09-12-2011

4-gangen diner: Chocolade petit four met sinaasappelsaus

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

 

Dit is het laatste deel van het 4-gangen diner. Het nagerecht. Ik heb ook de chocoladecake zelf gemaakt en de sinaasappelmarmelade. Maar dit kun je ook kant en klaar kopen als je voor gemak gaat. Ik weet alleen niet of er E-nummervrije chocolade cake te koop is... Sinaasappelmarmelade kun je kopen van Bonne Maman. Zover ik weet zijn die zonder toevoegingen.

Chocolade petit four met sinaasappelsaus

Wijntip: Zoete dessertwijn, bijv. PX (Pedro Ximenez), zoete sherry.

Ingredienten:
4 plakken chocoladecake, 3 eetlepels sinaasappelmarmelade, 200 ml slagroom, 150 gram pure chocolade,
Voor de sinaasappelsaus:
2 biologische sinaasappels, 40 gr. suiker, 100 ml water

Bereiding:
Bekleed een vorm van ong. 10x10 cm met vershoudfolie. Zowel de bodem als de randen.
Snijd de chocoladecake in plakken. Leg deze plakken in de vorm, zo dat de bodem goed bedekt is met cake. Bestrijk de cake met de sinaasappelmarmelade.
Doe de slagroom in een pan en verwarm op laag vuur. Voeg de chocolade toe en laat al roerend smelten. Neem de pan van het vuur en roer tot de chocoladeroom glad is. Laat het iets afkoelen en schenk dan voorzichtig over de marmelade. Zet de vorm minimaal 3 uur, liefst een dag van tevoren in de koelkast.
Haal de taart uit de vorm en snijd met een mes in mooie blokjes. Serveer met de sinaasappelsaus.


Sinaasappelsaus:
Schil met een zesteur de schil van 1 sinaasappel. Breng dit met het water en de suiker aan de kook en laat dit 10 minuten doorkoken op laag vuur. Schil de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees zodat u het vlies verwijdert en snijd het vruchtvlees in mooie dunne plakken. Leg de plakken in een schaal. Verdeel hierover de sinaasappelschillen en de siroop (en evt. wat sinaasappellikeur) en laat afgedekt een nacht koel trekken.

 

Chocoladecake:
Ingredienten:
150 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder (natuurwinkel), 150 gram roomboter, 150 gram witte basterdsuiker, 3 eieren, 1 zakje vanillesuiker, 170 gram pure chocolade, snuf zout.

Bereiding:
Verwarm de oven op 150 graden. Bekleed een cakeblik op de bodem met bakpapier en vet de zijkanten in.
Houd van de pure chocolade ongeveer een kwart achter en hak dit in kleine blokjes. Smelt de rest van de chocolade samen met de boter au bain marie. Als het geheel gesmolten is voeg dan de suiker, vanillesuiker, snuf zout en de eieren toe. Goed blijven roeren. Haal de kom van de pan en mix de bloem en bakpoeder er doorheen tot een egale massa. Voeg de chocoladestukjes toe en giet het in de bakvorm. Zet de cake ongeveer 45 minuten in de oven, test met een sateprikker (als hij er droog uitkomt) of de cake gaar is.

 

 

 

 


Sinaasappelmarmelade:

 

 

Ingredienten:
4 biologische sinaasappels, 1 citroen, 200 ml water, 50 gr. suiker, 100 gram (riet)suiker, kwart zakje marmello (natuurlijk geleermiddel wordt gebruikt bij het maken van jams etc., verkrijgbaar bij natuurwinkel).

Bereiding:
Schil de sinaasappels met een zesteur. Doe de schilletjes in een pan met het water en 50 gram suiker. Breng aan de kook en laat 20 minuutjes doorkoken op laag vuur. Schil de sinaasappels nu dik tot op het vruchtvlees. Hak het vruchtvlees grof, en verwarm het 15 minuten in een pan. Blender het vruchtvlees fijn en haal het door een zeef. Goed uitdrukken tot u de harde velletjes en evt. pitjes overhoudt. Zeef de schilletjes en doe dit bij het gezeefde vruchtvlees. Breng dit aan de kook en voeg dan 100 gram suiker gemengd met de marmello toe. Breng dit opnieuw aan de kook, laat 1 minuut doorkoken en doe de marmelade in goed schoongemaakte potjes. Zet de potjes 10 minuten op de kop en laat afkoelen. Zo is de marmelade nog zeker 3 maanden houdbaar.

Hoeveelheid: ong. 200 ml marmelade;

 

 

 

 

 

Waarom biologische sinaasappels:
Omdat we in dit gerecht veel gebruik maken van de schil van de sinaasappel is het beter om biologische sinaasappels/citroenen te gebruiken. Niet biologische sinaasappels krijgen een zogenaamde waslaag. Dit krijgt u niet verwijderd door de sinaasappel even af te spoelen onder de kraan. Daarom is het veiliger om biologische citrusvruchten te gebruiken als u de schil wilt gebruiken voor consumptie. Biologische sinaasappels zijn verkrijgbaar bij de natuurwinkel.

Wat is een zesteur:
Een zesteur is een klein gereedschap waarmee je fijne schilletjes van citrusvruchten af schraapt.

 

 

Wat betekent au bain marie:
Bij au bain marie verwarmen wordt een kom boven een pan met heet, niet kokend water gehangen waardoor de kom niet direct op vuur staat. Dit voorkomt aanbranden en schiften van gerechten. Ook krijgt het op deze manier niet alleen van de onderkant verwarming maar ook van de zijkant. Zo wordt het gelijkmatig verwarmd. Op deze manier kunt u ook gerechten warm houden.

Deel via social media

 
Print recept

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst.

Laat een bericht achter!
254