11-03-2011

Champignonragout-saus-soep!


Dit is echt een basis recept. Een ragout, een saus of een soep,het kan allemaal met dit recept!

Je hebt nodig:

Champignons of een mengsel van champinons/kastanjechampignons/bospaddestoelen, Sjalotjes (uitje is ook prima), flinke eetlepel (spelt)bloem, flinke eetlepel roomboter, bouillon, slagroom (bio AH) of haver-room, verse of gedroogde kruiden, Keltisch zout en peper

Laat de roomboter smelten in de pan. Als deze gesmolten is voeg je het fijngesnipperde sjalotje toe en bakt deze, op een laag vuur, wat glazig. Voeg de fijngesneden champignons toe. Laat deze lekker aanbakken tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Dit zal na zo'n 4 minuten zijn. Je voegt nu de bloem toe. Dit is een kritiek moment. Je moet heel goed blijven roeren en vooral niet in paniek raken. De bloem zal gaan klonten en je zult denken dat het nu helemaal mis gaat :-) Rustig blijven roeren en ongeveer 1 minuut de bloem mee laten bakken op laag vuur. Nu voeg je scheutje voor scheutje bouillon erbij. Na elke scheut flink roeren en wachten tot het vocht goed is opgenomen anders komen er klontjes.
 
1. Wil je ragout? Laat deze basis dan een beetje stevig en maak hem op smaak met zout en peper, kruiden als bieslook of peterselie en voeg een scheut room toe. Lekker bij rijst en gebakken groenten of in zelfgemaakte bladerdeegbakjes.
 
2. Wil je saus? Dan maak je de basis op goede sausdikte met bouillon en je voegt een paar flinke scheuten room toe tot je saus mooi romig van smaak is. Proeven dus! Op smaak brengen met Keltisch zout en peper en eventueel met verse kruiden als peterselie of bieslook.
 
3. Wil je soep? Verdun dan de basis met bouillon tot een goede soepdikte en doe hier ook de room bij voor een romige soep (dit mag gerust 100-150 milliliter zijn. Verse kruiden naar smaak toevoegen. In champignonsoep is het ook heerlijk om een flinke scheut port of rode wijn toe te voegen. Ook de soep kun je verder op smaak brengen met Keltisch zout en peper.
 
Eet smakelijck!
 
Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

31 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous maandag 11 feb 2013 om 13:28
    ipv slagroom gebruik ik kokosmelk uit een pakje (is geen zuivel).
    Ook een teentje knoflook erdoor is lekker.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 feb 2013 om 17:31
      Goed idee van de kokosmelk! Knoflook doe ik er ook wel eens in, inderdaad!
  • Mieke
    Mieke maandag 17 sep 2012 om 19:14
    Ha Williene,
    Hoeveel boter en bloem heb je nodig om 11/2 liter champignonsoep te maken?
    Dan is een eetlepel van beiden toch niet genoeg?
    Groetjes
    Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 sep 2012 om 21:34
      Hoi Mieke, Ik zou dan 2 a 3 eetlepels van ieder nemen. Dan heb je in ieder geval genoeg!

      Succes ermee!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 15:07
    Hoi,

    Ik gebruik vaak bieslook of peterselie. In deze soep vind ik bieslook lekker, zorgt voor net wat extra pit.

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • Corine
    Corine woensdag 16 mei 2012 om 13:11
    Hoi Williene welke verse kruiden kan ik t beste door de soep doen? Grtjs Corine
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 12 jan 2012 om 17:47
    Bedankt voor je reactie! Fijn dat het smaakte!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 12 jan 2012 om 13:40
    Bedankt voor dit recept, het is heerlijk.
    We aten eigenlijk altijd soepen en sauzen uit een pakje. Maar ja, al die e nummers willen we niet meer. De chinese tomatensoep was ook heerlijk. Ik ga in ieder geval meer recepten van je proberen, nogmaals hartelijk bedankt.
  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 11 aug 2015 om 11:32
    Afgelopen zondag heb ik de soep gemaakt. Heerlijk!!! Een pakje champignonsoep uit de winkel zie je mij niet meer kopen; voortaan maak ik het lekker zelf! Dank je voor het delen van het recept.
    • Smakelijck dinsdag 11 aug 2015 om 13:59
      Kijk, daar doe ik het voor ;-) Superleuk!
  • agnes
    agnes maandag 28 dec 2015 om 11:38
    Wat voor boulion gebruikje kip groente rundvlees ?
    • Smakelijck maandag 28 dec 2015 om 12:12
      Ik gebruik altijd groenten of kruidenbouillon. Deze zijn als enige goed verkrijgbaar zonder E-nummers en suikers. Ik gebruik Rapunzel zonder gist.
  • Ineke
    Ineke zaterdag 02 apr 2016 om 18:20
    Heerlijk was de soep. Ik had vooraf soepvlees met ( goede ) bouillonpoeder en een ui getrokken. Daarna gehaktballetjes gemaakt en even meegetrokken. De ( bovenstaande ) roux gemaakt met deze getrokken bouillon. Nog een tip: valt de soep te dun uit dan kan je van speltmeel en water een "papje" maken en door de soep roeren. Dan wordt het wat meer gebonden. Groet Ineke
    • Smakelijck maandag 04 apr 2016 om 09:20
      Fijn dat het goed gesmaakt heeft! Klinkt heerlijk met gehaktballetjes!
  • Jolanda
    Jolanda maandag 24 dec 2018 om 11:43
    Hallo Willienne, ik heb jouw kookboek Smakelijck gezond en gevarieerd en heb nu voor morgen de champignonsoep gemaakt. De smaak is heerlijk! Ik heb het precies volgens het recept gedaan, ook de bouillon scheutje voor scheutje erbij en goed roeren. Alleen er zitten wel klontjes in, kan ik daar nog wat aan doen? Groetjes Jolanda
    • Smakelijck maandag 24 dec 2018 om 12:03
      Fijn dat de smaak goed is! Wellicht helpt het om de soep nog even door te kloppen met een garde, of te zeven, maar dan zijn de champignons er ook uit :-)
      • Jolanda
        Jolanda maandag 24 dec 2018 om 12:51
        Bedankt, dan ga ik dat toch nog even proberen! Groetjes Jolanda
    • Judith
      Judith vrijdag 06 mrt 2020 om 10:15
      Goedemorgen Williene! Allereerst complimenten voor je prachtige vernieuwde website! Erg mooi! Wilde t je vorige week al mailen, maar door de vakantie niets van gekomen! Gisteren deze heerlijke champignonsoep gemaakt, uit je eerst kookboek;) ....heerlijk! Lekkkere mix van kastanjechamignons, oesterzwammen en shi takes en verse bieslook! Zo gemaakt en we hebben weer gesmuld!
    • Judith
      Judith vrijdag 06 mrt 2020 om 10:17
      Vervolg.....;) Dankjewel voor alle inpiratie die je ons geeft!..... Hartelijke groetjes en goed weekend alvast!
      • Smakelijck vrijdag 06 mrt 2020 om 10:21
        Oh wat leuk, Judith! Dankjewel voor je berichtje en je complimenten. Heel fijn om te lezen. Fijn dat de soep in de smaak viel. En inderdaad met een mix van paddestoelen, is het ook zo lekker. Fijne dag!
    • Riet
      Riet maandag 26 okt 2020 om 12:22
      omdat ik koolhydraatarm moet eten wil ik geen bloem gebruiken. Heb jij misschien een idee wat ik dan kan gebruiken om de saus te binden?
      • Smakelijck maandag 26 okt 2020 om 13:17
        Arrow root?
    • Jennifer Bouman
      Jennifer Bouman zaterdag 19 dec 2020 om 17:42
      Hoeveel heb je voor 2 personen voor saus nodig?
      • Smakelijck maandag 21 dec 2020 om 10:34
        30 gram boter en 30 gram bloem, 1 sjalot of ui, 125 gram champignons. Succes!
    • Paulien
      Paulien vrijdag 29 jan 2021 om 08:35
      Hoeveel champignons en bouillon heb je nodig voor de soep?
      • Smakelijck vrijdag 29 jan 2021 om 11:09
        Ik gebruik meestal 250 gram, maar 400 gram heb je een meer gevulde soep. Bouillon ongeveer een liter/750 ml, ligt eraan of je dikke of dunne soep wilt ;-)
        • Paulien
          Paulien vrijdag 29 jan 2021 om 13:59
          Dankjewel, ik ga het is proberen!
    • Berien
      Berien dinsdag 10 mei 2022 om 17:27
      Williene, Heerlijk soepje. Als ik de champignons droog bak, komt er veel meer smaak en geur vrij. Misschien een idee????????
      • Smakelijck woensdag 11 mei 2022 om 11:23
        Fijn en bedankt voor je tip!
    • Hanke
      Hanke dinsdag 18 apr 2023 om 20:42
      Kan je de room ook vervangen door crème fraiche er door te doen
      • Smakelijck woensdag 19 apr 2023 om 16:57
        Dat kan, maar creme fraiche gaat eerder schiften, dus niet meer aan de kook brengen. Bovendien is de smaak zuurder dan van room.
Laat een bericht achter!
264