11-03-2015

Kaneel!

Ik denk dat we allemaal wel kaneel in huis hebben en regelmatig gebruiken. Niet alleen voor in de oven, maar ook op je fruit is het heerlijk.
Alleen die geur al..mmmm. Ik kan daar zó van genieten. Het heeft een verwarmend effect en wordt daarom vaak geassocieerd met winterse koude en gure dagen.

Waar komt kaneel vandaan?

En, is het goed voor je? Daar ben ik benieuwd naar! Jullie ook?

Kaneel komt van de kaneelboom, die groeit in een tropisch klimaat. De bekende pijpjes of stokjes zijn stukjes bast die in de zon te drogen gelegd worden en dan vanzelf op een rolletje gaan zitten.
Je kunt kaneel als stokje kopen, maar meestal koop je het gemalen in een potje.
Wist je dat er heel veel soorten kaneel zijn? Maar de twee bekendste zijn Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Tussen de gemalen vorm zie je geen verschil, je kunt het wel ruiken. Als je de Cassia bekijkt, dan zie je een dik hard rolletje, wat moeilijk te vermalen is. De Cassia smaakt sterker en geeft een branderig gevoel in de mond.

De Ceylon daarentegen is brosser en papierachtig. Hij is makkelijker te verpoederen.
Nu is de Ceylon lekkerder van smaak, milder, zoeter, minder bitter, maar ook gezonder.

De Cassia bevat namelijk meer van de aromastof cumarine dan de Ceylon. En cumarine is schadelijk als je er teveel van binnen krijgt. Een overdosering cumarine zou leverbeschadigingen en nierbeschadigingen veroorzaken en de kans op tumoren kunnen  vergroten. Een gemiddeld veilig geachte dosering is 50mg per kilo lichaamsgewicht. De gemiddelde theelepel Cassia bevat ongeveer 5-10mg cumarines. Dat wil zeggen dat je minimaal 5 theelepels Cassia per kilo lichaamsgewicht op moet lepelen om boven de veilige dosering uit te komen. Stel dat je 60 kg weegt, dan zou je 60 x 5 = 300 theelepels cassia moeten eten per dag om aan een gevaarlijke dosering te komen! Dus enige nuancering is wel op zijn plaats…. Ik neem aan dat niemand anderhalve kilo kaneel per dag naar binnen kan werken J

Als je bij Voedingscentrum op de site kijkt naar de informatie over kaneel zie je een summier verhaal. Kruiden en specerijen zijn volgens het Voedingscentrum enkel en alleen voor de smaak. En het waarschuwende cumarine wordt wel genoemd: Jammer….. Volgens mij zit er veel meer positiefs in kruiden en specerijen dan alleen de smaak!

Zo wordt kaneel al eeuwen lang in de Chinese geneeskunst geroemd als geneeskrachtig kruid. In de moderne wereld staat kaneel in de top 3 van kruiden met de meeste antioxidanten, en kan daarom preventief tegen kanker werken en veroudering tegengaan.

Kaneel staat bekend als beschermend voor het brein, waardoor dementie en alzheimer op afstand kunnen blijven. Volgens een ander onderzoek heeft kaneel een sterk ontstekingsremmende werking!

Maar interessanter voor dagelijks gebruik is de regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Kaneel heeft een insuline-achtige werking en laat glucose beter opnemen in de cellen; daarbij verhoogt het de insulinegevoeligheid van de cel. Met andere woorden: meer glucose de cel in, minder insuline nodig, stabielere bloedsuikerspiegel! Bij de proefpersonen uit het wetenschappelijke onderzoek bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans houdt, dus zonder tussenkomst van insuline.

Tijdens het onderzoek werd ook gemeten of de hoeveelheid kaneel enige invloed zou hebben, maar daaruit bleek dat 6 gram, 3 gram of 1 gram nagenoeg niets uitmaakt in het effect. Het resultaat van het onderzoek is dus duidelijk: Kaneel zorgt voor een beduidend lagere piek in de bloedsuikerspiegel.

Zoals vaker met groente, fruit en kruiden het geval is: het cumulatieve effect (Dan versterken bepaalde etenswaren elkaar in hun positieve werking)  ervan geldt ook voor kaneel mét honing. Bekend zijn de werkingen bij verkoudheid, keelpijn, maagpijn.

Doordat etenswaren waar kaneel doorheen zat langer goed bleven, zijn de conserverende eigenschappen gebleken, waardoor schimmels geweerd werden. Als dit in het lichaam ook gebeurd, zou kaneel een prima middel zijn tegen bv. de Candida schimmel.

Kaneel schenkt ons zeer veel mineralen zoals mangaan, ijzer en calcium. Vooral mangaan is zeer rijk in kaneel vertegenwoordigd. Maar ook bevat kaneel veel vitamine C en K.

Kortom: Ik zou het iedereen aanraden om op zoek te gaan naar Ceylonkaneel en daar lekker elke dag gebruik van te maken zowel koud als warm. Over de pannenkoekjes, over je banaan, op de koffie, over de yoghurt of kwark, door de havermout. Mogelijkheden genoeg!

Gebruik jij ook graag kaneel?

Pure groetjes van Christine van www.doemaarpuur.nl

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • Karin
    Karin woensdag 11 mrt 2015 om 11:19
    Interessant verhaal .mmmmm heerlijk kaneel . Alleen nu de vraag ,hoe weet je wat ceylonkaneel is ,staat niet op het potje hier . Weet jij wel merk ceylon kaneel heeft ?
    • Christine
      Christine woensdag 11 mrt 2015 om 18:59
      Ha Karin, Het is inderdaad zo dat het bijna nooit vermeld wordt op het etiket, verwarrend is dat. Meestal is de supermarkt kaneel de goedkopere soort dus de cassia kaneel. Ik ken wel de merken Het blauwe huis en De nieuwe band die Ceylon kaneel verkopen. Je kunt het verschil ècht ruiken als je het niet zeker weet. groetjes Christine
  • linda
    linda woensdag 11 mrt 2015 om 12:25
    je kunt bij pit en pit alle twee de soorten kaneel bestellen! En nog veel meer! haha
  • Petra
    Petra woensdag 11 mrt 2015 om 20:36
    In verschillende supermarkten verkopen ze de kruidenlijn van Jonnie Boer (in zilverkleurige vierkante blikjes). In dat assortiment zit ook Ceylon kaneel. Het blikje bevat gemalen kaneel en een aantal kaneelstokjes.
    • Karin
      Karin donderdag 12 mrt 2015 om 10:06
      Dank jullie wel !! Ik koop het liever in de winkel dan dat ik het op laat sturen ,moet je vaak weer verzendkosten betalen -;)
  • Nelma
    Nelma woensdag 11 mrt 2015 om 21:15
    Ze adviseren als je zwanger bent, om weinig tot geen kaneel te eten.. Hoe zit dat?
    • Christine
      Christine donderdag 12 mrt 2015 om 08:19
      Ha Nelma, Dat heb ik ook begrepen, maar waarom weet ik ook niet precies. Het is dan altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen, toch? Gelukkig is een zwangerschap niet blijvend.... groetjes
      • Christine
        Christine donderdag 12 mrt 2015 om 08:26
        Volgens mij gaat het echt om de cumarine's in kaneel die je dan binnen zou krijgen. Maar die hoeveelheid is echt te verwaarlozen als je met mate kaneel gebruikt. Geniet er met mate van zou ik zeggen en kies uit voorzorg dan voor de ceylon, die bevat sowieso bijna geen cumarine. Succes! groetjes Christine
        • Nelma
          Nelma maandag 16 mrt 2015 om 17:12
          Dank je!
  • Margje Bouwman
    Margje Bouwman donderdag 12 mrt 2015 om 14:58
    Natuurlijk heb ik het in huis,maar maak er weinig gebruik van, jammer vind ik nu! Dus dat gaan we meteen veranderen :-) Mmmmmm witlofschuitjes liggen klaar, nu ook met een snufje kaneel, verrassend lekker!
    • Christine
      Christine donderdag 12 mrt 2015 om 19:55
      Leuk Margje, Ga er lekker mee aan de slag zou ik zeggen! Succes! Christine
  • Leanne Van Der Waal
    Leanne Van Der Waal vrijdag 13 mrt 2015 om 10:56
    leuk zeg het stukje over ceylon kaneel.ik kom uit srilanka en heb daar de planten gezien en hoe het verwerkt wordt. En als we daarheen gaan nemen we altijd kaneel mee naar Nederland en natuurlijk ook de thee en andere kruiden;-)
  • Christine
    Christine vrijdag 13 mrt 2015 om 15:03
    Je hebt groot gelijk, zou ik ook doen als ik de kans kreeg! Lijkt me ook heel interessant om het eens in het echt te zien.
  • Grietje
    Grietje vrijdag 13 mrt 2015 om 21:26
    Ha.. Leuk om het weer eens te lezen. Ik heb veel last van ontstekingen, en daarom is ook aangeraden. Ik neem nu een tijdje elke morgen yoghurt met kaneel en honing, maar weet eigenlijk nooit goed, hoeveel je zou moeten nemen op een dag, wil het dus echt werken tegen ontstekingen, enig idee?
  • Christine
    Christine vrijdag 13 mrt 2015 om 21:42
    Dat is moeilijk te zeggen, dat ligt ook aan de ernst van de ontstekingen en hoelang je ze al hebt. Zie het als ondersteuning, maar ik zou zeker ook andere natuurlijk middelen nemen om de infecties te bestrijden. Er zijn ook kaneelcapsules te krijgen, dus in sterk geconcentreerde vorm, maar die zou ik alleen onder begeleiding van een deskundige slikken. Mogelijk heb je er dan wel meer aan dan wanneer je thuis wat uit gaat proberen. Sterkte ermee!
  • Ellen
    Ellen vrijdag 14 aug 2015 om 15:36
    Interessant stuk over kaneel, Christine! Dankjewel. Ik heb bij de supermarkt de Ceylon kaneel van Jonnie Boer gevonden. Wij gebruiken altijd kaneel over de havermout 's ochtends. Mijn vraag is nu hoe ik die stokjes (uit het Jonnie Boer potje) in gemalen toestand kan krijgen. Ik heb het nu geprobeerd met een staafmixer, maar dan blijven het toch nog wel groffe schilfertjes. Een koffiemolen heb ik niet (en wil ik ook eigenlijk niet aanschaffen). Enig idee of dit op een andere manier kan?
  • Christine Poppe
    Christine Poppe maandag 14 dec 2015 om 14:49
    Hoi Christine, Ik hoop dat je dit nog leest. Wat schrijf je interessante stukjes! Ik heb een vraag over kaneel: kun ja kaneel het beste verhitten of juist niet (i.v.m. voedingsstoffen)? Groetjes, Christine
Laat een bericht achter!
251