Suikerzoet! #1
Het zit overal in. In je brood, je kant en klare soep tot in babyvoeding. Waar heb ik het over? Suiker. Tijd om alles eens op een rij te zetten. Daarom deze week een Suikerzoete week op Smakelijck. Een 3-delige blogserie waarin ik je alle ins en outs over suiker ga vertellen.
Ongeveer 6-7 jaar geleden startte ik met het eten zonder toevoegingen (schadelijke E-nummers). Het gevolg daarvan was voor mij al een enorme eye-opener. Eindelijk was ik van mijn buikpijnen af en voelde ik me veel beter.
Maar toen ik 2-3 jaar geleden zonder geraffineerde suikers ging eten was ik helemaal verbaasd van het resultaat. Ik had geen last meer van snaai momenten, ik had veel meer energie en was veel minder moe. Dat was zo'n heerlijk gevoel dat ik het liefst iedereen zou willen aanraden om het op z'n minst een maandje te proberen. Daarom wil ik komende week jullie alle ins en outs over suiker meegeven. Daarna kun je altijd zelf nog beslissen hoe je er mee omgaat!
Geraffineerde suikers, wat zijn dat?
Geraffineerde suikers zijn bewerkte suikers. Veel suikers hebben een natuurlijke oorsprong. Denk maar aan de suikerbiet, aan suikerriet, de agaveplant, steviaplant (honingkruid), noem maar op. Om deze planten, bieten of wat dan ook om te zetten naar suikerkorrels of een suikersiroop daar gaat een heel proces aan vooraf.
Geraffineerde suiker is dus bewerkte suiker. De suiker wordt op zo'n manier bewerkt en geraffineerd dat er geen voedingsvezels, geen vitaminen en geen mineralen meer overblijven. Bovendien wordt veel suiker gebleekt om een mooie witte kleur over te houden. Een natuurlijk product wordt dus omgezet in een bewerkt, fabrieksproduct.
Alle goede stoffen uit het natuurlijke product worden verwijderd om er een lang houdbaar, voeding loos product van te maken. Suiker.
Welk proces ondergaat suiker?
Kristalsuiker is wel de meest bekende suikersoort die wij kennen. De gewone witte tafelsuiker. Wat gebeurd er met deze suiker voordat deze in de supermarkt staat?
Kristalsuiker wordt gemaakt van de suikerbiet. Deze bieten worden geoogst, gewassen en gesneden. Vervolgens gaan ze in een ketel met water en worden verwarmd. Bij de temperatuur van verwarming gaan de vezels al stuk. Wat overblijft is een suikerzoete sap die nog veel onzuiverheden bevat. Deze wordt met behulp van kalk, koolzuur en filters schoongemaakt.
Wat overblijft is een soort van stroop. Het water moet nog verwijderd worden en daarom wordt het een aantal keren verhit. Hier houdt men een dik sap aan over. Tijdens het verhitten komen er ook suikerkristallen vrij. Nu wordt de sap gecentrifugeerd en we houden 2 soorten suiker over. Melasse en kristalsuiker.
De kristalsuiker wordt gedroogd, gebleekt en behandeld en zo verpakt en opgeslagen.
Een suiker dus, die zo'n bewerkingsproces heeft ondergaan, zodat er geen voedingsstoffen meer in het product zitten. Ze zijn ontdaan van al hun voedingsvezels en voedingsstoffen. Loze vulling voor ons lichaam dus.
Let op: iets wat verkocht wordt als natuurlijke suiker hoeft dit zeker niet te zijn. Bedenk altijd welk proces een product heeft ondergaan. Een goed voorbeeld is Stevia. Populair als ‘gezonde’ suikervervanger. Stevia komt van een groene plant (honingkruid). Een groen plantje wat verwerkt wordt tot een wit poeder heeft een behoorlijk proces doorlopen. Hierdoor zit er weinig tot geen voeding meer in deze suiker en dus net zo geraffineerd als gewone suiker, als het al niet is aangevuld met 97% synthetische zoetstoffen zoals maltodextrine.
Wat doen geraffineerde suikers in ons lichaam?
Het kost ons lichaam veel energie om geraffineerde suikers te verwerken, maar het krijgt er niets voor terug. Je lichaam spreekt je reservevoorraden aan om de suikers af te breken, maar je begrijpt als dit regelmatig, meerdere keren per dag gebeurd dat je reserves worden uitgeput en dat je een tekort aan voedingsstoffen oploopt.
Bovendien hebben geraffineerde suikers een hoge glycemische index (GI). Dit wil zeggen dat het onze bloedsuikerspiegel in een rap tempo laat stijgen, maar ook weer net zo snel laat dalen. Hierdoor krijg je zogenaamde suikerpieken. Door het in stand houden van deze pieken (dus veel suikers te nuttigen, maar ook andere producten die onze bloedsuiker snel laten stijgen zoals witmeel producten), heb je onder andere last van moeheid, blijvend hongergevoel, stemmingswisselingen, concentratieverlies en weinig energie. Door je bloedsuikerspiegel gelijkmatig te houden, belast je je lichaam niet en heb je constante energie.
Een derde, niet onbelangrijk punt: Een teveel aan suikers, wat onze lever niet kan verwerken, wordt omgezet in vet.
En dan te bedenken dat suiker óveral inzit. Ons lichaam wordt dus de hele dag geconfronteerd met deze zoetstof. Ook de WHO luidt de noodklok. Het is tijd om te veranderen, maar hoe?
Woensdag deel 2!
Liefs, Williene