01-07-2019

Sajoer Boontjes #zonder pakjes en zakjes!

Dit recept voor Sajoer Boontjes is een erg makkelijk en snel gerecht. Het staat echt in mum van tijd op tafel en dat is met de naderende zomervakantie en een overvloed aan sperziebonen uit eigen tuin wel erg handig. De boemboe voor Sajoer boontjes is nagemaakt volgens de Boemboe van Conimex. Toen ik de verpakking las, dacht ik, hé Conimex is goed bezig: "We hebben het recept van onze boemboes aangepast met aandacht voor suiker en zout, met net zo’n lekkere en vertrouwde smaak." Om vervolgens bij de ingredienten te zien staan: suiker, glucosestroop, maltodextrine, gebrande suiker. Maar liefst 4 soorten suiker in een klein pakje. Bovendien staan de eerste 2 suikers als 2e en 3e ingredient, dus daar zit ook nog eens het meeste van in. Ik schreef het al vaker, maar zodra fabrikanten op hun verpakking gaan zetten dat ze minder suiker gebruiken of er zelfs geen suiker in hun product zit, moet je extra oppassen voor de addertjes onder het gras. En zelf heb je het net zo snel en net zo gemakkelijk zelf gemaakt en dan heb je echt de pure smaak, zonder een overload aan zout, suiker en smaakversterkers. 

Boemboe voor Sajoer Boontjes - zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 2-3 personen:

450 gram sperziebonen, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 theelepel sambal (Yakso), 200-250 milliliter kokosmelk (terrasana, Go-Tan bio), 1 theelepel citroengraspoeder, 1/2 theelepel gemberpoeder, Keltisch zout en peper naar smaak, optioneel cashewnoten

Bereiding:

Maak de bonen schoon en kook de bonen ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet de bonen af.

Snipper de ui en de knoflook. Verhit wat boter of kokosolie in een ruime pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de sambal, citroengras en gember toe en bak dit even mee. Voeg de bonen toe, roerbak even mee en giet de kokosmelk erbij. Verwarm alles nog een paar minuten goed door tot de kokosmelk wat inkookt en serveer de sajoer boontjes met zilvervliesrijst en cashewnoten.

Mis je heel erg het zoetige smaakje van de originele Boemboe? Dan kun je een lepel palmsuiker toevoegen aan het gerecht. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

  • Linda
    Linda dinsdag 25 aug 2020 om 08:05
    Heerlijk gerecht! Makkelijk te maken en even heel wat anders met sperzieboontjes!
    • Smakelijck vrijdag 28 aug 2020 om 09:55
      Fijn!
    • Kim
      Kim zondag 16 mei 2021 om 13:32
      Heb je ook een idee waar de kokosmelk mee vervangen zou kunnen worden of is dat geen optie in de gerecht? Mijn kinderen vinden kokos echt niet lekker.
      • Smakelijck maandag 17 mei 2021 om 09:39
        Dan kun je ook een neutrale room gebruiken, bijv. rijstroom of haverroom. Succes!
    • Marieke Van Binsbergen
      Marieke Van Binsbergen woensdag 23 jun 2021 om 10:53
      Hoi, Citroengras heb ik niet in huis. Waar zou ik dat mee kunnen vervangen of zou ik dat weg kunnen laten? Ik wil dit gerecht samen met de butter chicken maken. Is het pittig? Zou ik dan beter de sambal kunnen halveren? Mijn man is niet zo voor pittig ;) Bedankt alvast!
      • Smakelijck donderdag 24 jun 2021 om 13:57
        Je kunt het prima weglaten. Het is niet heel erg pittig, maar je kunt voorzichtig beginnen en even proeven tot je het goed vindt. Succes!
Laat een bericht achter!
279