16-09-2015

De lekkerste Nasi zonder pakje!

In een zoektocht naar lekkere maaltijden zonder pakjes en zakjes is het wel eens puzzelen om de juiste smaak aan een gerecht te krijgen. Nu is het onmogelijk om de smaken te evenaren van pakjes en zakjes en naar mijn mening moet je dat ook helemaal niet willen. De smaak die je proeft is vooral de smaak van smaakversterkers en die willen we juist niet meer! In het begin even wennen, maar na een tijdje gaan je smaakpapillen de pure smaken juist waarderen. Toch kun je vaak met het gebruik van de juiste kruiden wel heel dichtbij een gerecht komen. Nasi is een lastige, maar met dit recept scoor je zeker weten. Hij staat al een paar jaar hier op Smakelijck, en heb 'm even wat aangepast, maar dit blijft een favoriet recept. 

En als je meer groenten wilt eten, skip de rijst en maal een bloemkool fijn in een keukenmachine tot grove korrels. Bak deze mee in plaats van de rijst en je hebt heerlijke bloemkoolnasi! 

De lekkerste nasi!

Ingredienten voor 4 personen:
1 ui, 2 tenen knoflook, 2 preien in ringetjes, 200 gram tauge, 2 eieren, 1/2 theelepel djahe (gemberpoeder), 1/2 theelepel djinten (komijnpoeder), 1/2 theelepel ketoembar (korianderpoeder), 1/2 theelepel laos, 1 theelepel kerriepoeder of kurkuma, 1 eetlepel tamari (natuurwinkel, sojasaus kan ook), 1 a 2 theelepels sambal (yakso), gekookte rijst naar smaak

Bereiding:

Fruit de ui en de knoflook in wat olie glazig, voeg de preiringen toe en bak deze 2 tot 3 min. mee. Voeg de tauge toe.
Duw het groentemengsel aan de kant, kluts de 2 eieren en voeg deze toe aan de 'schone' kant in de pan. Roer het eimengsel door terwijl het stolt en voeg dan beetje bij beetje de groenten erbij zodat je eistukjes krijgt.
Voeg alle kruiden, de sambal, en de tamari toe en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met zout. 

Voeg nu de gekookte rijst toe, en laat nog even goed doorwarmen. 

Zelfgemaakte nasi is lekker met Sate en een gebakken eitje!

Tips:
*Wil je vlees bij deze nasi, voeg dan bij het fruiten van de ui stukjes vlees (bijv. kipfilet) toe. Je kunt ook satestokjes maken en deze bij de satesaus serveren.
*Voeg een rode peper (zonder zaad), in ringetjes gesneden, toe aan de nasi.
*Gebruik evt. een nasi-groentepakket in plaats van de prei en tauge.
 

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

29 Reacties

  • Romy
    Romy woensdag 16 sep 2015 om 14:25
    Nog een tip... Als Indo eet je nasi eigenlijk als restjes. Als je gewone witte rijst gebruikt, is de kans groot dat het gaat kleven en klonteren. De beste rijst voor nasi is dus een dag oude rijst. Wij maken vaak gewoon wat extra rijst de dag(en) ervoor... Zo heb je de structuur die je krijgt in een restaurant. Het kan ook gewoon 's ochtends hoor ;)
    • Smakelijck woensdag 16 sep 2015 om 17:40
      Klopt, vaak doe ik dat ook ;-) Ik vind nasi ideaal om m'n oude rijst op te maken. Vries restjes ook vaak in en als ik dan een goede portie heb maak ik er nasi van!
  • Gerrinda
    Gerrinda woensdag 16 sep 2015 om 15:00
    Wat leuk weer eens een ouderwets recept, simpel avondeten! Ga zo door Williene! Ik kijk uit naar nog meer van zulke recepten.
    • Smakelijck woensdag 16 sep 2015 om 17:38
      Dankje!
  • Judith van de Merbel
    Judith van de Merbel vrijdag 18 sep 2015 om 09:57
    Hoi Williene ! We hebben gisteravond gesmuld van je nasi met zelfgemaakte sate en gebakken eitje...Mmmm! Goed dat je trouwens achter djinten (poeder) had gezet...anders had ik er gewoon komijn in gedaan ;)..Dus weer wat geleerd ! Dankjewel en goede weekend alvast... Groetjes ! Judith
    • Smakelijck vrijdag 18 sep 2015 om 11:23
      Wat leuk om te lezen Judith! Jij ook een fijn weekend!
  • hanneke
    hanneke zaterdag 19 sep 2015 om 22:20
    Dank je wel Williene, eindelijk een echte lekker nasi zonder pakje! al veel dingen geprobeerd maar tviel steeds tegen. deze is echt lekker!
    • Smakelijck maandag 21 sep 2015 om 09:54
      Wat leuk, Hanneke! Bedankt voor je reactive!
      • Smakelijck maandag 21 sep 2015 om 09:55
        Sorry, dat moet zijn reactie ;-)
  • Jenny
    Jenny zondag 20 sep 2015 om 11:10
    Super bedankt Williene, als je gezin gewend is aan de pakjes valt het niet mee om ze toch enthousiast te krijgen. Maar dit recept ziet er echt lekker en goed uit! Mag ik nog een verzoeknummer voor chinese tomatensoep indienen. Het pakje van Honing vinden ze hier erg lekker. Heb jij hier een goed recept voor? En dan ook babi ketjap (het kuipje van Conimex). Heb al wat recepten op internet geprobeerd maar toch ook heel verschillend. Heeft uiteraard geen haast. Ik wacht rustig af wat er op je blog verschijnt. Maar superbedankt voor al je fijne recepten. Hartelijke groetjes, Jenny
    • Sandra
      Sandra zondag 20 sep 2015 om 20:30
      Hoi Jenny, Er staat al een recept voor Chinese tomatensoep op deze site, tik het in bij de zoekfunctie en je bent er! Succes!
      • Smakelijck maandag 21 sep 2015 om 09:59
        Beide recepten staan inderdaad al op de site ;-) Via de index kun je ze allemaal terugvinden, o.a. van babi pangang, foe yong hai, babi ketjap, etc. Index: http://www.smakelijck.nl/blog/recepten-index/ Chinese tomatensoep: http://www.smakelijck.nl/blog/rijsttafel-8-chinese-tomatensoep-/ Babi Ketjap: http://www.smakelijck.nl/blog/rijsttafel-deel-11-babi-ketjap-/ Babi Pangang: http://www.smakelijck.nl/blog/rijsttafel-1-babi-pangang-/ Foe yong hai: http://www.smakelijck.nl/blog/rijsttafel-2-foe-yong-hai-/ Succes!
  • Cuin
    Cuin maandag 21 sep 2015 om 08:35
    Bij de Xenos zijn nasikruiden verkrijgbaar ,smaken heerlijk.
    • Smakelijck maandag 21 sep 2015 om 10:02
      Daar heb ik inderdaad vaker over gelezen. Toch wil ik niet meer afhankelijk worden van pakjes en zakjes, ook al zijn ze E-vrij of suikervrij. Ik wil mijn kruidenmengsels zelf maken zodat ik 100% zeker weet dat het oke is ;-)
      • Greet
        Greet dinsdag 27 okt 2015 om 16:51
        Williene, Het grappige is juist dat het potje nasikruiden van de Xenos zo'n beetje dezelfde ingrediƫnten bevat als jij gebruikt! Komijn, Paprikapoeder, Knoflookpoeder, Koriander, Laos en Gember........ I.p.v. de kerriepoeder hebben zij blijkbaar paprikapoeder gekozen. Al met al toch een goed alternatief lijkt me?
        • Smakelijck woensdag 28 okt 2015 om 09:20
          Ja hoor!
  • Marja
    Marja maandag 21 sep 2015 om 18:16
    Inderdaad een heerlijk recept. Klopt het, dat je de trassi inmiddels weglaat? Heeft dat een reden? met hartelijke groeten.
    • Smakelijck dinsdag 22 sep 2015 om 08:53
      Dankjewel, Marja! Dat klopt inderdaad. Trassi geeft wel een echt, specifieke nasismaak maar het is een garnalenpasta. Garnalen en andere schaal en schelpdieren zijn een beetje de afvalputjes van de zee, vandaar dat ik deze niet meer eet ;-)
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 24 mrt 2016 om 14:12
    Hoi WIliene, Ik heb geprobeerd om gisteren de nasi te maken. Alleen dan met een half zakje kruiden van Het Blauwe huis erbij. De nasi bleef heel 'laf' van smaak, ook met het toevoegen van wat keltisch zeezout. Heb jij enig idee hoe dit kan komen en hoe ik dat op kan lossen?
    • Smakelijck donderdag 24 mrt 2016 om 14:34
      Heb je alleen de kruiden van het Blauwe huis gebruikt of ook bovenstaande kruiden toegevoegd? Dan kan ik me namelijk niet voorstellen dat het laf van smaak is. Tenzij je ander heel erg pittig eet? Ook sambal e.d. toegevoegd?
  • Arianne
    Arianne donderdag 24 mrt 2016 om 19:05
    Ik heb gisteren ook de nasi gemaakt, zonder de trassi en de sambal, die had ik nl. niet in huis. Wij vonden het erg lekker, maar wij houden niet zo van pittig, dat scheelt misschien ook. Ik heb er ook geraspte wortel en een halve eetlepel keltisch zout door gedaan.
    • Smakelijck donderdag 24 mrt 2016 om 21:00
      Fijn, Arianne! En inderdaad, je kunt er net bij doen wat je zelf wilt qua smaak.
  • GW
    GW vrijdag 18 nov 2016 om 11:11
    Lekkerste nasi zonder pakje, oh weet ik al. Je gaat je deur uit, loopt wat blokjes om huis, meestal soort verkoop punten die het simpel in witte bakjes verkopen, warm zelfs al, hoeft alleen nog maar op te lepelen. Of een belletje etc.
    • Gerda
      Gerda woensdag 09 sep 2020 om 18:56
      Heerlijk gegeten. Beste nasi ever!!
      • Smakelijck donderdag 10 sep 2020 om 10:20
        Fijn om te lezen!
    • Geralda
      Geralda dinsdag 27 okt 2020 om 18:03
      Heerlijke nasi, wij eten deze regelmatig.
      • Smakelijck woensdag 28 okt 2020 om 15:15
        Fijn om te horen!
    • Marieke
      Marieke maandag 10 mei 2021 om 16:51
      Is dit recept geschikt om in te vriezen? Ik vraag me dit af omdat er ei in zit.... ik heb namelijk de helft overgehouden
      • Smakelijck dinsdag 11 mei 2021 om 09:24
        Ja hoor, geen probleem!
Laat een bericht achter!
261