19-04-2024

Tulband met frisse citroentopping

Een heerlijke frisse lente-cake met de smaak van citroen.

Lente-Tulband met frisse citroentopping

Ingredienten voor een tulbandvorm:

250 gram (spelt)bloem, 200 gram (kokobloesem)suiker (of een andere zoetvervanger), 250 gram zachte roomboter, 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder, 5 eieren, ½ theelepel vanillepoeder of vanille-extract, 25 milliliter melk, sap en rasp van 1 biologische citroen, optioneel 2 eetlepels maanzaad

Voor de topping: 4 eetlepels poedersuiker of imkerhoning, 4 eetlepels zure room of roomkaas, water of citroensap

Nodig: Mixer met gardes, Tulbandvorm (of een cakevorm van 30 centimeter)

Oventemperatuur: elektrisch 160° / hetelucht 150°

Bereiding:

Verwarm de oven voor. Vet de tulbandvorm goed in met boter. Mix de boter zacht met de kokosbloesemsuiker. Voeg de eieren één voor één toe tot ze volledig zijn opgenomen. Voeg het bloem, bakpoeder, vanille, citroenrasp, optioneel maanzaad en de melk toe. Mix tot een mooi, glad en luchtig beslag. Giet het beslag in de tulbandvorm en schuif in de oven. Bak de tulband in 50-60 minuten bruin en gaar. Prik met een satéprikker om te controleren of de binnenkant van de cake gaar is. Laat de tulband uit de oven helemaal afkoelen. Stort de cake op een rooster.

Doe de poedersuiker of honing in een kom en voeg de roomkaas en een beetje citroensap en/of water toe. Meng goed door elkaar. Voeg zoveel water of citroensap toe tot je een mooi glazuur hebt en verdeel het glazuur over de tulband. Bestrooi met wat citroenrasp en eventueel maanzaad. Zet de tulband een uur in de koeling zodat de topping kan opstijven.

Tip: Geen tulbandvorm? De cake kan ook in een gewone cakevorm (30 cm) worden gebakken.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

7 Reacties

  • Wilma
    Wilma vrijdag 19 apr 2024 om 13:50
    Als je nog minder kokosbloesemsuiker doet, verandert dan ook de structuur?Van ons hoeft het nml. niet echt zoet????
    • Wilma
      Wilma vrijdag 19 apr 2024 om 13:51
      Al die vraagtekens waren niet echt de bedoeling…
    • Smakelijck maandag 22 apr 2024 om 09:27
      Dat is het nadeel bij het bakken van cake, als je minder suiker gebruikt verandert de structuur inderdaad en raak je de zachte cake kwijt. Je kunt per keer 25 gram afbouwen, dan merk je vanzelf wanneer de structuur minder fijn wordt.
    • marijke
      marijke vrijdag 03 mei 2024 om 11:10
      ik heb een siliconen tulbandvorm, laat ik hem daar helemaal in afkoelen of storten en dan afkoelen? en hoe doe je dat met een cakeblik? in het blik afkoelen of direct uit het halen?
      • Smakelijck vrijdag 03 mei 2024 om 12:15
        Ik laat hem eerst wat afkoelen, dan stort ik 'm .
    • marijke
      marijke dinsdag 07 mei 2024 om 16:14
      ik gebruik de bakpoeder van pit en pit, heb je daar ervaring mee? Al 2 keer mijn baksels helemaal ingezakken! Waar haal jij de fijnste bakpoeder?
      • Smakelijck woensdag 08 mei 2024 om 14:03
        Ik heb daar geen ervaring mee, ik gebruik wijnsteenbakpoeder van Jacob Hooy op het moment.
Laat een bericht achter!
255