07-07-2014

Gezond broodbeleg!

Op workshops maar ook om mij heen hoor ik regelmatig de vraag wat nu gezond, e-nummervrij, maar ook suikervrij broodbeleg is!

Zelf eet ik maar heel weinig brood. Hier heb ik een keer een blog over geschreven, deze kun je hier vinden. Maar ook omdat ik vind dat we (gemiddeld genomen) veel te eenzijdig eten. ’s Ochtends brood, ’s middags brood en ’s avonds een bord vol pasta/aardappels of rijst met een klein beetje groenten. En dan te bedenken dat het overgrote deel van de tussendoortjes ook nog (tarwe)meel bevatten. Denk aan evergreens, sultana’s, koekjes en gebak. Héél veel gluten dus en heel weinig échte voeding in de vorm van groenten, fruit en noten.

Nu zijn gluten op zich helemaal niet erg, tenzij je een glutenintolerantie hebt, uiteraard. Maar een persoon met gezonde, goed functionerende darmen kan prima wat gluten verwerken, alleen niet in de énorme hoeveelheden die de gemiddelde Nederlander gewend is om te eten. Daarom varieer ik zoveel mogelijk (ook met granen) en vervang ik mijn broodmaaltijden en berperk ik mijn gluteninname tot een kleine hoeveelheid per dag. Hoe ik mijn broodmaaltijden vervang, kun je lezen in bovenstaande blog en in mijn beide kookboeken vind je héél veel tips om groenterijk te lunchen! 

In het weekend of naast een salade eet ik nog wel eens een broodje en mijn kinderen eten ook gewoon een broodmaaltijd per dag. Zeker als ze overblijven op school. En wat doe je dan op brood als je geen E-nummers eet én ook nog eens suikervrij eet?

Een paar ideetjes:

Hartig:

*(Rauwmelkse) kazen evt. met rauwkost

*Avocado met tomaat en wat zout en peper

*Notenspreads: amandelpasta, sesampasta, pindakaas

*Salades: zie receptenindex of mijn kookboeken voor recepten: eisalade, zalmsalade, tonijnsalde, kip-kerriesalade of roomkaas!

*Runderrookvlees en Rosbief zijn de enige vleeswaren die bij een (e-vrije) slager vrij onbewerkt zijn.

*Zelf gehakt of kipfilet braden en dit in hele dunne plakjes snijden en invriezen.

*Gebakken of gekookte eitjes, ook lekker met meegebakken tomaat en peterselie!

*Hummus (gemaakt van kikkererwten) met rauwkost.

*Tomaten of olijventapenades

*Gebakken champignons met wat knoflook en kruiden.

*Laagje roomboter met en klein beetje fijngemalen keltisch zout.

Zoet:

*Suikervrije jam: zelfgemaakt, St. Dalfour (supermarkt), Fiordifrutta (natuurwinkel)

*Suikervrije appelstroop: Natuurwinkel of Lidl in de Hollandse weken (2x per jaar, inslaan dus ;-))

*Plakjes banaan

*Biologische honing

*Chocoladepasta: zelfgemaakt

Omdat pure chocolade met minimaal 72% cacao heel veel antioxidanten bevat en daarom, ondanks de suikers, toch gezondheidsvoordelen heeft, mogen ze bij mij zo af en toe een keer extra pure chocoladehagelslag of chocoladepasta kopen. Omdat ze verder heel gezond en suiker-arm opgroeien heb ik daar niet zoveel moeite mee! Deze koop ik in de natuurwinkel.

Tips:

-Een leuk én lekker alternatief in plaats van brood zijn volkoren wraps met bijvoorbeeld zalm, sla, noten, rauwkost, et cetera.

-Leg naast de boterham, wat plakjes komkommer, worteltjes, tomaten of wat nootjes, zo eten ze ook andere voedingsstoffen, naast het brood.

En dan als laatste, smeer je roomboter, halvarine of margarine op je brood? En ook daar heb ik al eens over geschreven, en het antwoord is: roomboter natuurlijk ;-)

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

20 Reacties

  • Nel
    Nel maandag 07 jul 2014 om 09:44
    Ha Williene, Fijn zo'n heldere uiteenzetting over broodbeleg! Dank-je-wel!
    • Smakelijck maandag 07 jul 2014 om 12:49
      Graag gedaan!
  • Margje
    Margje maandag 07 jul 2014 om 10:26
    Leuk dit! Straks weer experimenteren! Thanx Ps. We hebben inmiddels al verschillende recpten van jou geprobeerd, met succes!
    • Smakelijck maandag 07 jul 2014 om 12:47
      Goed om te horen, Margje!
  • Lydia
    Lydia maandag 07 jul 2014 om 11:43
    Zelf doen wij als de asperges er weer zijn, gegrilde asperges op het brood. Mascarpone los roeren met citroensap, strooi er wat dille doorheen. Bestrijk de boterham hiermee en dan de asperges erop. Evt. nog wat geroosterde amandelschaafsel over strooien. Ik vind het zelf erg lekker.
    • Smakelijck maandag 07 jul 2014 om 12:47
      Dat klinkt heerlijk, Lydia!
  • Johanneke
    Johanneke maandag 07 jul 2014 om 12:25
    Waar kan je E.nr. vrije pindakaas kopen? bij de lidl of de aldi?
    • Smakelijck maandag 07 jul 2014 om 12:48
      Calvé pindakaas is ook E-vrij. Moet je wel de gewone, nemen, niet met stukjes noot e.d. want volgens mij zit daar suiker in. Succes!
      • Johanneke
        Johanneke maandag 07 jul 2014 om 13:05
        Super, dank je wel!!
  • Marjolein
    Marjolein maandag 07 jul 2014 om 12:50
    Handig deze lijst, Williene, dankjewel!! Wij eten als hartig beleg ook weleens 'pizzabrood'.. Zelfgebakken brood met gezeefde tomaat, peper, zout, italiaanse kruiden en wat mozzarella light (lidl) beleggen en dan even onder de tostigrill en smullen maar! Johanneke: suikervrije pindakaas koop je bij de lidl.
    • Johanneke
      Johanneke maandag 07 jul 2014 om 13:10
      Super, dank je wel!!
  • Jacqueline
    Jacqueline woensdag 20 aug 2014 om 12:53
    In de pindakaas van de supermarkt zit veel van het ongezonde transfer (gehard plantaardig vet) Er zit dan wel geen suiker in, maar is ook niet echt gezond. In gewone appelstroop zit alleen de suiker van de appels, volgens de verpakking. Is dit dan ook slecht? groeten Jacqueline
  • Jacqueline
    Jacqueline woensdag 20 aug 2014 om 12:54
    Ik bedoel natuurlijk transvet
    • Smakelijck woensdag 20 aug 2014 om 14:33
      Hi, Dat klopt inderdaad. In principe moet je pindakaas hebben waar de olie op drijft. Maar deze is erg moeilijk smeerbaar en de kinderen vinden deze niet lekker. Dan moet je soms toch andere keuzes maken... En ik maar 'm ook wel eens zelf. In appelstroop zitten inderdaad fruitsuikers. De één vindt dit wel oké, de ander niet, dat is een kwestie van zelf bepalen hoever je gaat. Zelf gebruik ik deze wel, met mate. Groetjes, Williene
  • Maria
    Maria donderdag 21 aug 2014 om 21:35
    Volgens mij zit er in Zonnatura-appelstroop geen suiker, maar houd me ten goede ;-)
    • Smakelijck vrijdag 22 aug 2014 om 19:31
      Ik heb geen idee, ik heb altijd appelstroop suikervrij van LIdl, maar deze is maar 2x per jaar verkrijgbaar.
  • rita
    rita zaterdag 27 feb 2016 om 12:30
    weet je ongeveer in welke maand de appelstroop bij de lidl te koop is?
    • Smakelijck zaterdag 27 feb 2016 om 14:50
      Nee, dat weet ik helaas niet. Het is 2x per jaar met de Hollandse weken. Crombach appelstroop is ook goed en is gewoon het hele jaar te koop bij o.a. AH. http://www.ah.nl/producten/product/wi227730/crombach-appelstroop-biologisch
  • Marion
    Marion zaterdag 27 feb 2016 om 20:45
    Jumbo/bas heeft tegenwoordig ook potjes van 1.30 van canisius zonder suiker. Wel goed lezen op de verpakking of er geen suikerbietensiroop in zit, maar ik heb hem met alleen appels en peren
  • Kaatje
    Kaatje donderdag 31 mrt 2016 om 13:10
    Ja, bij de jumbo hebben ze appelperenstroop van canisius en van zonnatura. Allebei zonder toegevoegde suikers. Alleen zonnatura is biologisch en de andere niet. Ook heeft de jumbo biologische pindakaas met 0,3 % zeezout. Die is helemaal zonder toevoegingen. Ook hebben ze ook nog een pindakaas 100% pinda, maar ik weet zo het merk niet.
Laat een bericht achter!
251