13-11-2012

Spitskoolovenschotel!

Als de herfst en de winter echt zijn aangebroken dan is het echt tijd voor lekkere winterkost! Al die heerlijkheden die nu te krijgen zijn in de winkel!  Ik hoor vaak dat mensen in de winter niet weten wat ze moeten eten, maar juist in de winter heb je veel keuze! Allerlei soorten kool, pastinaken, bieten, prei, winterwortels, je kunt er zoveel heerlijks mee maken. Van stoofschotels tot ovenschotels, maaltijdsoepen, keuze te over. Deze ovenschotel is erg smakelijck en gemakkelijk te maken. Het groente mengsel zou je ook met rijst kunnen eten of zo een schaaltje leeg snoepen bij de lunch!

Spitskool ovenschotel! 

Ingredienten:
1 Spitskool, 6 tomaten, 1 ui, 2 (biologische) kipfilets, 1 el kerriepoeder, 1 tl kurkuma, zout en peper, 1 bekertje (biologische) creme fraiche (125 ml). aardappelpuree, geraspte kaas, paneermeel (optioneel)

Bereiding:
Snijd de spitskool fijn, snipper de ui en snijd de kip en tomaten in blokjes. Bak de kip aan met wat olie en de helft van de kerriepoeder. Voeg de ui toe en fruit deze even aan. Voeg de spitskool in kleine hoeveelheden toe, deze zal wat gaan slinken. Voeg, als alle spitskool in de pan zit, de rest van de kerriepoeder, de kurkuma toe en maak op smaak met zout en peper. Voeg desgewenst meer kerriepoeder of kurkuma toe. Laat dit 5 minuten roerbakken en voeg de tomaten toe warm nog een minuut door, voeg de creme fraiche toe en haal de pan van het vuur.
Doe dit mengsel in een ovenschaal en dek af met een laag aardappelpuree en geraspte kaas. Zelf doe ik vaak een laagje kaas en daarover een laagje (biologische) paneermeel met wat vlokjes roomboter. Dat maakt de korst zo lekker knapperig!

Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 180 graden. De schotel is klaar als de kaas lekker is gesmolten en het laagje krokant is.


Deel via social media

 
Print recept

30 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous donderdag 28 mrt 2013 om 19:56
    Wij hebben dit recept vanavond gegeten. Ik had per ongeluk witte kool gehaald ipv spitskool en dat smaakte ook goed :-).
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 mrt 2013 om 09:25
      Leuk om te horen! En inderdaad, witte kool kan ook prima! Is volgens mij alleen iets harder.

      Groetjes, Williene
  • Marr
    Marr zaterdag 17 nov 2012 om 13:38
    Ik had met de broccoli toch een andere schotel gemaakt;) Ga hem binnenkort proberen, want we eten heel weinig spitskool. Heb van de week de appelkruimel gemaakt voor vrienden, kreeg veel complimenten, en ook de witlof met kerrie/paprika saus. Mag ik van mijn man iedere dag doen:)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 19 nov 2012 om 11:07
      Leuk om te horen, Marr! Dankjewel!

  • Janneke
    Janneke vrijdag 16 nov 2012 om 14:17
    Het smaakte heerlijk hoor!
    Ik had alleen geen creme fraiche in huis dus heb ik het maar met een scheut slagroom gedaan ,plus een paar druppels azijn haha!!
    Ik dacht dan heb ik ook zure room/creme.
    Alle 4 m'n kids vonden het in ieder geval geweldig!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 16 nov 2012 om 20:54
      Wat leuk dat het in de smaak is gevallen! Goed opgelost hoor ;-) Ik denk dat met alleen slagroom het ook prima had gesmaakt!

      Groetjes, Williene
  • Marr
    Marr dinsdag 13 nov 2012 om 14:46
    ziet er heerlijk uit! Ik heb nu broccoli in huis, kan ik dat vervangen voor spitskool??
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 13 nov 2012 om 18:27
      Pfff, ik denk het bijna van wel. Broccoli is ook lekker met kerrie. Combineert ook goed met kip, dus ik denk dat dat prima kan. Succes!
  • Jolanda
    Jolanda dinsdag 13 nov 2012 om 12:17
    heb de ingredienten bijna in huis was de kip vergeten, dus morgenvroeg nog even de kip halen en dan maar eens proberen ze zijn niet zo van de kool dus we wachten af. groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 13 nov 2012 om 18:26
      Leuk Jolanda, succes ermee!
  • angelique
    angelique maandag 24 nov 2014 om 09:55
    Hallo, Hoelang moet de overschotel in de oven en welke aardappelpuree gebruik jij hiervoor? Groetjes, Angelique
    • Smakelijck maandag 24 nov 2014 om 10:06
      Hoi Angelique, Onderdaan het recept staat dat de schotel klaar is als de kaas gesmolten is en het laagje krokant is. De tijd kan wisselen per oven, maar ga er maar vanuit dat dit zo'n 20-30 minuten is. Ik maak aardappelpuree zelf, van aardappels met wat boter, zout en peper en melk. Succes!
  • cuinera bos
    cuinera bos dinsdag 02 dec 2014 om 18:37
    De dag van tevoren plan ik ,dat ik gekookte bloemige aardappels eet ,die gebruik ik de volgende dag(gemak dient de mens) in schijfjes gesneden en in plaats van kip ,rundergehakt,heerlijk.
  • Smakelijck dinsdag 02 dec 2014 om 21:51
    Leuke tip! Dankjewel voor 't delen!
  • Monique
    Monique zondag 04 jan 2015 om 20:14
    hoeveel aardappels (hoeveel gram?) gebruik je voor de spitskoolschotel? Groet, Monique
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:17
      Ik doe meestal maar wat. Maakt niet heel veel uit, meestal zo'n 500 gram. Ligt een beetje aan hoeveel aardappels je normaal eet. Ik vind een dun laagje prima, wil je een dikkere laag dan kun je bijvoorbeeld 750 gram nemen. Succes!
  • Dittie
    Dittie dinsdag 10 feb 2015 om 19:20
    vanavond de spitskool ovenschotel gegeten, wat superlekker!!!!! ik had veel gemaakt, lekker een restjevoor een andere keer, maar nee hoor, alles schoon op, ik ga meer recepten uitproberen.
    • Smakelijck woensdag 11 feb 2015 om 09:34
      Wat leuk om te lezen, Dittie!
  • Nienke
    Nienke maandag 31 aug 2015 om 20:39
    ben van plan om de spitskool ovenschotel te proberen. Heb je een alternatief voor creme fraiche, kan er namelijk niet zo goed tegen (koemelk). Of kan ik het er ook gewoon uit laten.
    • Smakelijck dinsdag 01 sep 2015 om 14:20
      Dan zou ik een flinke scheut haverroom gebruiken. Succes!
  • Anita
    Anita woensdag 02 sep 2015 om 21:44
    Zou kokosmelk ook kunnen????
    • Smakelijck donderdag 03 sep 2015 om 10:09
      Vast wel :-)
  • MC
    MC woensdag 07 okt 2015 om 20:31
    De spitskoolschotel is erg geslaagd. Echt heerlijk :)! Een herhaalrecept...
    • Smakelijck donderdag 08 okt 2015 om 08:40
      Leuk!
  • Deborah
    Deborah zondag 31 jan 2016 om 18:49
    Heerlijk recept en het vult ook behoorlijk, ook al had ik de aardappelpuree eruit gelaten. Ik had geen tomaten in huis, maar wel gepelde tomaten in blik en tomatenblokjes. Dat smaakte ook goed. De kinderen hebben het ook gegeten en gelukkig vond 1 kind het voor herhaling vatbaar (voor de kinderen koken is nogal een uitdaging).
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 09:44
      Goed om te horen, Deborah! Hier vinden de kinderen ook niet alles lekker hoor, maar des te ouder ze worden des te meer ze gaan waarderen gelukkig ;-)
    • Lisette
      Lisette dinsdag 07 mrt 2023 om 11:12
      Al een paar keer gemaakt deze winter. Echt heel lekker!! Bedankt voor dit lekkere recept :)
      • Smakelijck dinsdag 07 mrt 2023 om 13:34
        Leuk om te lezen!
    • Janneke
      Janneke maandag 25 sep 2023 om 18:12
      Is dit recept voor 4 personen?
Laat een bericht achter!
261