IMG_3477.JPG
Vrijdag 25 okt 2019

Wolken cake Appel Kaneel - Taart zonder pakjes en zakjes!


Het vorige recept #taart-zonder-pakjes-en-zakjes viel enorm in de smaak. Daar kwamen gelijk ook een paar aanvragen uit, dus ben ik weer aan de slag gegaan met de Wolkencakes van dezelfde fabrikant. Dit zijn cakes die je bakt met slagroom, in plaats van boter. Cake en minder suiker gebruiken is altijd een gevaarlijke combinatie. Door middel van suiker wordt de cake de structuur zoals je gewend bent van een gewone cake. Des te minder suiker je gebruikt, des te compacter en vaster je cake wordt. De hoeveelheid zoet die ik nu heb gebruikt is de helft van een normaal cakerecept, en dan gaat het goed, maar is wel een minimale hoeveelheid. Daarom is het ook een #weekendrecept :-) Let wel op dat je je beslag lekker luchtig klopt. Dat maakt de cake ook veel luchtiger en dus lekkerder van smaak en structuur. 

Wolken cake Appel Kaneel - Taart zonder pakjes en zakjes!

Ingrediƫnten voor een cake van 24 centimeter doorsnede:

250 milliliter (biologische) slagroom (bijv. AH), 3 kleine appels

Voor de cakemix: 2 eieren, 75 gram suikervervanger*, 125 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 1 theelepel citroenrasp van een biologische citroen

Voor de kaneelmix: 2 eieren, 50 gram suikervervanger*, 125 gram speltbloem, 30 milliliter melk, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter.

Klop de slagroom luchtig en lobbig. Zet aan de kant. Mix de eieren voor de cakemix samen met de suikervervanger luchtig en romig. Voeg de bloem, bakpoeder en citroen toe en meng tot een luchtig beslag. Voeg de helft van de geklopte slagroom toe en meng goed door elkaar. Verdeel het beslag over de bodem van de bakvorm.

Schil de appels en snijd in blokjes. Verdeel de blokjes over de cakemix in de bakvorm.

Mix de eieren voor de kaneelmix met de suikervervanger luchtig en romig. Voeg de bloem, melk, kaneel en bakpoeder toe en mix tot een beslag. Meng met de rest van de slagroom en verdeel over de appelvulling. Zorg dat de appels geheel bedekt zijn met het beslag. Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak de cake in 25-30 minuten gaar. Prik met een prikker om de gaarheid te controleren. De oventijd kan afwijken per oven.

*In plaats van suiker gebruik ik een natuurlijke suiker, deze suikers hebben een lagere GI waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Uiteraard blijft het een vorm van zoet, daarom is dit ook een weekendrecept. Voor cake gebruik ik het liefst een blanke suikervervanger, denk aan bijvoorbeeld ahornsiroop, kokosbloesemnectar, rijststroop, banaan of bijvoorbeeld imkerhoning. Je kunt voor de kaneelmix kokosbloesem gebruiken.

Fijn weekend!

Liefs, Williene

Voor de soepliefhebbers weer een soeprecept! Dit keer groentensoep!   Ingredienten:...
lees verder
Zoek je nog een lekker en fris toetje voor aankomend weekend? Probeer deze variatie eens op de...
lees verder
Met dit prachtige weer ga ik jullie blij maken met een hele leuke winactie! Want als je gezond...
lees verder
Na het grote Heel Putten Bakt avontuur waren er verschillende mensen die mij vroegen of ze niet...
lees verder
In de officiele variant van het nagemaakte pakje gaan hamblokjes. Aangezien wij geen varkensvlees...
lees verder
          's Zomers is het heerlijk om wat blad van...
lees verder

4 opmerkingen
  • Geerke
    Geerke maandag 28 okt 2019 om 15:39
    Hoi Williƫne, Kan ik de citroensap ook achterwege laten? En kan ik ook agave stroop gebruiken als suikervervanger?
    • Smakelijck maandag 28 okt 2019 om 21:04
      Ja hoor, geen probleem.
  • Marlies Van der Stelt
    Marlies Van der Stelt donderdag 07 nov 2019 om 11:50
    Hi Williene, De wolken cake valt bij ons goed in de smaak! Als je de cake de volgende dag eet is tie nog lekkerder. Wel vind ik dat kaneel een vreemde na smaak geeft , ik doe bewust al niet te veel. Ik ga proberen om de lagen eens om te draaien dus de kaneellaag onder. Heb je zelf nog andere tips? Groet Marlies
    • Smakelijck donderdag 07 nov 2019 om 12:15
      Fijn! Welke kaneel gebruik je? Kan het daar nog aan liggen? Je zou ook de kaneel kunnen halveren zodat het niet overheerst.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190