Dinsdag 19 jun 2012

Sushi 1: Maki en de California Roll!


 

Superfood, dat is zeewier. Het komt steeds meer in opmars, en ze zijn het er allemaal over eens, zeewieren zijn heel erg goed voor je. De smaak is even wennen, dat zeker maar als je even doorzet is het echt lekker. Met deze sushi-recepten ga je sushi en zeewieren vast heel smakelijck vinden! Wij zijn er in ieder geval dol op!

De rest van deze week staat in het teken van Sushi op mijn blog. Vandaag laat ik zien hoe je 2 soorten sushi maakt. Verder deze week plaats ik 2 bijgerechten die er een compleet sushi-menu van maken! Een frisse komkommersalade en een bijgerechtje met avocado en tonijn!


Sushi maken is een leuk klusje, maar je moet er wel wat handigheid in krijgen. Mijn tips: kijk van tevoren een aantal filmpjes op Youtube (zie de linkjes in mijn blog) en voor je het weet sta je als een professional sushi te rollen ;-)

Voor sushi heb je nodig:
Norivellen (te koop bij toko, supermarkt, natuurwinkel), sushirijst (supermarkt of toko), rijstazijn, snuf zout, snuf suiker en ingredienten om in te rollen, sushirolmatje, plastic folie

Eerst maak je de rijst. Maak deze precies volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit is het allerlastigste van het hele sushi maken. Op de verpakking staat ook hoe je de gekookte rijst moet aanmaken met de rijstazijn, wat suiker en wat zout. Meng dit goed door elkaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Knip de norivellen doormidden. Verdeel de rijst over een gehalveerde norivel en beleg met ingredienten naar keuze.

Rol de sushi op met behulp van het sushi-matje en snijd de sushirol in 8 sushi's.

Ik schrijf het heel beknopt op, het is namelijk lastig uit te leggen. Beter kun je naar de volgende filmpjes kijken zodat je het sushi maken snel in de vingers hebt!

Hier zie je hoe je Maki sushi maakt. Maki is de meest gangbare sushi met nori aan de buitenkant en rijst en vulling aan de binnenkant: http://www.youtube.com/watch?v=IGF_5QR9LI8&feature=relmfu

Hier zie je hoe je een California Roll maakt. Een California roll heeft de rijst aan de buitenkant en de nori aan de binnenkant: http://www.youtube.com/watch?v=Nz9EAqTBrNw&feature=relmfu

Mijn favoriete vullingen:

*Vega: komkommer
*Vega: komkommer met avocado
*Zalm met avocado
*Zalm met verse ananas
*Tonijn**
*Tonijn met komkommer
*Tonijn met avocado

Zorg dat de vis echt heel erg vers is. Koop het bij de visboer en niet in de supermarkt, want deze is vaak al ingevroren geweest en ligt al een paar dagen in de schappen. Zeg tegen de visboer dat het bedoeld is voor sushi dan weet hij ook dat je superverse vis nodig hebt. Je eet de vis namelijk rauw. Je hebt maar weinig vis nodig, voor 2 personen neem ik ongeveer 100 gram zalm en 50 gram tonijn. Persoonlijk vind ik de vega-sushi's nog het lekkerst, en dan heb je helemaal weinig vis nodig.

Dien de sushi op met soyasaus (yakso) om in te dippen! Eet smakelijck!

**Vraag naar albacore tonijn of kijk op goedevis.nl zo kun je kiezen voor duurzame vis.
 

Afgelopen maandag was mijn dochter jarig. Mijn kinderen mogen met een verjaardag altijd zelf hun...
lees verder
Vorige week kwam ik thuis en had Teus een heerlijke koffiecake gebakken. Ik krijg weleens de...
lees verder
Een heerlijke chocolade flik op een stokje. Een erg leuke traktatie of een leuk...
lees verder
Als eerste wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor de leuke reacties die ik krijg, al is het...
lees verder
  Vezels, van voedingsstof naar voedingsmiddel!   Veel mensen denken bij...
lees verder
Een verdwenen wereldgerecht die werd gemist. Vietnamese Saigon Sticks. Al heel lang niet meer...
lees verder

2 opmerkingen
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 jun 2012 om 17:52
    Bedankt voor je aanvulling. Dat vis die je bij de visboer koopt ingevroren is geweest dat klopt. Vis bij de supermarkt wordt soms echter meerdere keren ingevroren. Vooral voor dingen als sushi koop ik dan liever vis van goede smaak en kwaliteit.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 19 jun 2012 om 15:37
    Een kleine correctie op deze blog: in principe moet alle vis die eventueel rauw gegeten kan worden minimaal 24 uur diepgevroren worden. Hierdoor worden eventuele parasieten gedood. Dus ook de vis die je bij de visboer haalt, is als het goed is al een keer ingevroren geweest. Uit ervaring weet ik dat rauwe vis ook bij een supermarkt van prima kwaliteit kan zijn (vooral AH). Wel even goed opletten voor je aan het eten slaat: ruikt het nog fris, komt er niet veel vocht vrij als je de vis indrukt, is het vlees van de vis nog stevig.

    Zie ook: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5073
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190