01-05-2014

Amandelmelk!

 

 


Amandelmelk is een heerlijke vervanger van gewone koemelk of soyamelk. Ik vind amandelmelk één van de lekkerste melkvervangers, alleen is het weer de kunst om er één te vinden zonder allerlei onnodige toevoegingen en zonder suiker. Maar je kunt het héél gemakkelijk zelf maken, ook nog eens in de hoeveelheid die je zelf wilt. Vaak heb ik aan een literpak veel te veel en staat het weer te lang in de koelkast, dus tegenwoordig maak ik het gewoon zelf in kleinere hoeveelheden zodat ik het ook echt op maak ;-) Bovendien is het véél voordeliger om het zelf te maken.

Zoals ik al zei is het heel erg makkelijk en is het zo gepiept. Je moet alleen even de amandelen weken, dus je moet wel ruim op tijd bedenken dat je dit klaar zet, als je het nodig hebt!

 

 

 


Amandelmelk!

Ingrediënten:
100 gram ongebrande amandelen, 500 ml water, 1 eetlepel biologische honing, snufje keltisch zout

Bereiding:

Weeg de amandelen af in een maatbeker en zet ze net onder een laagje water. Laat een nacht (of 8 uur) weken.

Zeef de amandelen en doe ze in een blender. Voeg 500 milliliter water toe, een snufje zout en de honing en blender tot een melk.

Laat de melk door een kaasdoek of hele fijne zeef druppelen en klaar is je amandelmelk!

Amandelmelk is heerlijk om zo te drinken, om in je koffie te doen, in smoothies, je kunt er pannenkoeken mee bakken of gebruiken in andere gerechten waarin je normaal melk gebruikt.

Fijne dag!

Liefs, Williene

 

 

Deel via social media

 
Print recept

36 Reacties

  • Nelleke
    Nelleke vrijdag 09 mei 2014 om 11:32
    Hoelang bewaar je deze zelfgemaakte amandelmelk? Ik maak trouwens ook wel eens amandelmelk met amandelmeel als ik vergeten ben om de amandelen te weken, gaat ook erg goed.
    Groetjes, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 09 mei 2014 om 12:03
      Max 3-4 dagen, daarna gaat de kwaliteit van de melk wel achteruit. En bedankt voor je tip van amandelmeel! Handig!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 07 mei 2014 om 19:16
    Ha Williene,

    Wat een super recept! Ik heb het gister gemaakt en vanmorgen van de melk havermoutpap gekookt. Wij vonden de pap veel smakelijker! Voor ons geen amandelmelk meer uit de winkel!
    Omdat ik geen blender heb deed ik het met de staafmixer. Ging prima!
    Van de gedroogde pulp taartjes, uit je eerste kookboek, voor de verjaardag gebakken.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 mei 2014 om 21:05
      Wat leuk zeg! Super om te horen dat het ook met staafmixer kan! Bedankt voor het delen van je tip!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 02 mei 2014 om 15:30
    ha williene, even iets anders.
    we moeten een andere oven, mag ik vragen wat jij heb? Je bakt ook nog al graag en veel.
    heb je advies, welk merk, hetelucht? ik wil geen combi meer, magnetron gebruik ik toch niet, en ik vind het resultaat van het bakken dan minder.
    maar weet eigenlijk niet goed , er is zoveel te koop.
    Nou ik hoor lees het wel, bedankt alvast,

    groetjes marjan
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mei 2014 om 19:16
      Ha Marjan,

      Ik heb net een nieuwe keuken dus ook een nieuwe oven ;-) Ik heb gekozen voor een Boretti fornuis met een elektrische oven. Ik bak heel veel dus wil er ook echt lang en veel plezier van hebben en dat hoop ik met deze te hebben. In mijn andere keuken had ik ook een elektrische oven en deze beviel ook goed. Ik zou nooit voor een combi kiezen omdat de ovenfunctie vaak niet goed werkt. Je zou ook eens kunnen kijken bij sites als kieskeurig bijvoorbeeld dan kun je kiezen op merk, budget, en dan kun je ook reviews lezen. Succes met kiezen!
  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander vrijdag 02 mei 2014 om 12:05
    Hoi Williene,
    Je geeft aan dat je de pulp van de amandelen kan drogen in de oven maar op hoeveel graden moet je oven dan ? Want dit zal ik zeker doen omdat ik regelmatig amandelmeel gebruik.
    Groetjes Gea
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mei 2014 om 19:19
      Je moet de pulp dan spreiden over een vel bakpapier. Zet de oven op ongeveer 70-80 graden en laat het daarin uitdrogen. Af en toe even omscheppen tot het mooi droog is. Helemaal laten afkoelen en in een trommeltje bewaren!

      Succes!
  • sarina
    sarina donderdag 01 mei 2014 om 12:10
    nog even een vraagje. Wij gebruiken elke dag een liter havermelk(oatdream) deze is best prijzig, zou je dat ook zelf kunnen maken? Kan je dat 1 op 1 vervangen de amandelen voor havermout?
    groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mei 2014 om 17:39
      Ja, je kunt ook zelf havermelk maken. Volgens mij werkt dat gewoon op dezelfde manier! Succes!
  • sarina
    sarina donderdag 01 mei 2014 om 11:31
    wat een goed idee, ik drink altijd amandelmelk en vind het ook heerlijk maar doe er ook erg lang mee. Dit is helemaal niet moeilijk, ga ik zeker proberen! Bedankt voor dit recept
    groetjes sarina
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 01 mei 2014 om 11:27
    De pulp kan je drogen in de oven, dan heb je amandelmeel! :) Dat kan ook met andere noten en kokos natuurlijk, als je daar melk van maakt ;)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mei 2014 om 17:38
      Dat klopt! Helemaal vergeten erbij te vermelden. Goed dat je het zegt!
  • Bertina Jansma
    Bertina Jansma donderdag 18 sep 2014 om 12:51
    Hoi Williene, Vandaag heb ik de amandelmelk zelf gemaakt. Met de tip van een lezer om amandelmeel te gebruiken, want ik heb geen amandelen in huis. Alleen hoe fijn moet de zeef zijn of waar kan ik zo'n doek kopen? Nu heb ik een (koudgespoelde, ivm wasmiddel) handdoek gebruikt. En wat kan ik doen met het meel/pulp wat overblijft na het zeven? Ik vind het zo zonde om weg te gooien. Ook vind ik het wel veel smaken naar honing. Kan ik ook een ander zoetmiddel gebruiken zoals kokosbloesemsuiker of iets dergelijks? Groetjes
    • Smakelijck donderdag 18 sep 2014 om 14:14
      Hoi, Je kunt ook een hydrofiele doek nemen en deze gebruiken of een schone theedoek. Wat je met het pulp kunt doen dat heb ik hierboven in één van de reacties beschreven. Je kunt het weer drogen en gebruiken als amandelmeel. Als je het teveel naar honing vindt smaken dan kun je dit ook weglaten. Kokosbloesemsuiker zou ik niet doen, want dan kleurt het bruin. Als dat je niet uitmaakt dan kan het natuurlijk wel ;-) Succes!
      • Bertina Jansma
        Bertina Jansma vrijdag 19 sep 2014 om 13:37
        Ja, ik las dat ik het weer kon drogen. Maar dan zit er toch honing/zout door de pulp heen? Dan is het niet zuiver meer. Kan ik het zout/honing ook later toevoegen zodat het pulp gewoon puur is? Zonder toevoegingen? Trouwens, ik heb het net met kokosbloesemsuiker gedaan en nu is het stukken minder zoet! Maar net genoeg om het wat aantrekkelijker te maken voor mijn zoontje van 1 jaar. En dat het nu lichtgebruind is vind ik niet erg hahaha.
        • Smakelijck vrijdag 19 sep 2014 om 15:47
          Ja hoor, je kunt het zeker daarna ook toevoegen! Succes!
  • marije
    marije donderdag 30 okt 2014 om 21:11
    Ha Williene, Wat interessant om te lezen allemaal! Handig om te weten, ga ik zeker eens proberen. Zit er zoveel 'rommel' in pakken uit de winkel? Zowel in amandel, rijste(hiervan kreeg ik zelfs erg jeuk) en soya melk? Ja zelfs de biologische soya melk. Want ik krijg namelijk veel puisten van zulke melk. Krijg je dat ook als je het zelf maakt? Of is het een kwestie van proberen? M'n puisten trekken nu namelijk eindelijk weg, dus heb geen zin dat er een nieuwe aanval word gepleegd op m'n huid! Groetjes Marije
    • Smakelijck vrijdag 31 okt 2014 om 09:56
      Hoi Marije, In pakken uit de winkel zitten inderdaad vaak toevoegingen/zoetstoffen. Soyamelk zou ik sowieso laten staan, want dit bevat veel hormonen en zou dus best eens voor puistjes kunnen zorgen. Als je normaal gewoon tegen amandelen kunt, dan kun je ook deze melk verdragen. Succes!
      • marije
        marije vrijdag 31 okt 2014 om 19:47
        Dank je wel voor je antwoord! Ik had het inderdaad al eens eerder gelezen dat soyamelk gemanipuleerd is. Weet je ook hoe het zit met soya yoghurt? Of zijn er nog andere koemelk vrije soorten yoghurt? Alvast bedankt voor je antwoord! Groetjes Marije
        • Smakelijck zaterdag 01 nov 2014 om 17:14
          Soyayoghurt is helaas 't zelfde verhaal. Er is ook geitenyoghurt, dus dat zou je kunnen overwegen. Of yoghurt van rauwe melk. Succes!
  • Annemiek
    Annemiek donderdag 12 feb 2015 om 20:50
    Hallo Williene, Ik lees her en der dat je ook amandelmelk kunt maken van amandelpasta. Heb jij dat wel eens gedaan? En welke verhoudingen dan? Ik vind nogal wat verschillen en vraag me af wat de juiste verhouding dan is. Groetjes, Annemiek
    • Smakelijck vrijdag 13 feb 2015 om 13:09
      Hi, Bedankt voor je vraag. Ik heb hier helemaal geen ervaring mee, dus kan je niet helpen helaas!
  • Berien
    Berien woensdag 06 apr 2016 om 19:20
    Hallo Williene, Kan ik niet gewoon de pulp er in laten als ik havermout maak van de amandelmelk? Misschien al eens gesteld, maar zag ik zo gauw niet. Best lekker, en ook gezond, dunkt me. Dank voor je prachtige site en boeken. Ik geniet met volle teugen. Berien
    • Smakelijck woensdag 06 apr 2016 om 20:42
      Ja, dat lijkt me zeker kunnen, al zal het dan wel wat dikker zijn. Fijn dat je blij bent met de boeken en de recepten! Succes met alles!
  • Everlien
    Everlien woensdag 20 apr 2016 om 16:30
    Als je dit recept volgt hoeveel ml hou je dan over? Ben maar alleen vandaar
    • Smakelijck woensdag 20 apr 2016 om 16:57
      Ongeveer een halve liter. Je kunt amandelmelk ook goed invriezen.
      • Everlien
        Everlien donderdag 21 apr 2016 om 20:03
        En kan dit recept ook met hazelnoten?
        • Smakelijck vrijdag 22 apr 2016 om 12:54
          Ja hoor!
  • lianne
    lianne donderdag 12 mei 2016 om 16:08
    Heerlijk voor de havermoutpap, ik ontbijt hier tegenwoordig elke ochtend mee! Kun je met het pulp ook amandelpasta maken? Zoja: heb je tips hoe ik dat kan doen?
    • Smakelijck vrijdag 13 mei 2016 om 09:11
      Pasta heb ik geen ervaring mee, ik maak er wel amandelmeel van, dit droog ik dan op lage temperatuur. Maar pasta lijkt me wat droog worden, wellicht als je voldoende olie toevoegt?
  • Franca
    Franca zaterdag 16 jun 2018 om 14:48
    Voer je opmerking in
  • Fransje
    Fransje zaterdag 26 jan 2019 om 10:56
    Hoi Williene, Kun je bij pannenkoeken de melk niet gewoon door water vervangen? Dat zou nog makkelijker zijn.
    • Smakelijck zaterdag 26 jan 2019 om 13:06
      Dat kan wel, maar vind ik persoonlijk niet echt lekker.
    • Ellen
      Ellen dinsdag 03 okt 2023 om 10:54
      Lieverd wat wordt ik blij van je site♡
      • Smakelijck woensdag 04 okt 2023 om 12:12
        Super :-) Veel plezier ervan!
Laat een bericht achter!
256