08-07-2013

IJs!


Ik kan de hele zomer doorgaan met bloggen over verschillende soorten ijs. Al eerder heb ik een aantal ijsrecepten doorgegeven en tips gegeven. Ook schreef ik over de kant en klare ijsjes uit de supermarkt. Hier nog even alles op een rijtje. Hopelijk heb je dan genoeg inspiratie om de hele zomer aan de slag te gaan met het maken van zelfgemaakt ijs!

Waarom geen kant- en klaar ijs?
*Ijsjes zitten vaak vol met kleurstoffen en conserveringsmiddelen
*Zgn. fruitijsjes bevatten in werkelijkheid maar een paar procent fruit.
*Ze bevatten heel veel suiker, waaronder glucose-fructosestroop.
*Ze bevatten toevoegingen die totaal overbodig zijn.

Waarom zelf maken?
*Je weet wat erin zit.
*Het is leuk! Ook kinderen vinden het leuk om zelf ijs te maken.
*Je kunt ze helemaal maken naar je eigen smaak.

Het is eigenlijk heel erg makkelijk:
*Je pureert vers en rijp fruit in een keukenmachine of blender. Doordat je rijp fruit neemt is het vaak al zoet genoeg.
*Voeg evt. een schepje Griekse yoghurt toe, een scheutje room of mascarpone/creme fraiche. Wil je je ijsjes liever zuivelvrij, gebruik dan amandelmelk, kokosmelk of een andere plantaardige melk. Het toevoegen van een zuivelproduct of plantaardige melk is niet persé nodig. Puur fruit is ook lekker.
*Meng het fruit evt. met de yoghurt/melk en giet in vormpjes.
*Nog leuker is het om het een beetje gemêleerd te doen zodat je een leuk effect krijgt.
*Vind je de ijsjes toch niet zoet genoeg voeg dan een klein beetje honing toe.
*Je kunt ook stukken fruit invriezen, bijv. een stuk watermeloen met schil, een halve banaan die je aan een stokje prikt etc. Zo heb je heel gemakkelijk een puur fruit ijsje.
*IJsjes hebben ongeveer 6 uur nodig om goed te bevriezen.

Welke ijsvormpjes:
*Wil je graag BPA-vrije vormpjes? Koop deze bijv. online bij Green Jump.
*Je kunt ook ijsvormpjes kopen bij AH, Ikea, Xenos, Marskramer, Kookwinkels etc.
*Wil je gewoon lekkere bolletjes ijs maken, gebruik dan een ijsmachine of vries het ijs in met behulp van een bakje in de vriezer. Let wel dat je het een half uur van tevoren uit de vriezer haalt.

Hopelijk kun je met deze tips eindeloos variëren met ijs, zodat je deze zomer je geen druk hoeft te maken over de grote hoeveelheden suiker en kleurstoffen die er binnenkomen via het eten van ijs!

Geniet ervan!





 

Deel via social media

 
Print recept

20 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous maandag 23 dec 2013 om 17:35
    Hoi Williene,
    Wat voor een ijsmachine gebruik jij?
    Ik heb de recepten van ijs maken uit je boek geprobeerd maar k denk dat ze in een ijsmachine vast nog lekkerder (romiger) zullen smaken?
    groet Marjolein

    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 dec 2013 om 20:35
      Ha,
      Ik heb een Magimix ijsmachine. Deze kom moet je eerst invriezen en dan ijs van draaien. Als ik opnieuw zou moeten kiezen zou ik een zelfvriezende machine kopen. Deze zijn wel wat duurder, maar met deze ijsmachine draai je het ook niet helemaal tot ijs, dan moet het ook nog even in de vriezer, of je moet het 'soft' eten. Maar het is wel beter voor het ijs, anders wordt het erg hard.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 06 aug 2013 om 13:36
    hoeveel dl zit er in een blikje kokosmelk?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 06 aug 2013 om 21:03
      In kleine blikjes zit 200ml en in de grote 400ml. Ik gebruik meestal de grote, maar als je wat minder kokosmelk wilt gebruiken zijn de kleine blikjes ook ideaal.
  • Michelle Breuer
    Michelle Breuer woensdag 24 jul 2013 om 13:29
    kan het ook met gewone yoghurt?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 24 jul 2013 om 16:25
      Ja hoor! Succes!
  • Evelien
    Evelien maandag 22 jul 2013 om 12:32
    Ja, klopt maar dan moet ik ze allemaal onder de kraan houden ;-). En om ze nou allemaal tegelijk op te eten vind ik ook zo wat.

    Ik heb geitenyoghurt gebruikt en zonder zuivel. :D
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 jul 2013 om 19:49
      Ja, dat is inderdaad zo, al laat ik het warme water alleen over de ijsjes komen die ik eruit wil, maar dat moet net kunnen.

      Hopelijk waren ze lekker!
  • Evelien
    Evelien vrijdag 19 jul 2013 om 13:18
    Hier twee volle bakken aardbeien gekregen. Ga nu lekker ijsjes maken. hmmm
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 jul 2013 om 10:27
      ;-) Even onder de warme kraan houden! Succes!
    • Evelien
      Evelien maandag 22 jul 2013 om 09:57
      Ik krijg ze niet uit de vormpjes, moet dus wachten tot ik kan uitdelen ;-).
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 19 jul 2013 om 19:34
      Leuk! Ik heb gister toevallig ook weer ijsjes gemaakt met aardbeien. Pureren, scheutje kokosmelk erdoor en invriezen maar! Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 08 jul 2013 om 20:37
    Zeker met kinderen is ijs echt onmisbaar ;) Ik zag op deze site een recept om een soort magnums te maken, zoooo lekker :) http://www.oerkrachtvoedingsadvies.nl/paleo-magnums/
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 08 jul 2013 om 21:52
      Dat klinkt goed! Bedankt voor het delen!
  • hanneke
    hanneke maandag 28 jul 2014 om 16:43
    hoi, ik heb geen ijsmachine en een paar keer 'gewoon' ijs geprobeerd, maar ik vind het vreselijk hard en waterig. komt dat omdat ik het zonder ijsmachine doet? ik moet het een uur voor de smultijd eruit halen en dan nog is het vreselijk hard. ik hoor graag van je. groetjes
    • Smakelijck maandag 28 jul 2014 om 19:14
      Dat komt inderdaad mede omdat je geen ijsmachine gebruikt. Eigenlijk moet je het dan elk half uur even omscheppen. Zelf laat ik het ook even ontdooien en doe het dan in de keukenmachine. Die draait er weer lekker, glad ijs van.
  • Katin
    Katin dinsdag 29 jul 2014 om 13:57
    Hoi !ik heb ook geen ijsmachine ,en ook bij elk uur omroeren is het geen succes. Wat wel heerlijk is en goed lukt is het recept met slagroom en eieren uit het boekje van bewust koken zonder e- nummers . Maar ....... Daar zit suiker in helaas ,heb je daar nog een ander recept voor met bv fruit ? Groetjes
    • Smakelijck dinsdag 29 jul 2014 om 20:29
      Als je ei gebruikt houdt dit inderdaad het ijs smeuig. Dit zorgt er dus voor dat het zacht blijft. Dus als je eiwit toevoegt dan lukt het waarschijnlijk wel, zonder ijsmachine.
      • Esther Keurhorst
        Esther Keurhorst vrijdag 04 feb 2022 om 09:25
        Met eiwit blijft het ijs dus zacht? Klopt het dat je dan rauw ei eet? Of moet je dan gepasteuriseerd eiwit nemen?
        • Smakelijck vrijdag 04 feb 2022 om 10:39
          Je klopt het eiwit dan tot schuim. Dat eet je dan inderdaad rauw, maar dat is geen enkel probleem, want je vriest het in. En salmonella zit evt. op de schil. nooit IN het ei. Dus hygiënisch en schoon werken is van belang.
Laat een bericht achter!
254