Advertentie image
Maandag 15 sep 2014

Review keramische pan!

Begin van de zomer kreeg ik de vraag van Kitchen and More of ik een pan van hen wilde reviewen. Aangezien je nooit pannen genoeg hebt en er veel te lezen is over keramische pannen zei ik daar uiteraard geen nee tegen.


Al snel werd de pan aangeboden door de postbode. Een prachtige keramische grillpan kwam uit de doos… Nu heb ik al een gietijzeren grillpan, waar ik met plezier mee grill, maar dit was en keramisch exemplaar, waar ik ook wel erg benieuwd naar was.

Waarom keramische pannen?

Vrijwel elke koekenpan, wok, grillpan, maar ook andere soorten pannen hebben een anti-aanbaklaag. Bij hoge verhitting of beschadiging van deze pannen komen er giftige stoffen (o.a. het kankerverwekkende PFOA en PTFE) in het voedsel. Daarom ben ik jaren geleden helemaal overgegaan op RVS en gietijzeren pannen. Tegenwoordig hoor je veel over keramische pannen omdat deze pannen deze giftige stoffen niet bevatten. Per 2015 is de stof PFOA gelukkig verboden in pannen met een anti-aanbaklaag, PTFE echter niet. Dus pannen met anti-aanbaklaag blijven een risico.

Keramische pannen zijn gemakkelijk schoon te maken, het bakt niet aan en doordat de pan lekker glad is heb je ‘m ook zo schoongemaakt. Dat je in een keramische pan geen boter of olie hoeft te gebruiken, wordt ook als voordeel genoemd. Nu vind ik dat persoonlijk helemaal geen voordeel, omdat je (gezonde) vetten hard nodig hebt. Dus lekker een klontje boter of kokosolie erbij doen ;-)

De keramische grillpan:

Zoals ik al vertelde kreeg ik een grillpan toegezonden. Nu gebruik ik een grillpan best wel eens, maar niet zo heel regelmatig als bijvoorbeeld een koekenpan. In het gebruik is de grillpan heel fijn. De pan is makkelijk schoon te maken en hij doet z’n werk goed. Kijk maar: hele mooie grill streepjes ;-)

Doe wel voorzichtig met je pan, ga er niet in snijden en doe ze niet in de vaatwasser. Dat geldt natuurlijk voor veel pannen, des te voorzichtiger je er mee bent, des te langer gaan ze mee!

Kijk voor meer informatie over keramische pannen op: www.kitchenandmore.nl

Fijne dag!

Liefs, Williene

Oreo koekjes. Chocoladekoekjes met een vanillevulling tussen de koekjes. Ik heb ze nog nooit op,...
lees verder
Vorige week kwam ik thuis en had Teus een heerlijke koffiecake gebakken. Ik krijg weleens de...
lees verder
Om suikers te vermijden moet je eerst weten waar je allemaal op moet letten. En dat valt niet...
lees verder
Geinspireerd door de kant-en-klare zalmpakketjes van AH heb ik deze leuke...
lees verder
In de winter vinden wij quiches erg lekker. Het vult vaak goed en met een lekkere salade en...
lees verder
Om groentegerechten of roerbakschotels lekker te maken en op smaak te brengen is het lekker...
lees verder

14 opmerkingen
 • Alie
  Alie dinsdag 16 sep 2014 om 09:07
  Hoi Williene, Sinds enkele maanden gebruik ik nu ook keramische pannen van kitchen and more. Ben er erg tevreden over. Het was even omschakelen, maar als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet meer anders. Bijkomend voordeel is dat ze heel makkelijk schoon te maken zijn. Voor mij geen teflon meer! Groet, Alie
  • Smakelijck dinsdag 16 sep 2014 om 13:47
   Fijn zeg, dat je er zo'n plezier van hebt ! Ik las op facebook ook al een boel enthousiaste gebruikers!
 • Karin
  Karin donderdag 18 sep 2014 om 10:47
  Hoi ,een vraag ,zijn alle keramische pannen van kitchen zand more gifvrij ? En de gietijzeren braadpan van bv sola ( kan ook in de oven ) is dat ook gifvrij ? Ik heb er helemaal geen verstand van en ook eigenlijk geen tijd om me in te verdiepen -;) Dus Williene misschien weet jij het uit je hoofd , bij voorbaat dank !!!!!
  • Smakelijck donderdag 18 sep 2014 om 14:15
   Ja, deze pannen zijn gifvrij, echte gietijzeren pannen ook. Wel opletten dat ze het niet alsnog met een laagje hebben bewerkt, want dat zie je ook nog weleens bij gietijzer. Maar dit kun je navragen. Succes!
 • E.
  E. vrijdag 19 sep 2014 om 20:51
  Keramische pannen zijn een poosje heel fijn, maar dan beginnen ze toch aan te bakken. Ook als je alleen houten spatels gebruikt, ze niet in de vaatwasser doet etc. Veel mensen hebben deze ervaring, lees bijv. hier in de reacties: http://wordpress.bespaarenergie.com/teflon-pan-in-de-ban-en-fan-van-keramische-pan
  • Smakelijck zaterdag 20 sep 2014 om 17:45
   Bedankt voor het delen van je ervaring! Dat zou erg jammer zijn. Ik ga je link even lezen, bedankt!
 • Gerdien
  Gerdien zondag 12 okt 2014 om 01:29
  Hallo Williene, Wilde je vragen of de pannen ook nog veilig zijn als er krassen inzitten ik bedoel wat zit er onder het keramiek? Mijn zus heft met de mixer de pan beschadigd en iemand anders heft met een vork in de pan gezeten, pf, en nu denk ik steeds kan dat kwaad? Groetjes Gerdien
  • Smakelijck maandag 13 okt 2014 om 09:28
   Ik heb geen idee, Gerdien, balen zeg, van je pannen! Ik zal het eens navragen voor je, oké? Of misschien dat iemand hier het weet?
 • Marian
  Marian woensdag 11 feb 2015 om 14:34
  Hoi Williene, Zijn er ook pannen welke gezond zijn en wel in de vaatwasser kunnen? Misschien een gekke vraag, maak jij soep in een braadpan of in een kookpan? Groeten Marian
  • Smakelijck woensdag 11 feb 2015 om 20:19
   Zelf heb ik RVS en gietijzer en de rvs pannen gaan bij mij in de vaatwasser. Hier maak ik ook soep in. Gietijzer was ik wel met de hand af.
 • doornenbal
  doornenbal maandag 11 jan 2016 om 09:58
  Als ik naar de winkel ga voor een gietijzeren koekenpan, zijn die dan altijd goed? Las ergens dat er een emaille binnenlaagje op zat. Is dat prima?
  • Smakelijck maandag 11 jan 2016 om 10:36
   Gietijzer is niet bewerkt of gecoat. Als dit wel zo is, dan is het geen 100% gietijzeren pan meer. Emaille is ook goed, maar is wel erg gevoelig voor beschadiging. Staal is ook heel goed, bijv. de pannen van DeMeijere van van de Buyer. Succes!
   • jmd
    jmd woensdag 13 jan 2016 om 20:51
    En wat denk je van de gietijzeren pan van de ikeasenior of rvs pan sensuell?
    • Smakelijck donderdag 14 jan 2016 om 08:49
     Ik ken betreffende pannen niet, maar als het gewoon gietijzer, rvs, staal is dan is dat een prima pan. Tenzij er aan de binnenkant weer een anti-aanbaklaagje o.i.d. op vast zit...
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190