16-02-2015

Zuurkoolschotel, net even anders!

Zoals de meesten van jullie wel weten is Teus ook heel creatief in de keuken. Geef hem een paar ingrediënten en hij weet er iets lekkers van te maken. Zo ook deze heerlijke zuurkoolschotel! Echt het proberen waard, zelf hebben we er van gesmuld, helaas houden de kinderen er hier helemaal niet van ;-) Ach, vroeger vond ik het ook niks, en nu vind ik het heerlijke winterkost. Wie weet komt het dan toch nog goed ;-)

Zuurkoolschotel, net even anders!

Ingrediënten:

Stamppot: 1 pakje bio kruidenzuurkool, 350 gram aardappels, 200 gram zoete aardappel, 200 gram knolselderij, 2 blaadjes laurier, zout en peper, 2 el creme fraiche

Gehaktvulling: 250 gram gehakt, 1 ui, 1 el tamari (Japanse soyasaus), zout, peper, knoflookpoeder, pittige kerrie poeder, paprika poeder

Topping: geraspte kaas, amandelschaafsel

Bereiding:
 
Snijd de aardappels, zoete aardappels en knolselderij in kleine stukken. Breng aan de kook met wat zout en de 2 laurierblaadjes.
Doe het gehakt in een kom, voeg de ketjap en de kruiden toe. Snijd de ui fijn en bak deze glazig in ruim roomboter in een pan en bak vervolgens het gehakt rul mee.
 
Prik met een vork in de zoete aardappel, als deze zacht genoeg is om te stampen mag je de pan afgieten en de 2 laurierblaadjes weggooien.
Voeg de 2 eetlepels creme fraiche toe en stamp door elkaar, proef de stamppot en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Maar je zult verrast staan van de smaak door de knolselderij en laurier, een heerlijk geurende stamppot.
Doe de zuurkool in een vergiet of zeef en druk het vocht er goed uit. Stamp vervolgens de zuurkool door de stamppot.
 
Schep nu een eerste laag in een ovenschaal. Verdeel er het kruidige gehaktmengsel overheen en dek af met een 2e laag stamppot.
Rasp er nu de kaas overheen en bestrooi met amandelschaafsel. Zet in een voorverwarmde oven van 200 graden.
De schotel is klaar als de kaas mooi gesmolten is en het amandelschaafsel mooi bruin kleurt!
 
Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

44 Reacties

  • Petra
    Petra dinsdag 17 feb 2015 om 19:01
    We hebben vanavond deze zuurkoolschotel gegeten. In één woord: héérlijk! De kinderen houden normaal niet echt van zuurkool, maar ze schepten nu zelfs twee keer op! Williene, ook de bloemkoolschotel van Teus vindt hier gretig aftrek, dus wat mij betreft zorgt hij vaker voor input van je blog ????
  • Petra
    Petra dinsdag 17 feb 2015 om 19:03
    ???? = ;)
    • Smakelijck woensdag 18 feb 2015 om 09:46
      Ha, wat goed om te lezen, Petra! Afgelopen week hadden we het inderdaad samen erover dat hij meer recepten wilde bloggen, omdat hij dat erg leuk vindt, dus ik zal het doorgeven ;-) Hij vindt het erg leuk om te experimenteren, dus dat gaat goed komen!
  • Machteld
    Machteld woensdag 18 feb 2015 om 13:19
    Hallo Williene, Het is me niet helemaal duidelijk of de (zoete) aardappels en knolselderij geschild moeten worden en of het gewicht dat in de ingrediëntenlijst vermeld staat met of zonder schil is.
  • Teus
    Teus woensdag 18 feb 2015 om 13:52
    Hi Machteld, ik doe altijd de gewone aardappels met schil en de zoete aardappel en knolselderij heb ik geschild! ...het gewicht komt niet op een grammetje aan hoor! Een halve aardappel meer of minder maakt het verschil niet. (ik vond zelfs de stamppot zonder zuurkool al lekker ;-) ) Succes!
  • arja
    arja maandag 23 feb 2015 om 18:59
    Superlekker recept! erg van genoten :-)
    • Smakelijck maandag 23 feb 2015 om 19:41
      Leuk ;-)
  • Henriette
    Henriette dinsdag 24 feb 2015 om 08:14
    Zou het ook smaken als je de gewone aardappels weglaat?
    • Smakelijck dinsdag 24 feb 2015 om 21:35
      Dat verwacht ik wel. Zou dan iets meer zoete aardappels gebruiken. Succes!
  • Johanneke
    Johanneke donderdag 26 feb 2015 om 14:36
    Gisteravond dit recept gemaakt. Lekker! Het viel ons alleen wel op dat het eigenlijk gortdroog is... Je moet de zuurkool uitknijpen én de pan afgieten. Toch? Het stampen én het opeten werd zo wel een actie :)
    • Smakelijck vrijdag 27 feb 2015 om 09:31
      Fijn dat het lekker was! Zelf giet ik altijd het meeste vocht ik een kan en voeg ik er zoveel weer bij tot ik een lekkere smeuïge stamppot heb. Dus dat zou je de volgende keer kunnen proberen ;-)
      • Johanneke
        Johanneke zaterdag 28 feb 2015 om 14:30
        Ik was teveel letterknecht ;) Normaal doe ik dat ook zo, maar ik was iets te gehoorzaam aan Teus' 'afgietopdracht' en het vocht was al door de gootsteen toen ik bedacht dat het wel erg droog was zo... Gaan we een volgende keer dan zeker zo proberen, want die komt er vast nog wel ;)
        • Smakelijck maandag 02 mrt 2015 om 09:44
          Haha, ik moet lachen om je reactie ;-) Het overkomt mij ook wel eens hoor, maar de volgende keer komt het helemaal goed ;-) Fijne dag!
  • Johanna
    Johanna vrijdag 27 feb 2015 om 11:48
    Williene, nog even een vraag over het zuurkoolrecept van vorige week: heb ik het goed begrepen dat de zuurkool vooraf niet gekookt hoeft te worden?
    • Smakelijck zaterdag 28 feb 2015 om 09:03
      Dat klopt inderdaad!
  • Henrike
    Henrike woensdag 01 apr 2015 om 23:07
    Nou Teus, mijn complimenten!! Wat een heerlijk recept. Mijn oudste zoon en mijn jongste dochter vinden zuurkool echt NIET lekker en daarom maakte ik het niet heel vaak klaar, maar ze aten met smaak en dat zegt heel wat!! Zelf vond ik het ook heel erg lekker; zo kan ik weer wat vaker zuurkool op tafel zetten...Bedankt!!
    • Smakelijck donderdag 02 apr 2015 om 11:19
      Dankjewel! Ik zal ze doorgeven aan Teus ;-) Leuk dat ze het nu wel lusten zeg!
  • Manon
    Manon donderdag 01 okt 2015 om 08:35
    Hier vonden de kinderen het ook minder lekker. Maar wij vonden het heerlijk! Teus, je mag vaker een recept posten!
    • Smakelijck donderdag 01 okt 2015 om 17:49
      Leuk Manon, ik zal het doorgeven ;-) Trouwens, de nieuwe Eenpanspasta die ik gisteren heb geplaatst komt ook van Teus z'n hand!
    • Smakelijck donderdag 01 okt 2015 om 17:49
      Leuk Manon, ik zal het doorgeven ;-) Trouwens, de nieuwe Eenpanspasta die ik gisteren heb geplaatst komt ook van Teus z'n hand!
  • Magdalien
    Magdalien dinsdag 03 nov 2015 om 11:29
    Top recept! Als ik er alleen al aan denk.. dan wil ik de schotel weer maken! Voor wie hem nog niet heeft gemaakt... doen!!!
    • Smakelijck dinsdag 03 nov 2015 om 12:54
      ;-) Leuk zeg! Dankjewel voor je reactie!
  • Margje Bouwman
    Margje Bouwman maandag 11 sep 2017 om 17:54
    Owow.. wat was het verrukkelijk! Hier smaakte het ook naar meer! Ik heb m eerder gemaakt maar ik was m vergeten en zo zie je maar weer dat je het Winter kookboek weer doorneusd op een maandagmiddag je weer geïnspireerd wordt door.. Teus
    • Smakelijck maandag 11 sep 2017 om 18:00
      Haha, geweldig om te lezen :-) Fijn!
  • Marieke van de Beek
    Marieke van de Beek vrijdag 05 jan 2018 om 21:08
    Vanavond deze ovenschotel gemaakt. Héérlijk!! Dit recept is zéker weten een 'blijvertje', hij gaat in m'n receptenmap. Bedankt!
    • Smakelijck zaterdag 06 jan 2018 om 15:21
      Fijn!
  • Annemieke
    Annemieke donderdag 10 jan 2019 om 17:06
    Heerlijk deze schotel! Kinderen smulden voor het eerst van zuurkool!! Zou ik deze schotel ook een dag van tevoren kunnen maken? Kun je m ook invriezen of is dat geen succes?
    • Smakelijck donderdag 10 jan 2019 om 17:42
      Wat leuk om te lezen! Je kunt hem een dag in de koeling bewaren, maar ik denk dat invriezen ook geen probleem is. Succes!
  • Pien
    Pien vrijdag 11 jan 2019 om 00:16
    Hallo Williene, wilde deze zuurkoolschotel morgen maken maar vroeg me af hoeveel knoflookpoeder, Kerrie en paprika poeder er in het gehakt moet ongeveer en dan gebruik je ongekruid gehakt neem ik aan?
    • Smakelijck vrijdag 11 jan 2019 om 09:25
      Inderdaad ongekruid gehad. Kruiden kun je toevoegen naar smaak, half theelepeltje knoflook, 1 tl kerrie en een tl paprika. Maar als je van gekruid houdt kun je ook gerust iets meer toevoegen. Succes!
  • Pien
    Pien zaterdag 12 jan 2019 om 14:53
    Bedankt, hij was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar!
    • Smakelijck maandag 14 jan 2019 om 09:13
      Fijn!
  • Margje
    Margje maandag 02 dec 2019 om 23:34
    Jaja.. deze zuurkoolschotel viel vanav écht in de smaak bij de lekkerbekken vd firma! #sinterklaasavond #gezellig #lekkerstamppotteneten Ik zal t recept delen..
    • Smakelijck dinsdag 03 dec 2019 om 09:19
      Haha, ja, het is echt een favoriet bij iedereen :-)
    • Karin
      Karin maandag 04 jan 2021 om 13:42
      Ha Williene ,kan ik ook gewone zuurkool gebruiken , of wordt de smaak anders ? Mvg karin
    • Karin
      Karin maandag 04 jan 2021 om 13:42
      Ha Williene ,kan ik ook gewone zuurkool gebruiken , of wordt de smaak anders ? Mvg karin
      • Smakelijck maandag 04 jan 2021 om 16:42
        Ja hoor, zeker!
    • Lineke
      Lineke woensdag 24 feb 2021 om 20:45
      Vanavond voor mijn verjaardagsvisite gemaakt. Heerlijk
      • Smakelijck donderdag 25 feb 2021 om 17:15
        Gefeliciteerd! Leuk dat je het hebt gemaakt!
        • Lineke
          Lineke vrijdag 26 feb 2021 om 13:50
          Dankjewel viel zo in de smaak dat ik het recept aan verschillende mensen gegeven heb. Complimenten voor Teus
        • Lineke
          Lineke vrijdag 26 feb 2021 om 13:50
          Dankjewel viel zo in de smaak dat ik het recept aan verschillende mensen gegeven heb. Complimenten voor Teus
    • Smakelijck vrijdag 26 feb 2021 om 16:45
      Wat leuk zeg! Ik geef het door :-)
    • Ciska
      Ciska dinsdag 31 jan 2023 om 11:18
      Wij genieten ook van de ovenschotel. Nu is mijn vraag hoe zou ik hem vegetarisch kunnen maken?
      • Smakelijck dinsdag 31 jan 2023 om 17:31
        Het gehakt vervangen door gare, bruine linzen. Succes!
Laat een bericht achter!
261