shutterstock_183218147
Maandag 20 mrt 2017

Tomaten-wortelsoep!

Tomaten zijn van zichzelf vaak wat zurig. Daarom wordt aan tomatensauzen en soepen regelmatig suiker toegevoegd. Jammer, want je kunt dit ook heel goed oplossen door een wat zoetige groente toe te voegen. Bijvoorbeeld wortels. Hierdoor verliest de tomaat z'n zurige smaak en krijg je een heerlijke, pure tomatensoep. 


Tomaten zijn van zichzelf vaak wat zurig. Daarom wordt aan tomatensauzen en soepen regelmatig (veel) suiker toegevoegd. Jammer, want je kunt dit ook heel goed oplossen door een wat zoetige groente toe te voegen. Bijvoorbeeld wortels (maar denk ook eens aan bijv. zoete puntpaprika of pompoen). Hierdoor verliest de tomaat z'n zurige smaak en krijg je een heerlijke, pure, suikervrije tomatensoep. 

Tomaten-wortelsoep

Ingredienten voor 4 personen:

4 rode uien, 2 grote winterwortels, 1 fles tomatenpassata (ongeveer 750 milliliter, AH biologisch), 2 eetlepels tomatenpuree, 1 eetlepel rode pesto (natuurwinkel), 1 blokje groentebouillon (Rapunzel zonder gist), Keltisch zout en peper, roomboter of ghee (zuivelvrij)

Bereiding:

Maak de uien en de wortels schoon en snijd in grove stukken. Smelt wat boter of ghee in de pan. Fruit de ui in de pan glazig en voeg de wortel toe. Bak deze even mee en schenk dan voorzichtig de passata bij de groenten. Spoel de fles passata wat om en voeg dit water toe aan de soep. Breng de soep aan de kook en kook hierin de groenten gaar, zo'n 20 minuten. Maak de soep verder op smaak met de puree, pesto, groentebouillon, zout en peper. Laat de soep wat afkoelen, doe over in de blender en maal de soep helemaal fijn. Schenk terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Breng de soep eventueel verder op smaak naar wens. Je kunt bijvoorbeeld ook wat creme fraiche, room o.i.d. toevoegen voor een romige soep.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

  Op de Facebook-groep ging het toevallig over drinkyoghurt. Arla, Optimel Puur,...
lees verder
  Al een hele tijd is het nieuw uitgegeven boekje 'Gif in en om uw huis' van Rachel...
lees verder
Een recept wat lekker snel klaar is en toch goed voedzaam en vullend, dat zijn deze taco's. Een...
lees verder
Na het grote Heel Putten Bakt avontuur waren er verschillende mensen die mij vroegen of ze niet...
lees verder
Deze week 2 bijzondere nieuwsitems. Omdat het de moeite van het delen waard is, vandaag in deze...
lees verder
De Wereldgerechten Ć” la Knorr staan nu bijna allemaal op de website. Je kunt deze recepten...
lees verder

10 opmerkingen
 • hanneke
  hanneke maandag 20 mrt 2017 om 11:31
  Even een vraag over dit recept: Mijn kinderen proeven altijd als ik iets maakt zonder de pakjes en zakje. Zodat mij de lust vergaat om te koken zonder de pakjes en zakjes omdat ze het gewoon niet eten. Toch blijft het kriebelen om het gezond te doen. Smaakt deze soep echt als tomatensoep? of heeft het ook en (te) gezonde smaak?? Ik hoor het graag!
  • Smakelijck maandag 20 mrt 2017 om 12:54
   Wat de overstap naar gezond eten lastig maakt is dat je, in het begin, de smaakversterkers mist (E621, Ve-tsin, mononatriumglutamaat etc.). Deze wil je juist vermijden als je gezond wilt gaan eten. Je zult dus echt even moeten wennen, maar ook moeten leren om het zelf goed op smaak te brengen, bijvoorbeeld met de juiste bouillon/zout/kruiden. Voordat je gewend bent aan de nieuwe smaken is het zeker even 2 weken doorzetten, dan ben je gewend aan de nieuwe smaak. Succes!
 • Heidi
  Heidi maandag 20 mrt 2017 om 16:34
  Ik mis de tomaten bij de ingrediƫnten ;). Kun je die fles tomatenpassata ook vervangen door tomaten?
  • Smakelijck maandag 20 mrt 2017 om 20:53
   De tomatenpassata zijn de tomaten ;-) Dit is puur tomatenpuree met een beetje zout geloof ik. Je zou dit prima kunnen vervangen door verse tomaten, zie mijn reactie hierboven. Deze zijn nu nog niet in het seizoen en daarom nog niet smaakvol om in de soep te gebruiken. Voor de zomer zou ik zo'n 1-1,5 kg verse tomaten gebruiken.
 • Gera
  Gera zaterdag 25 mrt 2017 om 18:09
  Hoeveel groentebouillon doe je erbij? 500ml?
  • Smakelijck zaterdag 25 mrt 2017 om 19:39
   Ik doe het blokje bij de soep in, dus ik maak er niet eerst bouillon van. De fles passata soep ik even om en dit water doe ik ook bij de soep. Beetje afhankelijk hoe dik of dun je de soep wilt zal het zo'n 300 ml zijn.
 • Jennu
  Jennu zaterdag 08 apr 2017 om 17:46
  Hallo Williene! Dit is weer een blijvertje! Heerlijk!!! Vanmiddag allebei een kom gehad. Goed van smaak! Misschien laat ik volgende keer iets meer stukjes in de soep zitten, maar dat zien we nog wel. Groetjes! Jenny
  • Smakelijck zaterdag 08 apr 2017 om 20:52
   Fijn dat het goed gesmaakt heeft!
 • Susanne
  Susanne zaterdag 28 okt 2017 om 12:57
  De passata en de bouillon zijn die in de supermarkt te koop(jumbo)?
  • Smakelijck zaterdag 28 okt 2017 om 13:53
   Passata sowieso wel, goede E-vrije en suikervrije bouillon is niet in de supermarkt te koop. Wel in natuurwinkels of online.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190