17-02-2012

Cupcakes!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 
 
Dit is echt het geheim van de chef :-) Zoals sommigen misschien weten bak ik taarten en cupcakes op bestelling. Nou, met dit recept kun je het dus gewoon zelf... Het is niet moeilijk en veel lekkerder dan de kant en klaarmixen van supermarkt e.d. Je kunt met cupcakes zoveel kanten op, ik geef hier onder enkele tips, maar ik kan daar wel een apart kookboek over schrijven. Er zijn zoveel lekkere variaties! Laat je creativiteit de vrije loop!
 
Je kunt de cupcakes versieren met fondant of marsepein, let wel dat deze niet E-nummervrij zijn. Op sommige webwinkels kun je wel natuurlijk gekleurde fondant of marsepein kopen.
 
Cupcakes:
 
Ingredienten voor 10-12 stuks:
125 gr. zelfrijzend bakmeel (natuurwinkel of bloem met bakpoeder), 125 gr. roomboter, 125 gr. witte basterdsuiker, 2 eieren, 1 zakje (of 1,5 eetlepel zelfgemaakte) vanillesuiker, 2 a 3 el melk
 
Mix alle ingredienten (uitgezonderd de melk) met een mixer tot een glad geheel. Voeg nu de melk toe en mix het beslag een paar minuten goed door. Gebruik voor cupcakes altijd een muffinpan. Doe hierin de cupcakepapiertjes (zie foto) en schep er 1 flinke eetlepel beslag in. Schuif de cupcakes in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 18 a 20 min. Test met een prikker of ze gaar zijn.
 
Tips:
*Afgekoeld kun je de cupcakes vullen. Doe hiervoor een lekkere vulling (bijv. zwitserse room) in een poffertjesspuit. Spuit nu vulling in de cupcakes op de gewenste plaatsen. Dit kan 1x maar ook 3 of 5 keer bijvoorbeeld.
*Je kunt de cupcakes ook besmeren of bespuiten met botercreme. Botercreme maak je van gelijke delen roomboter en poedersuiker. Dus 250 gr. roomboter met 250 gram poedersuiker. Dit mix je ong. 10 minuten tot een mooie romige massa. Dit kun je op smaak brengen met een paar eetlepels aardbeien of frambozenjam.
*Je kunt ook frambozen of bosbessen toevoegen aan de cupcakes. Je kunt deze bevroren door het beslag roeren of ze in het beslag duwen/strooien als deze al in de vormpjes zitten. Op deze manier kun je ook stukjes pure chocolade toevoegen.
*Als je bovenstaande hebt gedaan kun je de cupcakes ook serveren als dessert met bijv. een frambozen of bosbessensaus. Verwarm dan het fruit in een pannetje, breng op smaak met (gelei)suiker en serveer dit bij de cupcakes.
 
 

Deel via social media

 
Print recept

38 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 02 apr 2014 om 21:08
    Dat dacht ik al ;-)
    Ik heb nu ook speltbloem gebruikt en kokosbloesemsuiker, smaken prima volgens de kinderen! Volgende keer probeer ik het met amandelmeel. Bedankt voor je reactie! Gr Marieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 02 apr 2014 om 21:17
      Leuk zeg! Fijn dat je het nog even laat weten!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 02 apr 2014 om 13:43
    Hoi Williene,
    Welke ingrediënten gebruik je nu voor de cupcakes? Kun je zelfrijzend bakmeel en basterdsuiker één op één vervangen door een gezondere variant? Bijvoorbeeld speltmeel? En zou je ook amandelmeel kunnen gebruiken voor cupcakes?
    Groetjes Marieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 02 apr 2014 om 15:40
      Ik heb deze cupcakes al héél lang niet meer gebakken... Ik hoorde wel pas van iemand dat ze het had gemaakt met speltbloem geloof ik en kokosbloesemsuiker of palmsuiker. Dat was heel goed gegaan. Ik zou zelf wel iets minder suiker gebruiken, evt. i.c.m. honing. Amandelmeel kan zeker in cupcakes, een leuk recept daarvan staat in Smakelijck, Gezond & Gevarieerd. Je zou ook het recept van de biscuitbodem (suiker en glutenvrij) hiervoor kunnen gebuiken en deze in cupcakevormpjes kunnen bakken.

      Succes!
  • lvdh
    lvdh zaterdag 04 jan 2014 om 20:21
    kan het ook met minder suiker of zijn dan de verhoudingen scheef?? ik vind ze vrij zoet maar dat komt waarschijnlijk dat ik zelf suikervrij eet. Maar mijn zoon wil gewone cakejes trakteren!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 jan 2014 om 09:29
      Ja, dat kan zeker wel. Zou het eens proberen met 100 gram, maar misschien is 80 gram ook al zoet genoeg! Succes!
  • ingrid
    ingrid vrijdag 18 okt 2013 om 14:41
    waarom moet je altijd een muffinpan gebruiken, ik heb losse cupcake vormpjes, werken die niet?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 18 okt 2013 om 18:26
      Een muffinpan houdt de vormpjes mooi bij elkaar. Zonder muffinpan krijg je vaak uitgezakte cakejes. Vandaar de pan!
  • Amanda
    Amanda woensdag 17 okt 2012 om 20:47
    Ben lekker op dreef hier! Net ipv de suiker, bruine basterd suiker met kaneel toegevoegd... oeeeeh wat zijn ze lekker!!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 okt 2012 om 21:36
      Wat leuk! Goed idee ook! Bedankt voor de tip!
  • Amanda
    Amanda maandag 15 okt 2012 om 09:42
    Ze waren/zijn heeeeeerlijk!!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 15 okt 2012 om 15:38
      Wat leuk dat ze gelukt zijn, Amanda!! Super om te horen. Cacao, wat een goed idee! Bedankt voor de tip!

      Groetjes, Williene
  • Amanda
    Amanda zondag 14 okt 2012 om 15:08
    Nou ze zitten in de oven!! Ik heb door de botercreme wat cacao gedaan! is ook echt heeeeeeel lekker! Ben benieuwd hoe ze worden.

    Mijn dank is weer groot :)

    Groetjes Amanda
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 21 apr 2012 om 19:59
    O wat een fijn recept Williene!
    Ik doe zoveel inspiratie op om lekker e nummer vrij te eten.
    Dank je wel

    Groetjes Esther
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 21 apr 2012 om 20:09
      Leuk Esther... Toevallig zit ik ze hier net ook te eten, met bosbessen! Mmm!

      Groetjes Williene
  • Jeanine
    Jeanine vrijdag 06 apr 2012 om 20:09
    Mmmmmm, weer een recept uitgeprobeerd, de cakejes zijn heerlijk. Eerst met ei, daarna cakejes zonder ei. Ipv ei heb ik er een kleine gepureerde banaan door het beslag gedaan. Mijn dochter heeft een kippenei allergie, door er banaan in te doen ipv ei kan ze toch cakejes mee eten. Ik doe dan iets minder suiker door het beslag omdat de banaan het ook wat zoeter maakt. En de cakejes met banaan zakken wat in als je ze uit de oven haalt. Maar mijn dochter is helemaal blij met haar eigen cakejes.

    Groetjes Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 06 apr 2012 om 21:06
      Wat leuk Jeanine! Bedankt voor de tip, wie weet hebben andere lezers hier iets aan! Heerlijk voor je dochter dat ze zo toch mee kan snoepen :-)

      Goed weekend!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 16 mrt 2012 om 10:29
    Ha Williene,

    Wat waren je cupcakes lekker!
    Heb een vraag, kan je ze ook invriezen?

    Hartelijke groeten,

    An
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 16 mrt 2012 om 16:56
      Hoi,

      Wat leuk om te horen! Ja, je kunt ze heel goed invriezen, met vulling en al. Dus dat kan ideaal zijn :-)

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mrt 2012 om 20:55
    Leuk! Bedankt voor je reactie!
  • Mama Muis
    Mama Muis donderdag 01 mrt 2012 om 20:09
    Ik heb ze afgelopen vrijdag gemaakt voor een weekendje weg met vrienden, vielen goed in de smaak, dit recept ga ik vaker gebruiken! Echt super!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 27 feb 2012 om 20:47
    hoi ik krijg er veel zin om dit recept uit te proberen, alleen hoe kom ik aan zelfrijzend bakmeel zonder e-nummers, de natuurwinkel zit namelijk niet in zeeland. ik krijg ook niet het idee dat ze een webshop hebben. suggesties??
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 feb 2012 om 23:30
      Bedankt voor je reactie! Hier kun je het online bestellen : http://www.deweegschaal.nl/product/Ekoland-zelfrijzend-bakmeel-500.html
      Maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken van bloem met bakpoeder. Ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder.
      Verhouding is per 100 gr. bloem 1 tl bakpoeder. Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 feb 2012 om 15:08
    Als je vulling (slagroon, zwitserse room, banketbakkersroom, kwark op smaak gebracht met aardbeienjam o.i.d) in een poffertjesspuit doet kun je daarmee je cupcake 'injecteren'. Je duwt de spuit helemaal in de cupcake en spuit 'm zo op 1 of meerdere plekken vol met vulling.

    Succes ermee!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 22 feb 2012 om 15:05
    Wat bedoel je met zwitserse room inspuiten? Spuit je dat dan in de cupcake? Of er juist op?
    Recept werkt goed in iedergeval! Bedankt weer.
    Groetjes Anita
  • Jolanda
    Jolanda zaterdag 10 jan 2015 om 21:35
    beste williene, ik ben al een tijdje op zoek naar e-nummervrije marsepein of fondant maar kan er geen webshop voor vinden. Heeft iemand een tip? Groetjes Jolanda
    • Smakelijck zaterdag 10 jan 2015 om 22:02
      Ha, marsepein kun je heel goed zelf maken. Maar ik weet niet of het kant en klaar, zonder E-nummers te koop is. Succes met je zoektocht!
  • Petra van den Hooven
    Petra van den Hooven woensdag 16 dec 2015 om 10:36
    Hoi waarom storten mijn cupcakejes altijd in? Gebruik je gesmolten roomboter in het te mixen beslag? Dank voor je antwoord alvast! Mvg Petra
    • Smakelijck woensdag 16 dec 2015 om 17:31
      Nee, ik smelt de boter niet. Misschien is dat het?
    • Arianne
      Arianne donderdag 17 dec 2015 om 10:52
      Ik smelt de boter ook. Bij ons zijn ze altijd wel goed.
  • Nathalie
    Nathalie zondag 20 dec 2015 om 15:50
    Hoi Williene, ik heb een "muffinpan" in de vorm van Kerstklokjes gekregen. Nu wil ik daar komende Kerstdiner cakejes voor het nagerecht mee maken. Een eerste poging vandaag resulteerde in cakejes die vastplakten in de vorm ondanks invetten met een speciale bakspray om in te vetten. Heb jij nog een goede tip om dit te voorkomen? Invetten met (bak)boter? Ik kan geen bakpapier gebruiken ivm de speciale vorm. Alvast mijn dank. Smaak van de cakejes was in ieder geval prima!
    • Smakelijck maandag 21 dec 2015 om 10:10
      Leuk, Zo'n vorm ;-) Ik zou 'm dik invetten met roomboter en dan bestrooien met wat bloem. Dan het beslag erin. Als het goed is, moeten ze er dan goed uitkomen. Succes!
  • Nathalie
    Nathalie zaterdag 26 dec 2015 om 14:27
    Ik heb geprobeerd door dik in te vetten en dan bestrooien met bloem maar ze bleven nog vastzitten helaas. Ondanks dat waren ze prima van smaak en daar gaat het om! Volgende keer toch maar weer een muffinpan met papieren vormpjes gebruiken.
    • Smakelijck zondag 27 dec 2015 om 17:56
      Jammer! Maar dit soort vormpjes zijn vaak wel lastig om de cakejes echt mooi te 'lossen'. En helaas zijn er geen papiervormpjes voor ;-)
    • Diana van Dronkelaar
      Diana van Dronkelaar zaterdag 27 feb 2021 om 10:22
      hoi williene het is een lekker recept we hadden nog botercreme gebruikt en spikkels bedankt voor je recept
      • Smakelijck maandag 01 mrt 2021 om 09:07
        Fijn en graag gedaan!
    • Ineke
      Ineke donderdag 19 mei 2022 om 21:28
      Ik heb nu de cakes in de oven zitten, het beslag is al heerlijk Ik ben benieuwd
      • Smakelijck maandag 23 mei 2022 om 09:47
        Hopelijk zijn ze goed gelukt :-)
Laat een bericht achter!
255