02-05-2016

Propolis!

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar nog nooit gezien of gebruikt. Graag wil ik je meer vertellen over dit mooie product. Zelf gebruiken we het al veel jaren in ons gezin en zijn er dik tevreden over. Vooral bij beginnende keelpijn, blaaspijn, oorpijn, grieperigheid of iets dergelijks, beginnen we meteen met een paar tabletten propolis en vaak kun je het uitbreken dan voor zijn.

Wat is propolis precies?

Propolis is een harsachtige kitstof, ook wel bijenkorfcement genoemd. Propolis is een kleverige stof, gemaakt door de bijen van speciale harsen van de knoppen en bladeren van verschillende bomen en planten. De boom beschermt zijn knoppen zorgvuldig met deze harsen tot ze klaar zijn om uit te lopen. Bijen halen kleine hoeveelheden  donkerbruine klompjes hars van de knoppen van bijvoorbeeld berken en populieren. De bijen mengen de verzamelde balsem met bestanddelen van stuifmeel en voegen er verschillende soorten werkzame enzymen en fermenten aan toe. De lijst van stoffen die in propolis wordt gevonden is lang en wordt nog steeds langer. Er is aangetoond dat er behalve drie soorten was er nog 18 stoffen in voorkomen, die grotendeels uit antibiotische stoffen, anti-oxidanten en vluchtige oliën bestaan. Vanwege de unieke wisselende samenstelling treedt geen resistentie op, wat juist bij de synthetische antibiotica een steeds groter wordend probleem is!

De bijen gebruiken de propolis om hun bijenkast af te kitten, ter bescherming van invloeden van buitenaf. Zo blijft het bijenvolk beschermt tegen infecties. Infecties hebben een vernietigende uitwerking op een bijenvolk. Ze gebruiken het niet alleen om hun kast van buitenaf dicht te kitten, ze plakken het ook op de drempel van het vlieggat waar ze in en uit vliegen om zo de pootjes te desinfecteren voor ze naar binnen gaan. En o.a. om in de raten te verwerken, om dood ongedierte mee te omhullen, om de cellen waar de eitjes ingelegd worden op te poetsen, waardoor de larven tegen ziektes beschermd worden zodra ze uitkomen.

Propolis is dus te beschouwen als een natuurlijk plantaardig antibioticum, het verhoogt de natuurlijke weerstand van het lichaam en stimuleert het immuunsysteem.

De belangrijkste bestanddelen van propolis zijn:

  • Harsen
  • Bijenwas
  • Etherische oliën
  • Pollen
  • Vitaminen, mineralen en spoorelementen

Ruwe propolis is een taaie kleverige massa en wordt door het lichaam nauwelijks opgenomen. Door de propolis op te lossen in bijvoorbeeld water of alcohol zijn de stoffen in de oplossing beschikbaar voor het lichaam. De vloeistof bevat dan onder andere de volgende bestanddelen: Flavonen, vitamine E, diverse vitaminen B complexen, vetzuren, sporenelementen, etherische oliën en enzymen. Voor inname heeft propolis tinctuur het beste effect. Je kunt dat lang in je mond/ keel houden zodat het goed opgenomen wordt. 

Etherische oliën
Propolis bevat een verzameling aan aromatische stoffen. Deze etherische oliën zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de specifieke geur van propolis. Deze geur zul je meteen herkennen wanneer je wel eens aan propolis hebt geroken. De geur doet denken aan boomharsen, honing en bijenwas. Het is een typische geur en smaak, maar daar wen je snel aan. Sommige kinderen vinden het lekker om een tablet op te sabbelen. Er zijn 31 verschillende etherische oliën in propolis aangetoond.

Flavonoïden
Flavonoïden worden vaak genoemd als het gaat over de werkzaamheid van propolis. Flavonoïden zijn gele kleustofkorrels die voorkomen in de bladeren en de hars op knoppen van bomen en planten. Door middel van deze korrels is ontdekt dat de meeste flavonoïden overeenkomen met die van berken en populieren. Wat zou kunnen betekenen dat deze bomen voor bijen de voorkeur hebben in het produceren van de meest werkzame propolis. Inmiddels zijn er 26 flavonoïden in propolis ontdekt. Waarschijnlijk zijn deze flavonoïden niet alleen op zichzelf werkzaam maar versterken ze ook elkaars werking.

Lipoïden
Lipoïden zijn vetachtige verbindingen. De aanwezige lipoïden in propolis zijn afkomstig van de bijenwas hoewel de meeste was wordt weg gefilterd bij het maken van een tinctuur.

Eiwitten
Propolis bevat een kleine hoeveelheid eiwitten die bestaan uit verschillende aminozuren. De hoeveelheden zijn zeer gering. Maar wellicht dragen aminozuren (waarvan 3 essentiële aminozuren) bij aan de werking van propolis.

Er is al veel onderzoek gedaan naar dit bijzondere goedje, de Grieken, Romeinen en Egyptenaren waren in het verleden al op de hoogte van de medicinale werking, maar ook de moderne wetenschap komt langzaam achter de heilzame effecten. Propolis kan zeer geneeskrachtig zijn en heeft een pijnstillende en antimicrobiële werking. Dus bij alle klachten in het lichaam waarbij een infectie of virus een rol speelt kan propolis goed ingezet worden.

Voor kinderen onder 1 jaar wordt het middel afgeraden evenals honing. Ook mensen met een allergie voor bijensteken moeten uitkijken: gebruik kan een anafylactische shock uitlokken.

Waar kun je het halen? Als je de meest pure vorm wilt gebruiken kun je het beste naar de plaatselijke imker gaan, hij schrapt het van zijn bijenkasten. Het is dan onbewerkt en onverhit, dus alle stoffen zitten er dan in.

Verder is het in de reformwinkel en op internet goed verkrijgbaar als tablet of als poeder in een capsule, als oplossing in water of als tinctuur in alcohol opgelost. Vooral bij kinderen is de oplossing in water handig om makkelijk in hun drinken te kunnen doen.

Veel kleine kindertjes tobben met keel- neus- en oorproblemen. Mijn advies is: stop met zuivel (slijmvormend) en suikers (ontstekingsbevorderend), en start met propolis. Grote kans dat de klachten verdwijnen en de weerstand verhoogt wordt.

Gebruiken jullie ook propolis?

Pure groetjes van Christine 

Deel via social media

 
Print recept

5 Reacties

  • Margje
    Margje maandag 02 mei 2016 om 10:08
    Wat wen leuk artikel! Hier ook in huis van Propolia. Heb net een stukje zuivere propolis in mn mond ;-). Raad het mensen ook aan. Het is nl verkrijgbaar in ons eigen dorp bij een voedingsdeskundige. Superproduct!
  • Nelleke
    Nelleke maandag 09 mei 2016 om 20:02
    Aangezien mijn dochtertje van 4 altijd een snotneus heeft, wil ik dit wel gaan proberen. Maar als ik zoek op internet vind ik zoveel verschillende producten, met ook hele uiteenlopende prijzen. De tuinen heeft het bijvoorbeeld in de aanbieding nu 100 capsules van 500 mg voor €11,99 maar bij een ander zie ik prijzen van rond de €28,-. is die van de tuinen dan niet goed? en bij die van de tuinen staat dat het niet voor mensen onder de 18 jaar is, waarom zou dat zijn? of zou ik het haar wel kunnen geven? Iig bedankt voor het delen.
    • Christine
      Christine dinsdag 10 mei 2016 om 13:39
      Hoi, het is zeker de moeite waard om te proberen. Waarschijnlijk vinden ze de dosering van 500 mg te veel voor een kind en daarom het advies voor alleen volwassenen. Maar je zou een capsule kunnen openen en eerst een klein beetje door het eten/ drinken doen en van lieverlee opbouwen tot een halve capsule bijvoorbeeld. Of anders kun je ook propolis aqua kopen, dat is ideaal voor kinderen omdat ze zo de sterke smaak niet zo proeven en je het makkelijk door hun drinken kunt doen. Propolis aqua is te koop bij Pure Life bv.
  • Nathalie Stoop
    Nathalie Stoop zaterdag 18 jun 2016 om 08:46
    Ik heb propolis vloeibaar gekocht bij Ekoplaza van Ladrôme. Daarvan wordt een dosis van 3x daags 20-25 druppels geadviseerd. Hoe lang duurt het voordat het gaat werken?
    • Smakelijck maandag 20 jun 2016 om 10:09
      Dat is per persoon heel verschillend en kan ik dus niets over zeggen. Succes!
Laat een bericht achter!
251