12-11-2014

Gevuld glutenvrij Rozijnenbrood!

Al een tijdje stond dit brood bij m'n favorieten om eens uit te proberen. Het is een recept van Rudolph van Veen van 24Kitchen. Als je 't leuk vindt dan kun je onder de link ook 't filmpje vinden van Rudolph waarin hij het recept maakt. Als je glutenvrij moet eten dan is brood best lastig. Het is namelijk heel anders dan gewoon brood. Daarom is dit rozijnenbrood een hele lekkere afwisseling. Nu eet ik zelf niet helemaal glutenvrij, maar ik wissel wel heel veel soorten graan af, ook glutenvrije granen om op die manier zoveel mogelijk te profiteren van voedingsstoffen en vitaminen. Mijn zoon eet wel glutenvrij, dus voor hem is dit een traktatie! 

De hoeveelheid abrikozen die Rudolph gebruikt vind ik persoonlijk teveel. Daarom gebruik ik er wat minder van. Bovendien doet hij ze er heel in, en dat vind ik niet zo lekker, omdat de abrikoos dan vrij overheersend is, daarom hak ik ze wel in stukjes, maar dat is verschil van smaak. 

Gevuld Glutenvrij Rozijnenbrood

Ingrediënten:

Amandelspijs: 150 gram amandelmeel of blanke amandelen, 1 ei, 40 gram kokosbloesemsuiker, rasp van 1 citroen, 

Brood: 250 gram amandelmeel, 125 gram rozijnen, 100 gram abrikozen, 1 eetlepel kokosolie, 6 eieren, 2 appels, 1 grote winterwortel, 2 eetlepels kokosrasp, 2 eetlepels zonnebloempitten, 2 eetlepels sesamzaad, eventueel 2 theelepels psylliumvezels, 1 eetlepel kaneelpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Draai alle ingrediënten van het amandelspijs in de keukenmachine tot een spijs. Vorm hiervan een rol met de lengte van het bakblik of ovenschaal waarin je het brood gaat bakken.

Hak de abrikozen in stukjes en laat 15 minuten weken met de rozijnen in warm water. Smelt de kokosolie. Rasp de appel en de wortel. Mix de eieren luchtig. Laat de gedroogde vruchten goed uitlekken. En meng nu alle ingrediënten met elkaar tot een plakkerige massa. Verdeel de helft over een ovenschaal of broodvorm. Leg de rol spijs in het midden en verdeel de andere helft van het beslag erover. Schuif in de oven en bak het brood gaar in ongeveer 45 minuten. 

Tip: Omdat je in dit recept maar heel weinig kokosolie hoeft te smelten kun je dit heel gemakkelijk in een klein ovenschaaltje of ovenvast kommetje doen en dan in de oven zetten terwijl deze staat voor te verwarmen. Op deze manier smelt het ook, zonder dat je een pannetje op het vuur hoeft te zetten. 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Foto is van Rudolph's Bakery - 24Kitchen

Deel via social media

 
Print recept

9 Reacties

  • Nelleke
    Nelleke woensdag 12 nov 2014 om 18:59
    Ha Williene, I.v.m. coeliakie gaan we dit recept gelijk proberen. Welk maat bakblik moet ik gebruiken?
    • Smakelijck donderdag 13 nov 2014 om 09:21
      Leuk, succes met het recept! Ik heb een ovenschaal gebruikt, een ovale, met een cakeblik vond ik 'm te hoog worden. Dus als je een beetje een ovale ovenschaal hebt van zo'n 20 x 6? Succes!
  • Riny
    Riny zaterdag 11 mrt 2017 om 12:34
    moet even wennen aan dit recept omdat er geen vocht/melk er niet in zit ga het maken mvg
    • Smakelijck zaterdag 11 mrt 2017 om 18:55
      Succes, Riny!
    • Anita
      Anita dinsdag 15 dec 2020 om 11:42
      Ha Williene, Het lijkt me een heerlijk broodje! Ik mag alleen geen ei en appel..zou dat ook zonder kunnen? Groetjes, Anita
      • Smakelijck dinsdag 15 dec 2020 om 13:14
        Geen idee, wellicht vervangen door geprakte banaan zodat je wel de smeuigheid houdt.
    • Anita
      Anita donderdag 17 dec 2020 om 07:24
      Ha! Mag ook geen banaan maar dankjewel hoor, ga het proberen.
    • Marieke
      Marieke zaterdag 09 okt 2021 om 06:47
      Hoi, Ik heb hier een pot gedroogde abrikozen staan. Ik neem aan dat ik die eerst moet wellen? Zo ja, hoe lang ongeveer? Bedankt alvast! PS; volgende week hoop ik te beginnen met de zuurdesem starter. En ga ik me wagen aan het bakken van brood. Heel benieuwd! Ooit maakte ik een brood maar die was de volgende dag kei en keihard. Heb jij tips om dat te voorkomen en goede afkoel en bewaartips?
      • Smakelijck maandag 11 okt 2021 om 16:32
        Nee, deze kun je zo gebruiken. Succes met bakken! Invriezen is het beste met zelfgebakken brood om het lang houdbaar te maken.
Laat een bericht achter!
284