08-12-2011

4-gangen diner: Beef Wellington en Aardappelgratin

Het hoofdgerecht van het 4-gangen diner uit de Gezinsgids. Dit is de o zo bekende klassieker Beef Wellington met een lekkere aardappelgratin.

Ossenhaas in bladerdeeg (Beef Wellington) met aardappelgratin

Wijntip: Rode wijn van bijv. Ogier, Rasteau uit Frankrijk (Rhone)

Ingredienten:1 rol vers bladerdeeg (zelfgemaakt, bij de natuurwinkel of in de koeling bij de supermarkt), 100 gram parmaham,1 bakje (kastanje)champignons in kleine stukjes gehakt, 500 gr. ossenhaas, 1 teen uitgeperste knoflook, roomboter, 2 el mosterd, 1 losgeklopt ei, zout en peper, olijfolie.

Bereiding: Kan 1 dag vantevoren: Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper. Verhit de roomboter en de olie in de pan en schroei het vlees aan alle kanten mooi bruin. Neem uit de pan en laat afkoelen op kamertemperatuur. Bak de uitgeperste knoflook samen met de champignons zachtjes in het braadvocht. Schep het mengels in een kom en laat afkoelen. Bestrijk het afgekoelde vlees met mosterd.Leg op een stuk plastic folie een lap bladerdeeg van ong. 20x30 cm. Bedek het deeg met de plakken parmaham maar laat de randen onbedekt. Verdeel het champignonmengsel over de ham en leg het stuk ossenhaas in het midden. Wikkel het deeg, de vulling en de ham met behulp van het plastic folie strak rond de ossenhaas, vouw de uiteinden goed dicht en druk het goed aan. Verwijder nu het folie, en leg het pakketje in de koelkast. Haal het een uur voor de verdere bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven op 180 graden.Leg het pakketje op een met bakpapier beklede bakplaat met de naad naar beneden. Bestrijk het ossenhaaspakketje met het losgeklopte ei en bak in de oven ong. in 35 a 40 minuten gaar en bruin. Laat 10 minuten rusten voordat u het vlees aansnijdt. Lekker met aardappelgratin en groenten naar keuze.


 

 

 

Aardappelgratin:
Ingrediënten: 1 kg geschilde aardappels, 100 g geraspte kaas, 3 tenen geperste knoflook, 250 ml slagroom, peper en zout.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de aardappelen in dunne plakjes. Leg de aardappelplakjes in lagen in de met boter ingevette ovenschaal, bestrooi elke laag en de bovenkant met een beetje kaas, knoflook, peper en zout. Schenk de slagroom over de aardappelen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de gratin in het midden van de oven in 70 min. goudbruin en gaar. Verwijder het folie na 30 min. Laat de gratin uit de oven 5 min. rusten voordat u ze serveert.U kunt dit gerecht 1 dag van tevoren bereiden. Warm de gratin dan afgedekt met aluminiumfolie 20 min. op in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Tip: U kunt de gratin ook in 1-persoons ovenschaaltjes serveren. Bak de gratins dan in 50 minuten gaar, en verwijder het folie na 20 minuten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Deel via social media

 
Print recept

11 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 10 jan 2013 om 11:48
    Top, bedankt!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 07 jan 2013 om 21:06
    Goedenavond, ik zie vele recepten met E-nummers. Zo zit in bovenstaande in slagroom een stabilisator (= E-nummer) en in kaas zitten ook meerdere E-nummers...
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 09 jan 2013 om 16:56
      Klopt, maar meestal vergeet ik dat ;-) Ook omdat er diverse lijsten in de omloop zijn met E-vrije artikelen.

      Gist kun je ook E-vrij krijgen, of verse gist gebruiken. Zelfrijzend bakmeel is te koop bij natuurwinkel.

      Succes!
    • Anonymous
      Anonymous maandag 07 jan 2013 om 22:07
      Oke, maar zou dat om verwarring te voorkomen dan niet bij de ingredienten moeten staan? En hoe zit het met bijv. gist en zelfrijzend bakmeel, daar zitten toch ook schadelijke e-nummers in zoals emulgator en rijsmiddel... Wil nl. ook graag de kerststol (krentenbrood) maken :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 jan 2013 om 21:35
      Goedenavond,

      In verschillende biologische slagroom en kazen zitten geen E-nummers. Bijv. van AH en de natuurwinkel.

      Hartelijke groet, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 29 dec 2011 om 15:53
    Dankjewel! Leuk! Als het goed is staan mijn recepten er in 2012 gemiddeld 1x per maand in.
  • Mama Muis
    Mama Muis donderdag 29 dec 2011 om 14:06
    Even de preview bekeken op de site van de gezinsgids, mooi artikel geworden zo! Toch maar een proefabonnementje genomen, de rest zag er ook wel interessant uit.

    groet, Anne-Rinke
  • Nanda
    Nanda maandag 16 jan 2017 om 15:59
    Hoi hoi toch even een reactie op de Beef Wellington,gisteren gegeten met de aardappelgratin,je overheerlijke peperroomsaus en haricotverts met spek er om heen we hebben gesmuld maar waren voor de rest van de dag verzadigd. Hartelijke groet Nanda
    • Smakelijck maandag 16 jan 2017 om 16:16
      Fijn om te lezen, Nanda!
    • Marja
      Marja woensdag 16 dec 2020 om 13:26
      Voor hoeveel personen is het 4 gangen diner?
      • Smakelijck donderdag 17 dec 2020 om 13:38
        Voor ongeveer 4 personen. De soep is, afhankelijk hoeveel je serveert, in kleine porties, of echt een grotere, in het laatste geval zou ik de soep verdubbelen. Succes!
Laat een bericht achter!
261