hveps
Maandag 06 aug 2018

Wespen!

Wespen zijn zeer nuttige, maar soms ook zeer irritante beestjes. En ze zijn er nu in overvloed. Menig terras wordt geplaagd door wespen. Wapperen en zwaaien met je handen maakt deze beestjes alleen maar agressiever en de kans op een steek maak je hiermee dus enkel groter en komen er enkel meer wespen op je af (aldus insectendeskundige Marcel Dicke) Rustig blijven is het advies ;-)


Het is weer augustus: Wespenmaand. Daarom leek het me zinvol om deze oude blog weer even omhoog te halen. Fijne dag allemaal! 

Wespen zijn zeer nuttige, maar soms ook vervelende beestjes. En ze zijn er in overvloed. Menig terras wordt geplaagd door wespen. Wapperen en zwaaien met je handen maakt deze beestjes alleen maar agressiever en de kans op een steek maak je hiermee dus enkel groter en komen er enkel meer wespen op je af (aldus insectendeskundige Marcel Dicke) Rustig blijven is het advies ;-)

Er zijn talloze manieren om wespen te bestrijden.Helaas zijn dit niet de meest diervriendelijke methodes. Wespen zijn namelijk zeer nuttige beestjes, ook al bezorgen ze ons in deze maand veel last. Wespen zijn van groot belang voor ons ecosysteem. Zo hebben ze een belangrijke rol bij de bestuiving en ze zorgen ervoor dat de verspreiding van andere (schadelijke) insecten beperkt blijft. Het is dus beter om deze wesp zo natuurvriendelijk te bestrijden. Maar wat helpt nu echt?

Kruidnagels

Wespen hebben een hekel aan de geur van kruidnagels. Prik deze dus in een citroen of sinaasappel en zet op je buitentafel. Ook een schaaltje met kruidnagels helpt al. Eventueel giet je er wat water overheen zodat de geur zich goed kan verspreiden. 

Wierook

Ze hebben ook een hekel aan wierook of andere sterke geuren, zoals geurkaarsen. Deze aansteken op je tafel zorgt ervoor dat de wespen liever ergens anders hun zoetigheid vandaan halen.

Ui

Wespen houden niet van de geur van ui. Een in stukken gehakte ui op je tafel kan dus helpen om ze weg te houden.

Munt

Doe een paar takjes munt in een glas of kom heet water en de wespen blijven weg.

Toch geprikt?

Probeer direct uit te zuigen en spuw het uit. Dep direct met wat (appel)azijn op de plek dit zorgt ervoor dat het gif zich niet verder gaat verspreiden en dat de zwelling uitblijft. Dit kan ook met honing en wat citroensap. 

Tegen de pijn kun je er wat mosterd opsmeren, wat geklutst ei of kurkuma gemengd met wat olijfolie. Ook een schijfje verse knoflook verlicht de pijn.

Hopelijk kun je met bovenstaande tips toch nog lekker genieten van de zomer! 

Fijne dag!

Liefs, Williene

In deze tijd van het jaar wordt het steeds lastiger om iets te bedenken wat op tafel komt te...
lees verder
Volgend weekend is het Pasen! Daarom deze week een aantal heerlijke paasgerechten op Smakelijck!...
lees verder
Gebakken banaan is heerlijk om op je rijsttafel te zetten. Je kunt het als toetje eten, maar ook...
lees verder
Vorige week was ik in Drenthe en kwam daar heerlijke verse asperges tegen, zo van 't land! Nu...
lees verder
Welke frisdrank is goed voor mij of voor mijn kinderen? Dat is een vraag die regelmatig...
lees verder
Een gezond en stevig ontbijt is een goed begin van de dag. Je kent natuurlijk vast wel de...
lees verder

4 opmerkingen
 • Gerdien
  Gerdien zaterdag 22 aug 2015 om 19:20
  Williene bedankt voor de tip in mijn geval moet er dan een schaaltje op de w.c. Het verhaal van rustig zijn helpt niet altijd ik ging op de w.c zitten en werd in mijn bil geprikt, ha,ha. Moest het toch even vermelden even wat humor kan geen kwaad toch. Groetjes Gerdien
  • Smakelijck maandag 24 aug 2015 om 16:14
   Oeps ;-) Dat is pijnlijk, Gerdien! Zet jij maar even een schaaltje op de wc ;-)
 • Pieter van Halsteren
  Pieter van Halsteren maandag 26 sep 2016 om 16:20
  Zo, wat ben ik blij dat ik deze blog ben tegengekomen. Als er iemand een hekel heeft aan wespen dan ben ik het wel! Verder ook fijn om te weten wat er gedaan kan worden nadat je toch gestoken bent. Thanks!
  • Smakelijck dinsdag 27 sep 2016 om 08:35
   Graag gedaan!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190