22-02-2013

Ghee!

 


Ghee (Ghi of smen) is een boter die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Maar ook hier wordt het steeds meer verkocht (Toko, natuurwinkel of supermarkt). Ghee is een geklaarde boter en deze spat niet bij het bakken. Uit de boter worden de (melk)eiwitten gehaald waardoor de boter hoog verhit kan worden. Het zelf klaren van boter is erg gemakkelijk (het kost wel wat tijd) en is veel voordeliger.

Als je ghee goed maakt en alle melkeiwitten eruit zeeft, heb je pure boterolie en maakt het ghee ook lactosevrij.

Ghee!

Ingrediƫnten voor 1 pot ghee:

2 pakjes biologische (ongezouten) roomboter

 
Bereiding:
Doe de roomboter in een pan met dikke bodem en zet op laag vuur tot het gesmolten is. Laat de boter niet bruin worden. Laat de gesmolten boter zachtjes pruttelen op heel laag vuur. Na een tijdje komt er een wit laagje op de boter drijven. Schep dit voorzichtig van de boter en gooi weg. Als er geen nieuw laagje meer bovenkomt (na ongeveer een half uur tot 3 kwartier) is je Ghee klaar. Giet de iets afgekoelde Ghee door een schone doek (of fijne zeef) en bewaar de Ghee in een schone pot. Bewaar de ghee buiten de koelkast.
 
Fijne dag!
 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 aug 2013 om 21:24
    Ha,

    Nee hoor, niet langer doorgaan. Je hebt het goed opgelost door het door een doek te zeven, dan blijven de resten wel achter. Je kunt hier alles in bakken, wat je maar wilt, groenten, vlees etc. Google maar eens op wat ze in India met Ghee doen! Daar smeren ze het ook op hun huid/wondjes e.d.

    Succes!
  • Nelleke
    Nelleke maandag 19 aug 2013 om 15:57
    Hoi Williene,

    Vanmorgen heb ik 'geprobeerd' dit te maken. Na ongeveer 40 minuten leek het of er niks meer naar boven kwam (geen wit schuim) maar onderin zat nog wel een soort witte klontjes. maar ook na roeren kwamen die niet boven drijven. Ik heb het door een doek gezeefd, maar nu lijkt het toch niet zo helder als op de foto en is de onderste laag ook veel troebeler. Had ik nu toch langer door moeten gaan of klopt het wel dat het niet helemaal helder wordt? Omdat jij aangaf dat het na ongeveer 30 minuten klaar zou moeten zijn, vond ik 40 minuten al veel, dus wilde eigenlijk niet nog langer door gaan.
    En kun je dit ook goed gebruiken om vlees in te bakken of eigenlijk alleen voor roerbakken van groenten?

    Groetjes, Nelleke
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 16 mrt 2013 om 23:05
    Hallo Williene,

    Wat een mooie site!

    ... wil niet zeurderig overkomen MAAR: de "indische" keuken is de keuken uit Indonesiƫ (Indische mensen komen uit de voormalige kolonie van Nederland, niet uit India).


    Groetjes Martin.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 mrt 2013 om 12:01
      Dankjewel Martin! En ik ben blij dat je me erop wijst, dankjewel! Ga het even aanpassen!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 22 feb 2013 om 14:44
    Hallo Williene, Wat leuk dat je dat allemaal uitzoekt en met ons deelt.
    vraagje: kan je ghee voor allerlei roerbakgerechten gebruiken?
    Hoe lang is het houdbaar buiten de koelkast?

    Ik geniet van je site!

    groetjes Yvonne
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 jun 2013 om 09:36
      Bedankt voor je toevoeging, Marcel! Ik lees ook erg veel positieve verhalen over Ghee. Toch maar vaker gaan gebruiken ;-)

      Groetjes, Williene
    • Maresolaris
      Maresolaris vrijdag 31 mei 2013 om 16:25
      Late reactie, maar ik gebruik ghee vrijwel altijd voor het maken van Indiase gerechten (roerbak). Vooral aan het begin van het kookproces worden de meeste specerijen geroosterd in ghee. De smaak is onovertroffen (roomboterachtig, heel specifieke en herkenbare smaak).

      Voor roerbakken is het zeker uitstekend geschikt!

      Groeten en smakelijk!

      Marcel
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 feb 2013 om 21:19
      Ja hoor, je kunt ghee overal voor gebruiken. Het is jarenlang houdbaar, dus waarschijnlijk is het dan al op ;-)

      Succes! En bedankt voor je compliment!

      Groetjes, Williene
  • nicolet
    nicolet vrijdag 14 nov 2014 om 16:08
    klopt het dat het vloeibaar blijft? of moet ik gewoon wat meer geduld hebben? mvg, nicolet
    • Smakelijck vrijdag 14 nov 2014 om 17:48
      Op een gegeven moment gaat het wel stollen, maar het is wel zachter dan roomboter.
      • nicolet
        nicolet zaterdag 15 nov 2014 om 09:33
        Ik moest inderdaad wat meer geduld hebben. Vind het erg makkelijk om te maken, scheelt echt qua prijs met de klant en klare versie. Ik had tijdens het koken gewoon een pannetje opstaan, die ik net voordat het eten klaar was in de potjes kon gieten. (groenten)potjes had ik schoon gemaakt en even in de flessensterilisator, werkt ook prima.( heb dat ding nog nooit voor de kinderen gebruikt maar ja) Nu maar kijken of ik alles goed heb gedaan haha
        • Smakelijck zaterdag 15 nov 2014 om 12:39
          Klopt, 't is heel simpel en scheelt erg in prijs. Je kunt het gewoon jarenlang bewaren als 't goed is, want het is puur vet. Succes!
  • Anne
    Anne donderdag 15 jan 2015 om 15:24
    HoiHoi, Kun je het overgebleven eiwit nog ergens voor gebruiken, of gooi je dat weg? Groetjes Anne
    • Smakelijck donderdag 15 jan 2015 om 18:13
      Zelf doe ik het weg. Wellicht kun je het nog ergens mee mengen, maar ik heb daar geen ervaring mee.
Laat een bericht achter!
257