29-06-2012

Chocoladeijs!

 
 
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 
 
Dit ijsrecept kwam ik tegen in het tijdschrift 'Jamie' en ik wil het graag met jullie delen, want het was erg lekker ;-)
Ik heb het ijs in een pavlova geschept omdat je na het ei scheiden nog 3 eiwitten overhebt. Zonde om weg te gooien, dus maakte ik er een pavlova van. Geen idee wat ik er mee wilde doen, maar toen het ijs klaar was bedacht ik me dat het ijs vast wel lekker zou smaken in de pavlova ;-)
 
Het recept voor pavlova vind je hier: http://smakelijck.blogspot.nl/2011/09/pavlova-met-vers-fruit.html Ik heb 3 eiwitten gebruikt, dus dan heb je 150 gr. suiker nodig.
 
 
Chocoladeijs!
Ingredienten:
100 gram pure chocola, 300 ml volle melk, 85 gram rietsuiker, 3 eidooiers, 300 ml slagroom
 
Verwarm de pure chocolade met de melk tot je chocolademelk hebt. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
Klop de suiker met de eidooiers tot een dik romig mengsel. Roer de chocolademelk erdoor en zeef het terug in de pan. Verhit deze op het vuur tot het gaat indikken, maar het mag niet gaan koken.
Schenk het in een schone kom en laat het afkoelen, wel af en toe even doorroeren.
Klop de slagroom romig, maar niet stijf en schenk het chocolademengsel erdoor.
Verwerk het ijs in een ijsmachine.
 
Ik weet niet of dit recept ook te maken is zonder ijsmachine. Dat mag je gerust uitproberen, op eigen risico ;-) Ik zou het wel graag willen weten als het wel of niet lukt! Mijn tip zou zijn om het in de vriezer te zetten en elk half uur even om scheppen tot het bevroren is.
 
 

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 05 jul 2012 om 21:57
    Tip: Je kunt de waterijsjes ook laagje voor laagje invriezen. Dan gaat het niet door elkaar lopen. Deze tip heb ik een keer gelezen in de Boodschappen voor gekleurde ijsblokjes van verschillende ranjasoorten.

    Wij hebben thuis geen ijsmachine, dus ik ga het recept zonder ijsmachine proberen te maken. Hopelijk lukt het! Misschien kom ik er morgen aan toe en anders volgende week! Met dit warme weer heb ik wat minder zin in bakken, maar zoiets is natuurlijk wel leuk en daar heeft iedereen ook trek in met dit weer :)

    P.s.: Bedankt voor je leuke recepten. Ik kijk vrijwel elke dag even op je blog. Mijn lijst van 'even kijken', bestaat uit mail, weer en je blog :P
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 14 jul 2012 om 13:35
      Wat leuk en goed om te horen dat het dus ook zonder ijsmachine lukt!

      Jammer van de pavlova, maar helaas! Volgende keer beter!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 13 jul 2012 om 13:53
      Ik heb het ijs donderdag gemaakt. Het wou prima zonder ijsmachine, ik heb het gewoon om het half uur omgeschept en er aluminiumfolie overheen gedaan (zodat je niet zo'n wit vrieslaagje erop krijgt en je niet met veel moeite het deksel er telkens af moet halen). Achteraf kwam ik er pas achter dat ik het mengsel niet weer even op het vuur had gehad, om te laten indikken. De chocolademelk was nog wel wat warm, dus daardoor zal het wel goed zijn gegaan. Het ijs is in ieder geval heerlijk! We hebben het stiekem al een beetje geproefd :P Vanavond gaan we het opeten.

      De pavlova is helaas mislukt, hij wilde niet stijf worden. Ik heb 'm nog in de oven gehad, maar het werd 'm niet. Dus dat ga ik nog een keer proberen. Het staat zo leuk ;)

      Bedankt voor het recept!
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 06 jul 2012 om 10:10
      Heel erg bedankt :) Als rietsuiker gezonder is, ga ik zeker voor de rietsuiker. Nou ik ben benieuwd, 't gaat vast goed komen!

      P.s. Ik zal eventjes reageren of het wel/niet lukt zonder ijsmachine.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 05 jul 2012 om 22:22
      Ha,

      Dat van die laagjes, dat klopt, dat wilde ik ook bloggen, maar toen bedacht ik me dat je dan wel moet uitkijken wanneer je het stokje erin steekt... Anders is de boel al bevroren en zit jij nog met het stokje ;-)

      Volgens mij moet het wel lukken hoor, zonder ijsmachine, het wordt denk ik minder romig en wat vaster, maar de smaak blijft hetzelfde, en die is goed ;-)

      Ik heb nu ook weinig zin in bakken met dit hete weer! Het is al warm genoeg, de oven laat ik graag uit...

      Leuk dat je zoveel plezier hebt in m'n blog, geeft weer nieuwe energie om vooral door te gaan!

      Uiteraard kun je overal waar rietsuiker voor gebruikt wordt ook gewone suiker voor gebruiken. Qua prijs maakt het elkaar niet heel veel, in de supermarkt verkopen ze ook rietsuiker, en de AH heeft bijv. bio-suiker, die is ook wat bruiner van kleur. Witte suiker is erg bewerkt oftewel geraffineerd en daardoor dus niet goed voor je. Rietsuiker is wat dat betreft wat minder geraffineerd, maar het is en blijft suiker en evengoed niet goed voor je.

      Zo af en toe (vooral in het weekend) worden hier dus wel dingen gegeten met deze suikers, maar zo min mogelijk. Het zijn energievreters, dikmakers en ziekmakers. Dat moeten we zoveel mogelijk zien te vermijden ;-)

      Hopelijk heb je wat aan de antwoorden!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 05 jul 2012 om 22:00
      Nog even een vraagje: Kun je i.p.v. rietsuiker ook gewone suiker gebruiken? Is rietsuiker ook duur t.o.v. gewone suiker? ...en wat is het verschil eigenlijk?
  • Andrea
    Andrea vrijdag 29 jun 2012 om 09:30
    mmm, dat ziet er lekker uit! Als ik nou vanmiddag nog heel veel puf over heb, staat het hier misschien ook wel als toetje op tafel, om de vakantie in te luiden.
    groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jul 2012 om 15:33
      Fijn dat het gelukt is!
    • Andrea
      Andrea vrijdag 06 jul 2012 om 20:37
      Ze hebben ze net op, en ze vonden ze heerlijk! (ik ook). Het sap was trouwens niet gaan scheiden.
      groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 03 jul 2012 om 22:22
      Leuk! Ik merk wel dat sommige sappen een beetje gaan 'scheiden' in de vriezer. Dus dat het vruchtvlees boven komt drijven en het waterige naar onderen zakt. Op zich maakt 't niet uit, dan heb je het lekkerste voor het laatst ;-)

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
    • Andrea
      Andrea dinsdag 03 jul 2012 om 16:56
      ja, ik had het in de ijsmachine gedaan.
      De waterijsjes staan nu in de diepvries! Ik ben benieuwd hoe ze smaken. Ik heb er sap zonder suiker van appelsientje ingedaan.
      groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 jul 2012 om 16:20
      Leuk Andrea! Fijn dat het gesmaakt heeft! Heb je het in een ijsmachine gemaakt? Succes met de waterijsjes!

      Groetjes, Williene
    • Andrea
      Andrea maandag 02 jul 2012 om 14:52
      Hij was heerlijk!!!
      's avonds bij de koffie de eiwitschuim met aardbeien en slagroom gedaan dat was ook heel lekker!
      Bedankt voor de tip!
      Hier achter worden net m'n laatste (dure) suikervrije ijsjes uitgedeeld aan alle buurtvriendjes, dus ik denk dat het tijd word om me aan je volgende berichtje te wagen. Zelf waterijsjes maken!
      groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 jun 2012 om 13:29
      Haha, hier begint het te regenen, dus geen beter weer om lekker de keuken in te gaan ;-) Jullie hebben dus al lekker vakantie! Wij moeten nog 1 week!

      Een hele fijne vakantie!

      Groetjes, Williene
  • Bertha
    Bertha donderdag 30 apr 2015 om 21:20
    Hallo Williene, Kan je de suiker ook door kokosbloesemsuiker vervangen? En de melk door amandelmelk? Groetjes Bertha
    • Smakelijck vrijdag 01 mei 2015 om 08:45
      Hoi, Ja hoor, dat verwacht ik wel!
Laat een bericht achter!
254