Lijkt me ook heerlijk voor een stuk lamsbout! We gaan het proberen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 dec 2013 om 20:43
      Klopt, dat kan ook heel goed!
  • ange klerx
    ange klerx dinsdag 17 dec 2013 om 09:28
    Ha Williene,

    Wij houden niet zo van lam,heb je nog een ander tip bij dit gerecht?
    Alvast dank

    groetjes,
    Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 dec 2013 om 13:00
      Hoi Angé,

      Je zou ook een groot stuk rundvlees kunnen nemen, bijv. rosbief o.i.d.

      Succes!
  • suzanne van Dijken de Bruin
    suzanne van Dijken de Bruin donderdag 18 dec 2014 om 12:26
    Hoi Williene, Kan ik ook arowroot gebruiken om de saus mee te binden? groetjes Suzanne
    • Smakelijck donderdag 18 dec 2014 om 13:13
      Ja hoor, dat denk ik wel, zeker als je het vaker gebruikt om sauzen te binden. Succes!
  • Bert Smit
    Bert Smit zaterdag 24 nov 2018 om 12:16
    Hoe gaar je de aardappelen?
    • Smakelijck zaterdag 24 nov 2018 om 13:55
      Deze voeg je bij de groenten in partjes.
Laat een bericht achter!
261