12-12-2012

Kerststol!

 


Tja, de tijd gaat zo snel, dat ik nog niet echt door had hoe snel het al weer Kerst is... Maar over 2 weken is het al weer zover!
Dus komende recepten staan daarom een beetje in het teken van Kerst.

Vandaag de Kerststol. Daar hoef je niet mee te wachten tot het kerst is, want daarvoor is hij ook heel erg lekker ;-) Ik geef je voldoende tips om je brood weer elke keer anders en/of gezond te maken! Zo kun je lekker varieren.

Ingredienten voor 2 kerststollen:

 

 

200 ml melk of water, 500 gram (spelt)bloem, 20 gram verse gist of 7 gram droge gist, 50 gram + 2 el (palm)suiker, 150 gram rozijnen, zout, 300 gram roomboter, 1 ei,  100 gram gehakte hazelnoten, 150 gram poedersuiker.

Bereiding:

Zeef de bloem in een kom en voeg lauwwarme melk toe samen met de gist en de 2 eetlepels (palm)suiker. Meng dit tot een deeg, het blijft misschien wat kruimelig, maar dit komt later goed met het toevoegen van de andere ingredienten. Voeg geen extra vocht toe in dit stadium, anders moet je straks weer meel gaan toevoegen ;-) Dek de kom af en laat een half uurtje rijzen op een warme plaats. Laat ondertussen de rozijnen een kwartier wellen in heet water en laat ze daarna uitlekken.

 

 

 

Voeg de rest van de suiker, een snufje zout, 150 gram(!) roomboter (op kamertemperatuur) en het ei toe aan het deeg. Kneed het mooi glad en meng de noten en de rozijnen erdoor. Laat het een uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200 graden.

 

 

Kneed het deeg nogmaals door en deel het in 2 stukken en vorm er 2 stollen van. Laat de stollen opnieuw 20 minuten rijzen en bak ze af in de oven. Verlaag na een kwartier bakken de temperatuur naar 175 graden en laat de stollen dan nog een kwartier bakken.

 

Smelt de andere helft van de roomboter in een pan en bestrijk hiermee de stollen als ze uit de oven komen. Bestuif met poedersuiker. Laat de stollen afkoelen en bestuif dan opnieuw met poedersuiker.

 

 

Tips:

 

*Je kunt de stol zo 'gezond' maken als je wilt. Je kunt volkorenmeel of speltbloem gebruiken maar ook gewone bloem. Je kunt gewone suiker, rietsuiker of palmsuiker gebruiken. Let wel op dat de stol anders kleurt met volkorenmeel en met palmsuiker.
*De poedersuiker kun je ook weglaten als je wilt letten op je suiker-inname. Je kunt de stol dan 1 keer afstrijken met gesmolten boter voor een mooie glans en evt. nog bestrooien met wat amandelschaafsel.
*Vervang de hazelnoten door amandelen.

*Voeg voor een frisse smaak de schil van een biologische citroen of sinaasappel toe.

*Vervang de helft van de rozijnen door cranberry’s.

*Laat de rozijnen wellen met een paar eetlepels rum.

*Voeg voor een kruidige smaak een halve theelepel kaneelpoeder toe.

*Wil je een stol met amandelspijs? Rol deze dan tussen het brood bij het vormen van de stol. Amandelspijs maak je met dit recept.



Deel via social media

 
Print recept

34 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous maandag 23 dec 2013 om 23:44
    Ha Williene,
    Een vraag: heb al 2 keer je recept van deze kerststol gemaakt. Maar helaas is beide keer niet anders overgebleven dan een paar platte broodjes! Heb exacte gewichten aangehouden en ook de geadviseerde rijstijd in acht genomen! Je kunt de broden wel eten en het ook niet zo dat er geen smaak aan zit! Misschien dat jij enig idee hebt waar het mis is gegaan? :)

    Groetjes Jannie
    ps; Goede Kerstdagen toegewenst met je gezin & fam!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 dec 2013 om 11:19
      Wat jammer! Ligt het ook niet aan je gist? Ik heb 'm pas ook weer gemaakt, maar wilde niet rijzen. Kwam helaas doordat m'n gist al veel te lang lag. En de warmte is ook erg belangrijk. Ik zet het nog wel eens bij de verwarming, dan rijzen ze vaak veel beter.

      Bedankt voor je wensen, ik wens jou ook goede dagen toe!

      Groetjes, Williene
    • Corine
      Corine donderdag 10 jul 2014 om 20:40
      Als zout en gist bij elkaar komen tijdens het kneden dan werkt de gist niet of nauwelijks meer, misschien is dat het geweest?!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 28 mrt 2013 om 15:36
    Ha Williene,

    Zou je ipv melk ook water of sojamelk kunnen gebruiken?

    Groetjes Anne
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 12:47
      Succes ermee, Anne!
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 29 mrt 2013 om 10:38
      Dankjewel, ik ga wel wat proberen. Het word bij ons een paasstol, bij de kerst had ik er geen tijd (meer) voor ;-)

      Groetjes Anne
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 28 mrt 2013 om 18:33
      Melk zou je kunnen veranderen in amandelmelk of soyamelk bijvoorbeeld. En je hebt wel plantaardige boters, maar die zijn geloof ik niet E-vrij. Misschien bij de natuurwinkel?

      Succes!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 28 mrt 2013 om 15:47
      En de roomboter? ivm met een lactose-allergie.
  • Jeannet
    Jeannet woensdag 09 jan 2013 om 15:36
    Ik heb vorige week (pas) de kerststol gemaakt. De smaak was op zich wel goed alleen was het een echte kruimelcake. We hebben hem van een bordje op moeten lepelen. Het deeg vond ik ook erg nat, terwijk ik geen extra vocht had toegevoegd. Misschien toch iets verkeerd afgemeten of zo. Ik ga het over een poosje nog eens proberen ook al is het geen Kerst meer.
    Groetjes,
    Annet
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 09 jan 2013 om 17:13
      Wat jammer Jeannet! Ik zal het recept ook nog eens maken en kritisch kijken.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 18 dec 2012 om 12:25
    Bij ons was het deeg ook erg kruimelig. Wij hadden daarom de eerste ronde ook al extra melk en gist toegevoegd. Later rees het wel heel goed. Alleen de laatste keer rijzen lukte niet. Dus we hadden hele platte stollen. De smaak was ook nog niet helemaal perfect.
    Volgende week gaan we het nog 1x proberen, alleen dan zonder extra melk toe te voegen. Ik denk dat het dan wel goed komt :)

    Nog bedankt voor je antwoord over stokbrood
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 18 dec 2012 om 13:18
      Graag gedaan en succes voor de volgende keer ;-)

      Groetjes, WIlliene
  • zeeuws knoopje
    zeeuws knoopje maandag 17 dec 2012 om 09:14
    Hoi, ik had ook het probleem van dat het erg kruimelig was toen ik de eerste keer gemengd had.
    Daarna heb ik geen extra vocht meer toegevoegd. De broden zagen er verukkelijk uit, maar helaas, bij mij smaakten ze niet. Wat zou ik fout gedaan hebben? in ieder geval zat er te weinig zout in. Ik had gehakte amandelen gebruikt ipv de hazelnoten. Zou daar het probleem liggen? Het brood was erg compact. Jammer, want de buitenkant was prachtig en het huis rook heerlijk. Toch ga ik ze voor de kerst maar gewoon in de winkel kopen, dan maar een keertje e-nummers eten...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 dec 2012 om 18:48
      Ha,

      Jammer dat het niet gelukt is!

      Na de eerste keer mengen hoort het deeg ook kruimelig te zijn omdat er nog niet voldoende vocht bij zit.

      Daarna komt de boter/ei en rozijnen erbij waardoor het een mooi deeg wordt als het goed is. Ik weet niet met welk meel je het gemaakt hebt? Volkorenmeel wordt wat droger dan bijv. bloem (dit kun je oplossen door een scheutje melk/water toe te voegen bijv.). En als het brood te compact was is het misschien niet voldoende gerezen. Dan is brood vaak wat compact. Ook scheelt het natuurlijk dat ik geen broodverbeteraars gebruik, dan krijg je nooit een luchtig zacht brood zoals het rozijnenbrood van de bakker, helaas.

      Bij de Ah heb je ook biologische stollen. Geen idee wat daar inzit, maar je zou eens kunnen kijken!

      Groetjes, Williene

  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 15 dec 2012 om 12:18
    Hoi Williene,

    Gisteren de stollen gemaakt, 1 met en 1 zonder spijs. Het uiteindelijke resultaat is toch wel erg lekker. Ik heb 250 gr. speltbloem en 250 gr. volkorenmeel gebruikt. Bij de eerste rijs bleef het deeg al veel te droog, ik heb een fikse scheut extra melk toegevoegd om het nog een beetje kneedbaar te krijgen. Bij het toevoegen van de andere ingrediënten werd het deeg weer veel te vochtig terwijl ik de vulling eerst nog droog heb gemaakt. Ik moest toen weer bloem bijvoegen voor een wat normaler deeg. Het bleef nat, waardoor het niet meer te bewerken was tot een mooie stol. Ik loop er wel vaker tegenaan dat volkorenmeel veel meer vocht vraagt dan bloem. Is dat ook jouw ervaring ? Het blijft dan behoorlijk knoeien met plakhanden, plakkraan enz.
    Een andere vraag is of je het ei weg zou kunnen laten, in de familie komt ei-allergie voor en veel baksels moet je daarom laten staan. Er zijn mensen die het ei vervangen door koffiemelk, zelf vind ik dat niet super.
    Heb jij nog een ideetje misschien ?
    Heerlijk hoor je recepten iedere keer weer, je ontwikkelt de kok in jezelf, is dubbel puur genieten dus !
    Groeten van Margriet
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 dec 2012 om 21:06
      Hoi Margriet,

      In dit recept is het deeg bij de eerste rijs nog heel kruimelig. Ik ga het er even bij zetten, want dat was ook mijn fout toen ik het de eerste keer maakte. Omdat je daarna nog meer vocht e.d. gaat toevoegen komt dat later wel goed. En inderdaad, het kan ook liggen aan het meel, want volkorenmeel heeft meer vocht nodig.

      Ik lees wel eens dat als je geen eieren hebt je het kunt vervangen door 1 geprakte banaan (1 ei = 1 banaan). Ik weet niet of dit ook in deze stol kan, maar je zou het allicht kunnen proberen.

      Fijn dat je er zo van geniet! Daar doen we het voor.

      Goed weekend,

      Groetjes, Williene
  • Mieke
    Mieke donderdag 13 dec 2012 om 12:05
    Williene,
    Ik heb nog amandelmeel in huis. Kan ik dat ook voor de kerststol gebruiken? Of eventueel samen met spelt of gewone bloem?
    Groetjes,
    Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 dec 2012 om 16:09
      Ha Mieke,

      Wel voor de amandelspijs, maar ik weet niet of je de meel hiermee kunt vervangen. Ik weet niet of dat een succes wordt.

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 18:49
    Succes ermee!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 18:48
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 18:48
    Succes Jantine, als je het recept volgt is het inderdaad niet moeilijk!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 12 dec 2012 om 14:33
    hoi Williene,
    dat gaan we proberen, al lust ik het zelf niet, manlief en kids zijn er dol op.

    even een andere vraag, wat is het verschil in rietsuiker en palmsuiker, ik gebruik altijd rietsuiker, zag de palmsuiker pas in de supermarkt liggen, maar die is wel heel prijzig als je veel bakt. zitten er ook minder calorieen in?
    dat zou mooi zijn, blijven we mooi slank.
    en dan nog even over de rijst, k heb gisteren de boontjes met paprika gegeten, heerlijk was dat, ik deed er zilvervlies rijst bij, maar jij had het over basmatirijst, is dat net zo gezond of nog gezonder, of gewoon lekkerder?
    wat is het verschil?

    weet er iemand een beschuit zonder e en glucose-fructose en een smeerkaas?
    Die heb ik nog steeds niet kunnen vinden.

    bedankt alvast,
    groetjes Marjan
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 dec 2012 om 16:07
      Oh, dat is inderdaad lastig.
      Ik heb het even voor je nagevraagd, beschuit is praktisch niet te krijgen zonder glucosestroop. Bij Ekoland zijn er Speltbiscottes Le Moulin du Pivert.

      En dan de smeerkaas die is er van Garlan met kruiden en deze is te koop bij Aldi, soortgelijke vind je bij Lidl en Spar.

      Succes ermee!

      Ik had trouwens nog een recept om zelf smeerkaas te maken, zal eens kijken... Maar nooit geprobeerd, dus weet niet of het lekker is.

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 13 dec 2012 om 15:04
      Hoi williene, bedankt voor je uitleg!
      Ik heb al ns op die site gekeken, zie dan alle winkels staan, maar krijg als ik er op klik, ze niet geopend, zodat ik de producten niet kan zien, helaas.
      lijkt me juist zo handig om per winkel te weten wat je er kan kopen, niet dat ik alle winkels afga, maar bepaalde dingen haal je er dan wel.
      Ik ga nog wel ff verder zoeken.
      groetjes maar weer.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 19:09
      Ik heb even voor je op de lijst gekeken en er staat wel een beschuit op, van Ekoland volkoren en smeerkaas van Garlan met kruiden. Of de beschuit van Ekoland ook zonder glucosestroop is ben ik even voor je aan het navragen...

      Groetjes, Williene
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 dec 2012 om 18:54
      Hoi Marjan,

      Rietsuiker is een net zo geraffineerde suiker als gewone suiker. Veel mensen denken dat rietsuiker gezonder is, maar dat is niet zo. Hij is wel wat minder bewerkt dan gewone witte suiker, maar je bloedsuiker spiegel stijgt net zo hard met rietsuiker dan met gewone suiker. Ook is deze zo bewerkt dat er vrijwel geen vitaminen en mineralen meer inzitten.

      Palmsuiker is een van de weinige suikers (samen met kokosbloesem) die een lage glycemische index heeft en dus onze bloedsuikerspiegel niet zo laat schommelen. Ook is deze suiker minder bewerkt waardoor hij beter is voor ons lichaam.

      Ik zeg er altijd wel bij, het zijn suikers, dus blijf het beperkt gebruiken. En helaas is palmsuiker niet zo goed voor het milieu, dus dat is ook de reden waarom je het beter beperkt kan gebruiken.

      De beste rijst is zilvervliesrijst vanwege de volle korrel. Witte rijst is geen goede keuze en wil je toch een keer 'witte' rijst eten vanwege het gerecht of de smaak dan is basmati rijst een goede keuze.

      http://www.moween.eu/evrij/ Heb je hier al eens gekeken voor beschuit en smeerkaas? Ik heb het niet gecheckt voor je, maar het staat er allicht tussen!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Carina
    Carina dinsdag 23 dec 2014 om 19:40
    Ha! Heb zojuist 2 prachtige stollen gemaakt!! Ze zien er zooooooo mooi uit! hahaha, en ze zijn nog lekker ook. Alleen een vraagje. Er staat bij het toevoegen van het snufje zout, de rozijnen en de noten ook dat de rest van de suiker er in moet. Maar welke rest is dat? Want ik heb toch bij de eerste keer kneden al 2 el suiker er in gedaan? Groetjes, Carina
    • Smakelijck dinsdag 23 dec 2014 om 23:02
      Goed om te lezen! Je hebt 50 gram + 2 eetlepels nodig. De 2 eetlepels voeg je bij de gist en de 50 gram heb je later nodig voor het deeg. Eet smakelijck in ieder geval!
  • grietje
    grietje zaterdag 21 mrt 2015 om 20:56
    Kun je de suiker ook weg laten en banaan gebruiken. En alleen 2 lepels suiker voor de gist? Of gids vervangen door zuivering zout?
    • Smakelijck zaterdag 21 mrt 2015 om 21:07
      Pfoe, dat wordt dan een experiment ;-) Ik durf het niet te zeggen, heb daar geen ervaring mee!
      • grietje
        grietje zaterdag 21 mrt 2015 om 21:33
        Bedankt ik kan niet tegen suikers schiet mijn suiker spiegel de lucht in en kreeg ik eetaanvallen.
        • rinus
          rinus donderdag 24 dec 2015 om 21:02
          Ik gebruik nooit suiker in mn broden. Is idd om het gist sneller te laten rijzen. Ik laat het deeg tijdens het rijzen 1 tot 1 1/2 uur langer staan. wordt het brood ook lekkerder van!
  • Andre Joosten
    Andre Joosten dinsdag 29 nov 2016 om 21:08
    Goedendag ik had een vraag hoe lang kan je hem bewaren ?
    • Smakelijck woensdag 30 nov 2016 om 09:07
      1 á 2 dagen. Versgebakken is het lekkerst. Je kunt 'm ook invriezen.
Laat een bericht achter!
257