P1040516
Vrijdag 03 jun 2016

Spinazietaart!

Spinazie is een veelzijdige groente die je kunt koken, wokken, rauw kunt eten in salades, smoothies etc, maar het is ook heel erg lekker in een hartige taart of lasagne. Let wel op dat je de spinazie voor een hartige taart goed laat uitlekken, anders wordt het te nat.

In deze hartige taart heb ik de spinazie gecombineerd met knapperig filodeeg. Erg lekker! 

Spinazietaart

Ingrediƫnten voor 2-3 personen:

400 gram spinazie, ongeveer 10 vellen filodeeg, 2 kipfilets, 125 gram kastanjechampignons, 1 ui, 1 teen knoflook, ongeveer 50 gram roomboter of ghee, Keltisch zout en peper, 1 theelepel Baharat (Jonnie Boer)*, 70 gram feta, 2 eieren, flinke scheut (slag, haver, rijst, spelt)room, 30 gram geraspte (geiten)kaas

Bereiding:

Was de spinazie en roerbak deze op hoog vuur tot ze geslonken is. Dit is in een paar minuten gebeurd. Doe de spinazie in een vergiet en laat heel goed uitlekken. Dit kan eventueel ruim van tevoren, zodat de spinazie goed uit kan lekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt ongeveer 50 gram roomboter of ghee op laag vuur. Vet een springvorm van 20 centimeter doorsnede in met de gesmolten boter. Leg in de vorm een aantal vellen filodeeg. Eerst op de bodem, en dan langs de zijkant. De flappen moeten ruimschoots over de rand van de springvorm vallen. Strijk na elke laag filodeeg een beetje gesmolten boter op de vellen. Ga door tot je ongeveer 10 vellen filodeeg hebt gebruikt en de bodem en zijkanten ruimschoots bekleed zijn.

Snijd de kipfilets in blokjes. Doe hetzelfde met de ui, knoflook en snijd de champignons in plakjes. Fruit de ui en knoflook in een beetje boter of kokosolie. Voeg de kipfilet en champignons toe en bak rondom bruin. Voeg de Baharat kruiden toe en maak verder op smaak met zout en peper. 

Doe het gebakken kipmengsel in de bakvorm. Knijp de spinazie goed uit en verdeel over het kipmengsel. Klop de eieren los met een flinke scheut room en de geraspte kaas, maak op smaak met zout en peper. Giet over de spinazie en verdeel goed over de vorm. Brokkel de fetakaas over de spinazie. Vouw nu de overhangende flappen filodeeg over de taart zodat de taart helemaal bedekt is met filodeeg. Gebruik eventueel nog een extra vel filodeeg als je dit nodig vind. Bestrijk de taart met het laatste beetje gesmolten boter. 

Schuif de taart in de oven en bak in zo'n 30-35 minuten bruin en gaar. Laat de taart uit de oven even 5 minuten rusten en snijd in punten.

*Je kunt ook een mengsel gebruiken van paprikapoeder en cayennepeper.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Afgelopen week is de nieuwe kaart van start gegaan in Restaurant Smakelijck! Een nieuwe kaart vol...
lees verder
Een goed artikel wat afgelopen weekend verscheen. Ik wil het jullie niet onthouden. Vooral om op...
lees verder
Een lekker snel hapje wat je zo gemaakt hebt voor Oudjaarsavond. Of je maakt er een lekker...
lees verder
Ik was al langer op zoek naar een lekkere linzensoep. Linzen zijn erg gezond, maar ik vond...
lees verder
Let op: Je kunt je nog steeds aanmelden om mee te doen aan de verloting van het kadootje. Zie...
lees verder
Speciaal voor Valentijnsdag bedacht ik een recept voor deze heerlijke frambozenslof. En of je er...
lees verder

4 opmerkingen
  • Bertha
    Bertha dinsdag 15 mei 2018 om 09:31
    Ha Williene, Heb je nog een suggestie wat ik i.p.v.champignons zou kunnen gebruiken? Groetjes Bertha
    • Smakelijck dinsdag 15 mei 2018 om 14:17
      Blokjes paprika of iets dergelijks? Succes!
  • Inge
    Inge donderdag 13 sep 2018 om 19:03
    Deze taart pas gemaakt. Super lekker van smaak. Vond alleen de kip wel erg in de meerderheid. Ik dacht zelf voor volgende keer 600 gr spinazie, 250 gr champignons en 1 kipfilet. Zou dat kunnen qua verhouding? (Ik ben nog een groentje in het zelf experimenteren) ;-)
    • Smakelijck vrijdag 14 sep 2018 om 20:05
      Ja hoor, dat denk ik wel!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190