IMG_1326
Maandag 29 dec 2014

Tips voor lekkere Oliebollen!

Het is weer bijna Oudjaarsavond! Oliebollenavond. Ga je ze zelf bakken? Dan help ik je op weg met een aantal tips! Want hoe bak je een oliebol redelijk verantwoord?


Het is weer bijna Oudjaarsavond! Oliebollenavond. Ga je ze zelf bakken? Dan help ik je op weg met een aantal tips! Want hoe bak je een oliebol redelijk verantwoord?

*Gebruik je favoriete recept, maar in plaats van tarwebloem gebruik je speltbloem (meel kan ook, maar dan worden ze minder luchtig).

*Vul de oliebollen met ongezwavelde rozijnen en stukjes appel. Lekker fris!

*Gebruik in plaats van melk plantaardige melk, rauwe melk, water of bier. Of een verdeling hiervan.

*Bak de oliebollen in (geurloze) kokosolie of rijstolie. Deze oliën kunnen namelijk tegen hoge verhitting. Normaal gebruik ik altijd extra vierge kokosolie, maar oliebollen met kokossmaak vind ik iets teveel van 't goede. En omdat je de olie waarin je oliebollen hebt gebakken maar één keer kunt gebruiken wordt het wel een erg duur oliebolletje ;-) Rijstolie is de meest voordelige optie.

*Bak de oliebollen op 170/180 graden. Hoe lager de temperatuur des te meer vet de oliebollen opzuigen.

*Bak er niet meer dan 4-5 tegelijk in de pan, anders daalt de temperatuur te snel waardoor ze meer vet opzuigen.

*Laat de oliebollen goed uitlekken op keukenpapier.

*Bestrooi de oliebollen niet met poedersuiker maar met een mengsel van kokosbloesemsuiker en kaneel. Rol hier de oliebollen doorheen als ze nog warm zijn. Lekker!

Zoek je nog een recept van lekkere appelbeignets? Kijk dan hier. En heb je het boek Smakelijck Zoet? Maak dan eens de appelkanjers uit het hoofdstuk Feest! Mijn favoriete recept op oudjaarsavond.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Heerlijk deze rijstsalade die je als bijgerecht overal bij kunt serveren. Bij zalm, bij een...
lees verder
De zomer loopt op het einde en de moestuinen hebben volop vrucht gegeven afgelopen maanden. Weet...
lees verder
Ik had afgelopen weekend nogal wat rucola in de koelkast, vers uit eigen tuin....
lees verder
Een snelle lunch, zonder brood? Bak een omelet! Je kunt deze omelet natuurlijk ook aanvullen met...
lees verder
Uit de serie 'Uit de Oven' een maaltijdmix voor een ovenschotel met sperziebonen met gehakt van...
lees verder
Zout Zout is een enorme smaakmaker in gerechten. Zonder zout zit er vaak maar weinig...
lees verder

3 opmerkingen
  • Corien
    Corien dinsdag 30 dec 2014 om 21:22
    Beste Williene, Mag ik eens vragen, wat is de reden dat je de olie maar een keer gebruikt om oliebollen in te bakken? Hartelijk groeten, Corien
    • Smakelijck woensdag 31 dec 2014 om 11:59
      Dat mag ;-) Als je oliebollen bakt in welke olie dan ook dan neemt de olie helemaal de smaak en geur van de oliebollen op (en als je er veel bakt wordt de olie erg vies). Omdat alles wat je daarna bakt dus een oliebollen smaak krijgt is dat gewoon niet lekker. Het is dus niet zo dat de olie schadelijk wordt ofzo ;-)
  • Linda
    Linda woensdag 31 dec 2014 om 14:12
    Bedankt voor je tips! Ik heb zonnebloemolie gebruikt, naar gewoonte. Maar ik denk nu na voor de volgende keer :) Is rijstolie beter dat zonnebloemolie of alleen goedkoper?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190