Voedingstips bij zwangerschap!
Naar aanleiding van wat vragen over voeding bij zwangerschap besloot ik om hier een blog over te schrijven.
Als je zwanger bent komt er nogal wat op je af. Je eerste afspraak bij de Verloskundige, echo's, namen bedenken, kamertje uitzoeken, spulletjes verzamelen, etcetera.
Helaas krijg je weinig informatie over voeding. Te weinig goede informatie dan. Je kunt wel overal lezen wat je niét mag eten als je zwanger bent, maar er is te weinig informatie wat je juist wél zou moeten eten. Wat goed is voor jou en je ongeboren baby.
In grote lijnen kun je aanhouden wat ik adviseer onder het kopje 'Gezonde voeding'. Veel groenten, veel fruit, veel vezels, gezonde vetten, noten, zaden en pitten, kwark, vette vis, etc. Geraffineerde suiker zoveel mogelijk vermijden net als glucose-fructosesiroop en alle andere zoetstoffen. Zo puur mogelijke, onbewerkte voeding is het beste voor ieder mens, zeker voor een zwangere vrouw!
Verder is het aan te raden om ijzerrijke voeding te eten. Voeding dat veel ijzer bevat is bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, peulvruchten en groenten.
Verder wat algemene weetjes en tips:
Als je zwanger bent gelden de volgende regels:
* Gebruik geen verdovende middelen en stop met roken.
* Gebruik geen alcohol.
* Eet geen rauw vlees, vis of lever.
* Eet geen rauwmelkse kazen of melkproducten.
Aan te raden voedingssupplementen:
*Als je niet voldoende vette vis eet, neem dan een goede visolie of levertraan.
*Gebruik extra vitamine D. Dit is voor iedereen goed, zeker als je zwanger bent!
*Slik foliumzuur, maar let op de ingrediënten! Solgar en Bonusan zijn o.a. merken die veel zuivere supplementen hebben, maar alsnog is het oppassen.
Algemene tips:
* Zorg voor voldoende nachtrust
* Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Stress is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je baby!
En het is niet alleen goed om op voeding en leefgewoonten te letten. Ook gebruiksvoorwerpen om je heen zijn belangrijk om in de gaten te houden. Deze uitzending van Zembla is interessant om terug te kijken. Dit gaat over hormoon verstorende stoffen, in o.a. plastic voorwerpen en cremes:
Uitzending Zembla
Liefs, Williene
Graag wil ik hier ook nog wat toevoegen. Ik gaf de oudste ook bv. maar ben toen heel veel afgevallen.
Ik begon met een laag gewicht weer aan mijn 2e zwangerschap. Nu net na mijn bevalling, ben ik alles al weer kwijt, en nu moet ik dus bv gaan geven. En iedereen vind me nu al zo dun. Soms weet ik echt
niet meer wat ik moet eten. Ik heb mn zwangerschap gezond gegeten, maar nu met die bv heb ik zo vreselijk trek de hele dag. Dat ik alle koeken op eet die in mijn kast staan. Ik weet dat het niet gezond is, maar op den duur weet je gewoon niet meer wat je moet eten, en dan ga je 'snaaien' Ik vind dit wel een hele moeilijke tijd, om een gezond voedingspatroon in de hand te houden, vooral omdat ik bij de oudste heel erg afviel toen ik bv. gaf!
Lastig als je moeite hebt met op gewicht te blijven. Belangrijk is juist tijdens BV-periode dat je zo gezond en liefst zoveel mogelijk suikervrij eet. Dan heb je ook veel minder snaai-momenten. Probeer in plaats van naar koek te grijpen, verse noten te eten. Boordevol gezonde vetten, calorieën en goede voedingsstoffen. Verder gevarieerd eten, roggebrood, roomboter, kwark, vis, veel groenten, veel fruit, en veel water drinken. Als je puur en onbewerkt eet zal je lichaam op zoek gaan naar je natuurlijke gewicht. Suiker zou ik echt zoveel mogelijk laten staan omdat ze enorme schommelingen in je bloedsuiker teweeg brengen en daarmee ook de snaaimomenten aanwakkeren.
Succes hoor!
Elsa
groetjes sarina
Fijne avond!
Fijn dat je niet meer zo veel hoeft te kolven dan, bij mij lukte het ook niet zo goed. Ook gelukkig maar 4 voedingen in de week. Je hebt vast al veel tips gehad. Je kunt eventueel op de dagen dat je thuis bent een keertje extra kolven tussendoor/ of na een voeding voor een voorraadje. Geen flessen vol natuurlijk dan loopt je productie in de war. Ik heb een tijdje oxytocine neusspray gebruikt bij het kolven, dat hielp wel.
Ik heb een filmpje gezien over handkolven voor de geboorte, en er artikelen van gelezen. Hou het in mn achterhoofd voor bij eventueel een volgend kindje. Mijn productie kwam laat op gang, dag 6 pas.
Zie site:
http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (zuigelingenmelk)
http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (peutermelk)
Goedkoop te bestellen via deze site: http://www.koopjesdrogisterij.nl/
Groetjes, Nelleke
En nog een tip voor Elsa, Op de dagen dat je niet werkt zou ik je baby lekker veel aanleggen, zo blijft je productie goed op gang. En in de kraamtijd ook, gerust om de 2 uur, 's nachts ook niet teveel tijd ertussen te laten, want het moet op gang komen en dan helpt veel aanleggen!
Succes hoor!
http://naturafoundation.nl/index.php?objectID=2961
http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/07/borstvoeding-en-voeding.html
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=525&id=692&page=9
Het komt veelal neer op de voedingstips die Williene hierboven al geeft. Niet met alles in de artikelen was ik het eens, maar de hoofdlijnen wel. Er bestaat zeker wel geitenmelk voor baby's onder de 1 jaar bij de natuurwinkel kun je die kopen, van nannycare. Maar bij borstvoeding heb je dat toch niet nodig ;) ?
Ik slik geen speciale vitamine voor borstvoeding, wel een tijdje gedaan maar dat zat ook wat troep in (die was ook voor zwangerschap, ook geen goede gevonden toen). Ik neem vitamine d3 van bonusan en eet 2x per week vis, waarvan 1x een vette vissoort. Ik denk als je voldoende groente en fruit eet dat je daar een hoop vitamine uithaalt. Succes met de laatste loodjes Elsa!
Als BV om één of andere reden echt geen succes wordt zou ik me verdiepen in geitenmelk. Ik heb er zelf echt geen ervaring mee, maar misschien dat je via google iets wijzer wordt? Wanneer je dit baby's mag geven? En waarschijnlijk kan de natuurwinkel wel het een en ander voor je bestellen?
Verder inderdaad gewoon gezond blijven dooreten, veel water drinken, vette vis of visolie en heel veel rust nemen!
Succes met de laatste loodjes!
Bij mijn oudste liep de BV echt heel goed maar het kolven niet heb alles geprobeerd en ook hulp erbij van lactatiedeskunidge etc maar had nooit meer dan ongeveer de helft van wat nodig was voor een voeding Nu werk ik gelukkig niet zo veel en zal ik ongeveer 3 a 4 voedingen moeten kolven per week. wie weet lukt het nu ook wel, maar ben al wel vast aan het oriënteren op bijvoeding. Bij onze natuurwinkel is Nanny care pas vanaf 1 jaar te verkrijgen.
Iets anders wat ik op de cursus B heb geleerd is om in week 37 al te beginnen met handkolven om zo de productie beter op gang te krijgen. Het heet handexpression before birth en als je google dan vind je vast wel info en filmpje erover!
groet Elsa
Williene heb je ook een idee welke flesvoeding oke is als het toch een keer moet. heb zitten zoeken naar geitenmelk flesvoeding maar kon het niet vinden voor kinderen onder een jaar!
groet
Elsa
Zie site:
http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (zuigelingenmelk)
http://www.nannycaregeitenmelk.nl/?gclid=CPCP0r_b-7sCFUiN3godtx8A7Q (peutermelk)
Goedkoop te bestellen via deze site: http://www.koopjesdrogisterij.nl/
Bedankt voor je reactie! Inderdaad, dit kun je ook aanhouden als je BV geeft! Juist dan is goede voeding ontzettend belangrijk! En veel blijven drinken. Misschien wel leuk om inderdaad wat BV tips toe te voegen aan de blog!