13-01-2014

Voedingstips bij zwangerschap!


Naar aanleiding van wat vragen over voeding bij zwangerschap besloot ik om hier een blog over te schrijven.

Als je zwanger bent komt er nogal wat op je af. Je eerste afspraak bij de Verloskundige, echo's, namen bedenken, kamertje uitzoeken, spulletjes verzamelen, etcetera.

Helaas krijg je weinig informatie over voeding. Te weinig goede informatie dan. Je kunt wel overal lezen wat je niét mag eten als je zwanger bent, maar er is te weinig informatie wat je juist wél zou moeten eten. Wat goed is voor jou en je ongeboren baby.

In grote lijnen kun je aanhouden wat ik adviseer onder het kopje 'Gezonde voeding'. Veel groenten, veel fruit, veel vezels, gezonde vetten, noten, zaden en pitten, kwark, vette vis, etc. Geraffineerde suiker zoveel mogelijk vermijden net als glucose-fructosesiroop en alle andere zoetstoffen. Zo puur mogelijke, onbewerkte voeding is het beste voor ieder mens, zeker voor een zwangere vrouw!
Verder is het aan te raden om ijzerrijke voeding te eten. Voeding dat veel ijzer bevat is bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, peulvruchten en groenten.

Verder wat algemene weetjes en tips:

Als je zwanger bent gelden de volgende regels:
* Gebruik geen verdovende middelen en stop met roken.
* Gebruik geen alcohol.
* Eet geen rauw vlees, vis of lever.
* Eet geen rauwmelkse kazen of melkproducten.

Aan te raden voedingssupplementen:
*Als je niet voldoende vette vis eet, neem dan een goede visolie of levertraan.
*Gebruik extra vitamine D. Dit is voor iedereen goed, zeker als je zwanger bent!
*Slik foliumzuur, maar let op de ingrediënten! Solgar en Bonusan zijn o.a. merken die veel zuivere supplementen hebben, maar alsnog is het oppassen.

Algemene tips:
* Zorg voor voldoende nachtrust
* Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Stress is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je baby!

En het is niet alleen goed om op voeding en leefgewoonten te letten. Ook gebruiksvoorwerpen om je heen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Deze uitzending van Zembla is interessant om terug te kijken. Dit gaat over hormoon verstorende stoffen, in o.a. plastic voorwerpen en cremes:

Uitzending Zembla

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

26 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous woensdag 22 jan 2014 om 13:53
  Hoi Willine,

  Graag wil ik hier ook nog wat toevoegen. Ik gaf de oudste ook bv. maar ben toen heel veel afgevallen.
  Ik begon met een laag gewicht weer aan mijn 2e zwangerschap. Nu net na mijn bevalling, ben ik alles al weer kwijt, en nu moet ik dus bv gaan geven. En iedereen vind me nu al zo dun. Soms weet ik echt
  niet meer wat ik moet eten. Ik heb mn zwangerschap gezond gegeten, maar nu met die bv heb ik zo vreselijk trek de hele dag. Dat ik alle koeken op eet die in mijn kast staan. Ik weet dat het niet gezond is, maar op den duur weet je gewoon niet meer wat je moet eten, en dan ga je 'snaaien' Ik vind dit wel een hele moeilijke tijd, om een gezond voedingspatroon in de hand te houden, vooral omdat ik bij de oudste heel erg afviel toen ik bv. gaf!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 jan 2014 om 17:24
   Bedankt voor je reactie!

   Lastig als je moeite hebt met op gewicht te blijven. Belangrijk is juist tijdens BV-periode dat je zo gezond en liefst zoveel mogelijk suikervrij eet. Dan heb je ook veel minder snaai-momenten. Probeer in plaats van naar koek te grijpen, verse noten te eten. Boordevol gezonde vetten, calorieën en goede voedingsstoffen. Verder gevarieerd eten, roggebrood, roomboter, kwark, vis, veel groenten, veel fruit, en veel water drinken. Als je puur en onbewerkt eet zal je lichaam op zoek gaan naar je natuurlijke gewicht. Suiker zou ik echt zoveel mogelijk laten staan omdat ze enorme schommelingen in je bloedsuiker teweeg brengen en daarmee ook de snaaimomenten aanwakkeren.

   Succes hoor!
 • Anonymous
  Anonymous maandag 13 jan 2014 om 18:49
  heb toen ook die neusspray gehad maar ook daarmee hielp het niet echt. denk meer de omgeving spanning etc en tijdsdruk van je werk, aar wie weet lukt het nu allemaal wel! ik ga er gewoon open in! Dank voor alle tips en adviezen en bemoedigende woorden!
  Elsa
 • sarina
  sarina maandag 13 jan 2014 om 18:01
  hoi willine, toen ik in de zesde maand weer eens heel goed op mijn eten ging letten, tot de vierde maand was ik er te ziek voor, voelde ik me weer veel beter, en ben toen tot de bevalling nog maar 1 kilo aangekomen, en was voor het eerst na de bevalling met twee weken op mijn oude gewicht! Het gezonde eten levert je zoveel op! Leuk dat je er een stukje over schrijft
  groetjes sarina
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 jan 2014 om 18:39
   Bedankt voor je reactie, Sarina! Vaak ben je inderdaad te moe of niet lekker, om gezond te blijven eten, maar het helpt je juist beter de zwangerschap door! Fijn om jouw ervaring te lezen!

   Fijne avond!
 • Anita Dokter
  Anita Dokter maandag 13 jan 2014 om 12:40
  Oke graag gedaan, ik hoop dat Williene het niet erg vind dat ik de sites gedeeld heb.
  Fijn dat je niet meer zo veel hoeft te kolven dan, bij mij lukte het ook niet zo goed. Ook gelukkig maar 4 voedingen in de week. Je hebt vast al veel tips gehad. Je kunt eventueel op de dagen dat je thuis bent een keertje extra kolven tussendoor/ of na een voeding voor een voorraadje. Geen flessen vol natuurlijk dan loopt je productie in de war. Ik heb een tijdje oxytocine neusspray gebruikt bij het kolven, dat hielp wel.

  Ik heb een filmpje gezien over handkolven voor de geboorte, en er artikelen van gelezen. Hou het in mn achterhoofd voor bij eventueel een volgend kindje. Mijn productie kwam laat op gang, dag 6 pas.
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 jan 2014 om 21:57
   Bedankt voor je links, Annemieke!
  • Annemieke V.
   Annemieke V. maandag 13 jan 2014 om 18:54
   Geitenmelk voor zuigelingen is er wel hoor! Hebben we ook gebruikt, toen ik langzaam ging stoppen met BV. Heb het zelf een jaar gegeven.
   Zie site:
   http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (zuigelingenmelk)
   http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (peutermelk)

   Goedkoop te bestellen via deze site: http://www.koopjesdrogisterij.nl/
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 jan 2014 om 18:37
   Fijn dat de neusspray je heeft geholpen, Nelleke! Ze zeggen dat het ook helpt om een foto van je baby mee te nemen en daar naar te kijken terwijl je afkolft. Krijg je ook sneller een toeschietreflex!
  • Nelleke
   Nelleke maandag 13 jan 2014 om 16:59
   Ik kan vermelden dat ik ook heb moeten kolven, ik werkte 4 dagen in de week en moest 3 voedingen per dag kolven. Eerst ging dat ook helemaal niet. Ben toen ook overgestapt op de oxitocine neusspray (sintocinon) en daarmee heb ik het volgehouden totdat de kleine 6 maanden was en toen ben ik gestopt met werken, uiteindelijk heb ik tot 13 maanden borstvoeding kunnen geven. Dat was me niet gelukt zonder de neusspray, dus ondanks dat het een synthetisch spul is, ben ik er wel heel dankbaar voor geweest. Succes met alles Elsa.
   Groetjes, Nelleke
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 jan 2014 om 13:02
   Haha, nee hoor, ga gerust je gang ;-)

   En nog een tip voor Elsa, Op de dagen dat je niet werkt zou ik je baby lekker veel aanleggen, zo blijft je productie goed op gang. En in de kraamtijd ook, gerust om de 2 uur, 's nachts ook niet teveel tijd ertussen te laten, want het moet op gang komen en dan helpt veel aanleggen!

   Succes hoor!
 • Anita Dokter
  Anita Dokter maandag 13 jan 2014 om 12:12
  http://www.groenevrouw.nl/borstvoedingvoedingsstatus/
  http://naturafoundation.nl/index.php?objectID=2961
  http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/07/borstvoeding-en-voeding.html
  http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=525&id=692&page=9

  Het komt veelal neer op de voedingstips die Williene hierboven al geeft. Niet met alles in de artikelen was ik het eens, maar de hoofdlijnen wel. Er bestaat zeker wel geitenmelk voor baby's onder de 1 jaar bij de natuurwinkel kun je die kopen, van nannycare. Maar bij borstvoeding heb je dat toch niet nodig ;) ?
  Ik slik geen speciale vitamine voor borstvoeding, wel een tijdje gedaan maar dat zat ook wat troep in (die was ook voor zwangerschap, ook geen goede gevonden toen). Ik neem vitamine d3 van bonusan en eet 2x per week vis, waarvan 1x een vette vissoort. Ik denk als je voldoende groente en fruit eet dat je daar een hoop vitamine uithaalt. Succes met de laatste loodjes Elsa!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 jan 2014 om 13:00
   Ha Elsa, ik ben het met Anita eens. Een Multi vitamine zou ik zelf niet snel voor kiezen, al heb ik het destijds wel gedaan. Ik zou wel vit. D blijven gebruiken, maar dat zou ik sowieso het hele gezin geven.

   Als BV om één of andere reden echt geen succes wordt zou ik me verdiepen in geitenmelk. Ik heb er zelf echt geen ervaring mee, maar misschien dat je via google iets wijzer wordt? Wanneer je dit baby's mag geven? En waarschijnlijk kan de natuurwinkel wel het een en ander voor je bestellen?

   Verder inderdaad gewoon gezond blijven dooreten, veel water drinken, vette vis of visolie en heel veel rust nemen!

   Succes met de laatste loodjes!
  • Anonymous
   Anonymous maandag 13 jan 2014 om 12:25
   dank je wel Anita ga er zeker naar kijken binnenkort.
   Bij mijn oudste liep de BV echt heel goed maar het kolven niet heb alles geprobeerd en ook hulp erbij van lactatiedeskunidge etc maar had nooit meer dan ongeveer de helft van wat nodig was voor een voeding Nu werk ik gelukkig niet zo veel en zal ik ongeveer 3 a 4 voedingen moeten kolven per week. wie weet lukt het nu ook wel, maar ben al wel vast aan het oriënteren op bijvoeding. Bij onze natuurwinkel is Nanny care pas vanaf 1 jaar te verkrijgen.

   Iets anders wat ik op de cursus B heb geleerd is om in week 37 al te beginnen met handkolven om zo de productie beter op gang te krijgen. Het heet handexpression before birth en als je google dan vind je vast wel info en filmpje erover!
   groet Elsa
 • Anonymous
  Anonymous maandag 13 jan 2014 om 11:30
  nog 5 weken te gaan............ dus Anita als je de tips en artikelen van borstvoeding met ons wil delen graag! heb bij mijn eerste 1.5 jaar BV gegeven en hoop dat het nu ook weer gaat lukken. Ik vond het idd erg moeilijk om goede vitamine te vinden voor en tijdens de zwangerschap waar geen troep in zit!
  Williene heb je ook een idee welke flesvoeding oke is als het toch een keer moet. heb zitten zoeken naar geitenmelk flesvoeding maar kon het niet vinden voor kinderen onder een jaar!
  groet
  Elsa
  • Annemieke V.
   Annemieke V. maandag 13 jan 2014 om 18:53
   Geitenmelk voor zuigelingen is er wel hoor! Hebben we ook gebruikt, toen ik langzaam ging stoppen met BV. Heb het zelf een jaar gegeven.
   Zie site:
   http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (zuigelingenmelk)
   http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (peutermelk)

   Goedkoop te bestellen via deze site: http://www.koopjesdrogisterij.nl/

 • Anita Dokter
  Anita Dokter maandag 13 jan 2014 om 11:18
  Leuk om te lezen, dat miste ik zeker, een goed advies qua voeding toen ik zwanger was. Dit voedingsadvies geld ook vind ik als je borstvoeding geeft, daarbij mis ik ook een goed advies. Er is weinig over te vinden, ik heb een paar goede artikelen gevonden, en heb er het 1 en ander uitgehaald. Vaak zijn moeders van baby's, kleine kinderen moe. Als je nog borstvoeding geeft, geven ze daar de schuld aan, helaas. Maar ze vergeten dat moeders die flesvoeding geven ook moe zijn. Het heeft echt te maken met een verkeerd voedingspatroon. Ook als je lang voed moet je uitkijken dat je geen vitaminen en mineralen tekort oploopt. Het beste gaat altijd eerst over in de moedermelk, heb je langere tijd te weinig, loop je zelf een tekort op.
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 jan 2014 om 12:56
   Ha Anita,

   Bedankt voor je reactie! Inderdaad, dit kun je ook aanhouden als je BV geeft! Juist dan is goede voeding ontzettend belangrijk! En veel blijven drinken. Misschien wel leuk om inderdaad wat BV tips toe te voegen aan de blog!
 • Marieke
  Marieke woensdag 13 jan 2016 om 10:32
  Hoi Williene, Ik heb een vraagje, Ik slik de zwangerschapsvitamines met foliumzuur van VSM puur mama. Zijn deze wel gewoon goed? Mijn oog viel op dit artikel van jou. Ben wel heel erg benieuwd...;-) Nog een andere vraag, welke diksap kan ik nu het beste nemen voor mijn kindjes? Welk merk? Vindt het zo lastig. Vriendelijke groetjes, Marieke
  • Smakelijck woensdag 13 jan 2016 om 11:49
   Ik zou het niet durven zeggen. Ik ken ze niet. Ik weet wel dat Solgar een hele goede multi heeft voor zwangeren en moeders die BV geven. DIksap zou ik minimaal geven, zeker als je kinderen nog klein zijn. Beter is het aan te wennen om water te drinken. Eventueel met wat fruit erin. Zelf heb ik voor uitzonderingen bio diksap in huis van de AH. Succes!
  • Anoniem
   Anoniem dinsdag 15 aug 2023 om 23:15
   Hoi Williene, Dit artikel is al een tijd geleden maar ik heb een vraag. Hoe denk jij over kolven in de kraamtijd. Mijn gevoel zegt dat je baby bij je houden en veel, veel aanleggen veel beter is. Dat je daar geen kolf bij nodig hebt. Dat dacht ik bij onze jongste ook. Heb me toen over laten halen en nog steeds spijt van..
   • Smakelijck donderdag 17 aug 2023 om 10:16
    Ik heb nog nooit gekolfd in de kraamtijd, ken het advies ook niet. Inderdaad, aanleggen, aanleggen en nog meer aanleggen! Succes!
    • Anoniem
     Anoniem donderdag 17 aug 2023 om 13:44
     Dit meen je werkelijk? Dan weet ik het zeker. Ben nog maar pril zwanger maar mocht dit goed gaan dan ga ik niet kolven. In mijn omgeving wordt dit steevast geadviseerd. En er wordt maar op je ingepraat als je dit niet wil. Nou, bedankt joh!
  • Smakelijck vrijdag 18 aug 2023 om 10:56
   Ik ben verbaasd, het advies is juist om niet te kolven, gezien je anders enorme stuwing krijgt en overproductie. Je baby regelt het echt allemaal zelf als jij de tijd en rust neemt om het veel aan te leggen in de eerste weken. Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap in ieder geval en volg je eigen gevoel! Liefs!
   • Anoniem
    Anoniem vrijdag 18 aug 2023 om 19:57
    Dankjewel!! Dit is wat mijn gevoel al steeds zei! Ik ga tzt mijn best doen!!
    • Marieke
     Marieke zaterdag 30 sep 2023 om 12:50
     Williene, hield/houdt jij je baby snachts bij je in bed?
Laat een bericht achter!
270