06-01-2012

Hazelnoot koekjes!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

Koekjes uit de winkel eten we zelden. Als ik de ingredientenlijsten bekijk vraag ik me altijd af waarom er zoveel onnodige ingredienten aan toegevoegd worden. Ik snap dat ze zo lang mogelijk houdbaar moeten zijn, etc. maar toch...

 

In de winkel koop ik ze dus niet vaak, bij de natuurwinkel neem ik nog wel eens wat mee, voor het gemak en visite etc. Maar het liefst bak ik ze zelf. Leuk om even tussendoor te doen! Of je laat de kinderen helpen :-)

 

 
Hazelnoot koekjes
 
Voor ong. 50 stuks
 
Ingredienten:
300 gram bloem, 100 gram hazelnoten (zonder vlies) geroosterd en gemalen*, 100 gram suiker (rietsuiker of fijne suiker), 200 gram zachte roomboter, 1 ei, 1 eetlepel vanillesuiker** of 1 zakje, poedersuiker om te bestrooien.
 
Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden.
 
Meng de bloem, de gemalen hazelnoten, de suiker, de roomboter, het ei, de vanillesuiker en een snufje zout met een mixer goed door elkaar tot het zich een deeg vormt. Kneed het goed door en vorm dan rolletjes van het deeg van ong. 5 a 6 cm. lang. Leg deze koekjes in maantjes op de bakplaat (bekleed met bakpapier) en schuif in het midden van de oven. Ong. 12-15 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn.
 
Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.
 
*Hazelnoten koop ik in de natuurwinkel, deze zijn al ontvliesd en geroosterd. Ik maal ze fijn in de keukenmachine.
**Vanillesuiker kun je in kleine zakjes kopen, je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Doe hiervoor fijne suiker of witte basterdsuiker in een schone jampot. Snijd een vanillestokje doormidden en stop deze ook in de jampot. Even goed schudden, en na een weekje kun je het gebruiken. Het blijft gewoon houdbaar, dus handig om op voorraad te hebben!

Bron: Delicious Magazine

Deel via social media

 
Print recept

4 Reacties

  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jan 2012 om 10:51
    Bedankt voor je reactie!

    Als ik gehaktballetjes maak doe ik er een ei door en wat paneermeel, dan worden ze niet zo droog. Verder gewoon kruiden zoals je het normaal doet.

    Binnenkort komt wil ik uiensoep en erwtensoep bloggen, en recepten voor tomatensoep, chinese tomatensoep en champignonsoep kun je hier al vinden.

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 09 jan 2012 om 09:54
    Hoi williene,
    Wij eten graag soep met gehaktballetjes erin, ik gebruik dan vaak rundergehakt maar het probleem is elke keer dat ze het te droog vinden(de kids) heb jij hiervoor een oplossing, ik doe er alleen wat kruiden door.
    Als je nog lekkere soeprecepten hebt hou ik me aanbevolen!
  • Monique
    Monique maandag 14 sep 2015 om 10:22
    ik lees in jouw boek zoet! Dat amandelmeel en andere notenlmeel niet hoger mag dan170 graden in de oven. Waar heeft dat mee te maken? Wat is het gevaar? Vr .gr. Monique
    • Smakelijck maandag 14 sep 2015 om 11:16
      Bij hogere verhitting gaan deze melen snel verbranden en oxideren.
Laat een bericht achter!
268