24-11-2011

Biscuitbodem!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

Sommigen van jullie weten misschien al dat ik heel veel bak. Veel taarten, cupcakes etc. Dit doe ik met name op bestelling en geef ik ook workshops taart bekleden.

Een basis van zo'n taart is een biscuitbodem. Dit is een luchtige taartbodem die je naar smaak kunt vullen. Deze bodem kun je ook heel goed invriezen. Verpak hem dan goed in een plastic zak. Zo kun je hem al een tijdje van tevoren maken en heb je altijd een goede basis op voorraad.

Een lekkere, luchtige biscuitbodem maak je zo:

Nodig voor een bakvorm van 24 cm: 270 gr. suiker, 5 eieren (even in warm water leggen), 180 gr. bloem, 1,5 theelepel bakpoeder, 1 dl kokend water.

Suiker en eieren samen 15 a 20 minuten mixen. Bloem en bakpoeder zeven. Dan de mixer op laagste stand zetten, en lepel voor lepel de bloem erdoor. 1dl kokend water erdoor mixen, heel eventjes. 20 min op 160 graden, dan 15 min. op 180 graden. Je kunt testen of de bodem gaar is door er met een sateprikker in te prikken. Komt deze er droog uit dan is hij gaar. Test dit regelmatig na 25 baktijd, is de bodem te gaar dan wordt hij te droog.

Als hij gaar is, meteen de zijkanten losmaken en op z'n kop op een rooster zetten. Dan zakt hij in zijn geheel een cm. in. Heb je een 5 cm hoge heerlijk luchtige taart.

Tip: Om een mooie strakke taart te krijgen gebruik ik de onderkant als bovenkant!

Als de taart is afgekoeld kun je de taart 1 of 2 keer doorsnijden en vullen met wat je lekker vindt. Een mousse, slagroom, jam, banketbakkersroom, tokkelroom, mokka, tobleronemousse (staat ook op mijn blog), verse vruchten in een laagje slagroom, etc. Erg lekker is bijv. op de eerste laag een laagje frambozenconfiture (bonne maman) en op de 2e laag slagroom (gezoet en geklopt met klopfix) waarin je frambozen (vriezer AH) duwt, vervolgens smeer je de taart af met slagroom.

Als de taart is gevuld kun je hem afsmeren met slagroom of botercreme en de bovenkant/zijkant versieren met wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld: zijkant met hagelslag, nougatine, amandelschaafsel, bovenop slagroom of mokkatoefjes met vruchten, chocolaadjes, chocoladerasp, letters van gespoten van gesmolten chocolade etc.

Succes!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

31 Reacties

  • Amanda Kraal
    Amanda Kraal vrijdag 14 mrt 2014 om 09:31
    Goedemorgen, Ik heb een vraagje.. ik wil graag en taart maken met 1 laag vanille biscuit en 1 laag choco biscuit. Heb je misschien tips? of is het zo simpel als cacao toevoegen of gesmolten chocola?Alvast bedankt! Groetjes Amanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 mrt 2014 om 11:03
      Hi, In deze blog leg ik uit hoe je van dit recept chocoladebiscuit maakt http://smakelijck.blogspot.nl/2012/06/swarzwalder-kirsch-taart.html

      Succes met je taart!
  • Nelleke
    Nelleke donderdag 28 nov 2013 om 08:06
    Hoi Williene,

    Gisteren heb ik deze bodem gemaakt, maar dan aangepast naar gezond. Dus spelbloem en kokosbloesemsuiker erin, alles in dezelfde verhoudingen.
    Nou het is helemaal niks geworden. Ik had het de volledige tijd in de oven gedaan en toen was hij helemaal niet gaar. uiteindelijk nog extra tijd erin gedaan: 5+10minuten en toen nog 10 minuten op zijn kop, en nog was hij niet gaar. Maar al wel bijna verbrand (had hem wel afgedekt tegen het aanbranden) blijkbaar kan dit recept niet 1,2,3 worden omgezet naar een gezondere versie... erg jammer van al die dure ingrediënten. Maar goed daar leren we van. Nu maar kijken of het gezondere recept van jou wel gaat lukken, want moet dit weekend toch een taart hebben aangezien zoonlief jarig is. en hij wilde slagroom taart en ja daar heb je een bodem voor nodig.
    Mocht je nog tips hebben dan hoor ik het graag van je.
    Groetjes, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 28 nov 2013 om 14:39
      Ai, wat jammer zeg! Maar inderdaad, je kunt niet alle recepten zomaar vervangen. Heel jammer. Vooral cake en dit soort recepten krijg je eigenlijk niet echt lekker als je ze gezond maakt. Dus dan moet je kiezen of je dit zo af en toe door de vingers ziet of een ander alternatief zoekt.

      Een gezondere versie van biscuitbodem staat ook bij de index, met amandelmeel. Deze lukt wel vrijwel altijd!

      Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 17 mei 2013 om 18:01
    Verhoudingen komen bij een biscuitdeeg heel precies. Wil je een beetje een luchtig en lekker resultaat hebben. Of je dus minder palmsuiker kunt gebruiken weet ik niet. Ik weet sowieso niet of dit kan met palmsuiker. Heb ik nog niet geprobeerd.

    Als je vanille wil toevoegen moet je inderdaad het merg toevoegen. En met speltbloem zal het ook vast kunnen. Zeven is om de klontjes uit het deeg te halen.

    Succes! Voor het doorsnijden heb ik een taartzaagje. Ideaal, dan snij je hem heel mooi recht door.

  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke donderdag 16 mei 2013 om 22:38
    Hoi Williene,

    Lijkt mij niet heel erg als hij bruin wordt, ik ben niet meer zo op het uiterlijk van eten:)
    Als het maar smaakt en "gezond" is.
    Maar dan heb ik nog steeds de vraag of er minder palmsuiker door kan?
    Misschien ook een beetje vanille merg erdoor (of de inhoud ervan, ik weet nog niet zo goed wat nou wat is van een vanillestokje:)
    En kan vast met speltbloem (waar is dat zeven voor?)

    Ga het denk met slagroom met frambozen/aardbeien doen en jam ertussen.
    Klinkt wel erg lekker, ben bang dat het met de suikervrije bodem niet lukt met doorsnijden?
    Hoe snijdt jij die door?
    Is daar een handige manier voor?

    Groetjes thamar
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke woensdag 15 mei 2013 om 22:45
    Hoi Williene,

    Alvast wat inspiratie aan het opdoen voor de eerste e vrije kinderverjaardag in juni:)
    Kan ik dit recept gebruiken en dan de suiker vervangen door iets anders?
    Palmsuiker misschien? Kan er dan minder door?
    Heb ook je recept gezien met amandelmeel, maar de cakejes die ik daarmee maak zijn erg breekbaar, maar wel superlekker trouwens!

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 15:36
      Hoi Thamar,

      Met palmsuiker krijg je een donkerbruin resultaat en dat wil je denk ik niet. In de index staat inderdaad de suiker en glutenvrije versie. Vind ik een hele goede basis voor biscuit. Maar wel breekbaar inderdaad.

      Succes!

      Groetjes, WIlliene
  • Brigitte
    Brigitte woensdag 15 mei 2013 om 15:08
    En met agavesiroop, kun je hem zonder suiker maken... ga ik straks proberen.
    Wij eten nl. ook nauwelijks suiker en al helemaal niet in baksels..
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 15:35
      Ha,

      Er staat een suikervrije én glutenvrij recept bij de Index! Hopelijk is het gelukt?

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 mrt 2013 om 20:53
    Ha, Dankjewel. Doe je er verder geen vocht bij? Ik heb heel veel recepten gebruikt, maar geen één recept werd zo luchtig als deze. Heb 'm al heel lang niet meer gemaakt... Suiker he ;-)

    Groetjes, Williene
  • Dagelijks Brood
    Dagelijks Brood woensdag 06 mrt 2013 om 19:29
    Hoi, ik gebruik voor 24 cm altijd 4 eieren, 120 gr suiker en 120 gr bloem. Ik vind ze zelf erg lekker en ze lukken altijd goed. Ik ga jouw recept wel een keer proberen om te kijken wat het verschil is in smaak en/of samenstelling. Groetjes, Marike
  • Mar
    Mar maandag 17 sep 2012 om 10:25
    Dank je wel! ja, deze zakt inderdaad wel meer in. En ik krijg hem ook nooit mooi doorgesneden, maar zit halverwege ergens op de bodem;) maar ik blijf proberen! Misschien volgend weekend weer, anders snoep ik teveel;)
    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 sep 2012 om 19:04
      Voor het doorsnijden heb je handige taartzaagjes. Als je het vaak doet is dat het aanschaffen zeker waard! Succes!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 15 sep 2012 om 18:34
    Hallo,
    Ik heb nu al 2 keer een biscuitbodem gemaakt die mislukt is. ( niet jouw recept) maar ze zakken iedere keer in! Vanmiddag had ik er 1 daar moest weer bakpoeder in... en daar moest ik ook eerst het eiwit heel lang mixen, daarna pas het eigeel erbij. Die moest maar 10 minuten in de oven, maar zakte daarna wel in. K ga de volgende keer deze proberen, hoop datie dan wel lukt! Heb hem nog nooit gemaakt met gekookt water... Mijn recept kwam uit het dikke taartenboek van koken&genieten. Hoe komt dat dat een biscuitbodem zo verschillend is? Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 15 sep 2012 om 20:12
      Ai, dat is vervelend. Het is wel normaal dat de biscuits na het bakken een centimeter inzakken, maar ik begrijp dat deze dat meer doen?
      Er zijn heel veel recepten voor biscuits en elke is weer anders, ik heb er destijds ontzettend veel geprobeerd en deze vind ik echt heel goed. Ik zou zeggen, probeer 'm eens, hopelijk heb je daar meer succes mee!

      Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 apr 2012 om 13:49
    Hoi Margreet,

    Over het algemeen kun je de volgende manier aanhouden om de hoeveelheid van je ingredienten te bepalen.
    Doe water in je vorm en meet de hoeveelheid water af. Reken per halve liter één ei. Per ei gebruik je 50g suiker, 35g bloem, en 20 ml water. Ong. per 100 gram meel gebruik je een theelepel bakpoeder.

    Hiermee kun je de biscuit in alle mogelijke vormen bakken.

    Succes ermee!

    Groetjes, Williene
  • margreet
    margreet dinsdag 17 apr 2012 om 11:51
    Hallo ik wil graag deze taart maken. Hij moet alleen wat groter worden voor de verjaardag van mijn dochter. Ik heb een vorm van breed 27.9 bij lang 38.1 bij hoog 7.6. Kan je mij vertellen hoe de verhoudingen dan moeten zijn?
    alvast bedankt.
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 jan 2012 om 22:22
    Hoi Anne-Rinke,

    Voor banketbakkersroom heb ik al meer aanvragen gehad, die komt als het goed is volgende week op m'n blog! Daar gebruik ik geen custard. Klopt dat daar aroma in zit, maar ik gebruik het zelden.

    Fijn dat de biscuit gelukt is! Ik doe altijd bakpapier op de bodem, dan weet ik zeker dat hij er goed uitkomt. Misschien een tip voor de volgende keer!

    Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 21 jan 2012 om 13:05
    Oh, dat is jammer! Staat die in het boek van hem, De banketbakker? Hij heeft geweldige recepten, maar vaak klopt de receptuur niet. Ik moet vaak wat toevoegen o.i.d.

    Mixtijd blijft gewoon het zelfde, ook in een KitchenAid. Ik heb er ook 1, en juist door het lange mixen krijg je een heerlijke luchtige basis!

    Ik ben benieuwd of je biscuit is gelukt!

    Succes!

    Groetjes, Williene
    • Mama Muis
      Mama Muis dinsdag 24 jan 2012 om 21:31
      Hoi Williene, ja stond in 'De Banketbakker' Ik heb ook de banketbakkersroom uit dat boek gemaakt, die was wel goed gelukt, maar nu zag ik dat er in custardpoeder ook weer 'aroma' zit, dus weet ook niet of dat helemaal veilig is. Volgende keer maar een ander recept proberen. Welk recept gebruik jij daarvoor? (of maak je dat nooit?)
      De biscuitbodem van jouw recept is helemaal goed gelukt, afgezien van de siliconenvorm waar hij aan de bodem bleef plakken... Een beetje meer slagroom op gedaan, niemand die het ziet, taart was evengoed erg lekker!

      Groetjes, Anne-Rinke
  • Mama Muis
    Mama Muis zaterdag 21 jan 2012 om 10:32
    De bodem staat in de oven, ziet er prima uit al :) Eergisteren het recept van holtkamp voor kapsel geprobeerd, maar dat was jammerlijk mislukt, geen idee wat er mis is gegaan, volgende keer beter! Ik heb trouwens een kitchenaid standmixer voor m'n verjaardag gekregen, nu vroeg ik me af of de mixtijden dan verkort moeten worden of dat je gewoon dezelfde tijden aanhoudt?
  • Marjolein
    Marjolein zondag 10 aug 2014 om 17:10
    Dit recept nu 2 x gemaakt, en 2 x gelukt. De tweede keer aangepast naar 3 eieren, met een simpel verhoudings-rekensommetje wordt dat dan 160 gram suiker en 110 gram bloem, werkte echt goed. Heel lekker, en met een theelepeltje cacao lukte het ook om er een choco-versie van te maken. Dankjewel voor dit goede recept! :)
    • Smakelijck maandag 11 aug 2014 om 10:45
      FIjn om te lezen, Marjolein!
  • Marijke Vogel
    Marijke Vogel maandag 22 feb 2016 om 09:49
    Goede morgen, de taart komt net uit de oven, maar is wat verbrand. Ik had Lm midden in de oven gezet. Wat is beter, lager in de oven, of gewoon de temperatuur temperen? Ziet er overigens verder goed uit, goede structuur.
    • Smakelijck maandag 22 feb 2016 om 10:26
      Jammer! Je kunt er misschien een stukje van afsnijden? Ik heb 'm zelf ook altijd in het midden van de oven, maar ovens kunnen best wat van temperatuur verschillen. Je zou 'm de volgende keer dus wat lager kunnen zetten.
      • Marijke Vogel
        Marijke Vogel maandag 22 feb 2016 om 12:07
        Ja, ik snijd er gewoon een stukje af en volgende keer wat lagere temperatuur.
  • Maria
    Maria donderdag 17 nov 2016 om 23:47
    Hoi, Ik heb ook 2x biscuit cake gemaakt beide keren weggegooid, omdat ik de smaak me niet beviel. Is deze lekker? ik wil em vullen met boersere btw? Voer je opmerking in
  • Maria
    Maria donderdag 17 nov 2016 om 23:47
    Hoi, Ik heb ook 2x biscuit cake gemaakt beide keren weggegooid, omdat ik de smaak me niet beviel. Is deze lekker? ik wil em vullen met boersere btw? Voer je opmerking in
    • Maaike
      Maaike vrijdag 17 feb 2023 om 14:50
      Ha Williene, ik wil deze taart in chocolade-variant maken. Chocoladebiscuit. Hoeveel cacao beveel je aan en dit samen met bloem er door heen spatelen, denk ik.. ?
      • Smakelijck maandag 20 feb 2023 om 10:57
        30 gram van het bloem kun je dan vervangen door cacaopoeder. Succes!
Laat een bericht achter!
255