17-09-2018

Spitskoolovenschotel met knolselderij!

Mijn nieuwe kookboek is bíjna klaar, vandaag heb ik de laatste recepten hiervoor ingezonden en zoals altijd zijn er recepten die niet in het boek komen omdat er bijvoorbeeld al teveel recepten inzitten met kool of een andere groente. Zo ook deze ovenschotel. Erg lekker, maar ik had al 2 ovenschotels, dus deze moest afvallen. De aardappels in dit recept kun je ook gemakkelijk vervangen door bijvoorbeeld pastinaak of zoete aardappel.

Spitskoolovenschotel met knolselderij 

Ingrediënten voor 4 personen: 

1 knolselderij, 3 grote (zoete) aardappels, 250 gram rundergehakt, 1 ui, 2 tenen knoflook, 300 gram spitskool, 125 gram crème fraîche, 3 theelepels Baharat kruiden* (Jonnie Boer - Supermarkt), 125 gram geraspte kaas, volkoren paneermeel (of een fijngemalen glutenvrije cracker), Keltisch zout en peper 

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 170 graden. 

Schil de knolselderij en aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook deze in ruim water gaar en giet af. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit in wat boter of olie. Voeg het gehakt toe met 2 theelepels Baharat en bak rul. Doe het gehaktmengsel in een ruime ovenschaal. 

Stamp de knolselderij en aardappels tot puree en maak goed op smaak met zout, peper en de crème fraîche. Snijd de spitskool zéér fijn. Meng driekwart van de kool met de puree. Verdeel de rest van de kool in een dun laagje over het gehaktmengsel. Schep de puree erbovenop en strijk glad. Meng de geraspte kaas met paneermeel naar smaak en voeg de laatste theelepel Baharat toe. Meng dit met elkaar en verdeel over de ovenschaal. Zet de ovenschotel in de oven en laat ongeveer 30 minuten goed door verwarmen tot de kool gaar is en de kaas lekker gesmolten. 

*Geen Baharat in huis? Gebruik dan paprikapoeder met een snufje cayennepeper.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Marjo
    Marjo dinsdag 25 sep 2018 om 18:04
    Vandaag gegeten.....super lekker....dankjewel voor het recept..
    • Smakelijck dinsdag 25 sep 2018 om 18:58
      Leuk! En graag gedaan :-)
  • Jannie Christen
    Jannie Christen zondag 25 nov 2018 om 23:24
    Vandaag gemaakt met gewone en zoete aardappel, knolselderij en wortel door de puree. Een deel van de spitskool heb ik ook meegekookt. Het was lekker en nog over voor later deze week. Er kwam nog vrij veel vocht uit de spitskool, volgende keer roer ik er nog wat havermout door denk ik. Dat merkt niemand
    • Smakelijck maandag 26 nov 2018 om 10:25
      Fijn dat het lekker was, groente verliezen inderdaad vaak hun vocht, dit kun je inderdaad met een bindmiddel voorkomen. Fijne dag!
    • Chantal Mateijsen
      Chantal Mateijsen donderdag 15 okt 2020 om 22:07
      Vandaag gemaakt. Een erg lekker recept. Heerlijke smaken bij elkaar. Wij hebben genoten
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 10:42
        Fijn!
    • Bertha
      Bertha maandag 16 nov 2020 om 14:56
      Ha Williene, Ik heb nog een witte kool liggen..Kan dat ook in dit recept? Bijna hetzelfde toch? Groetjes Bertha
      • Smakelijck maandag 16 nov 2020 om 16:04
        Ja hoor, geen probleem! Succes!
    • Riet Van der Borden
      Riet Van der Borden woensdag 18 nov 2020 om 16:42
      Het lijkt mij erg lekker. Nu gebruik ik geen aardappels, wat kan ik daarvoor in de plaats nemen?
      • Smakelijck woensdag 18 nov 2020 om 18:50
        Zoete aardappels, pastinaak oid.
    • Tanja
      Tanja woensdag 25 nov 2020 om 15:17
      Ziet er heerlijk uit, kan je het ook invriezen?
      • Smakelijck woensdag 25 nov 2020 om 15:29
        Dank! Ja, hoor, dat lijkt me geen probleem!
    • Cita
      Cita vrijdag 01 jan 2021 om 19:37
      Een heerlijk recept!! Ik had de knolselderij net wat groter gesneden, om die smaak niet te verliezen met koken. Omdat Baharat o.a. zo'n 10% kaneel bevat, zou ik het niet zonder willen maken. Smaakt súper in combinatie met het zoetfrisse van de groentenpuree.
      • Smakelijck maandag 04 jan 2021 om 09:02
        Goed om te lezen, dankjewel!
    • W
      W woensdag 23 feb 2022 om 21:30
      Kan het ook met groene kool?
      • Smakelijck vrijdag 25 feb 2022 om 10:18
        Vast wel, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Laat een bericht achter!
261