Woensdag 29 aug 2012

Parmigiana di melanzane!


 

 

 

 

 

Een echte klassieker, dit recept. Hij komt in veel kookboeken voor en op internet vind je tal van variaties en recepten. Ook ik heb er een variatie op gemaakt. Erg lekker, vooral nu de courgettes en de aubergines volop in het seizoen zijn!

Parmigiana di melanzane

Ingredienten:
2 aubergines, 1 courgette, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 pakje passata 500ml, zout en peper, 1 bol buffelmozzarella, basilicum, parmezaanse kaas

Verwarm de oven op 200 graden.

Fruit de ui in wat olie met de tenen knoflook en een fijngesnipperde rode peper*. Voeg de passata toe en laat het geheel even pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Snijd de aubergines en de courgette in plakken van een halve centimeter. Besprenkel ze met olijfolie en verwarm een grillpan goed voor. Grill de plakken om en om tot ze gaar zijn.

Leg in een ovenschaal eerst een laagje gegrilde courgette. Schep hier overheen tomatensaus en vervolgens een laag gegrilde aubergines**, weer een laagje courgette, tomatensaus en weer aubergine. Maak het af met de rest van de tomatensaus, plakjes mozzarella, blaadjes basilicum en geraspte parmezaanse kaas. Besprenkel het geheel nog even met wat olijfolie en zwarte peper.

Zet de schaal in de oven tot de bovenkant mooi krokant en bruin is. Dit duurt ongeveer een half uur.


*verwijder de zaadlijst als je het niet heel pittig wilt hebben.
**In een echte parmigiana gebruik je 2 bollen mozzarella. 1 tussen de lagen aubergine en 1 voor bovenop. Ik ben niet heel dol op mozzarella, alleen als hij bovenop een ovenschotel wordt gebruikt, dan komt er een lekkere knapperige korst op, tussen de lagen blijft hij zo taai, daar houd ik niet van, dus vandaar sla ik dit over ;-)

Eet smakelijck!


Vandaag een gevulde kip. Vroeger deed ik dit erg vaak, tegenwoordig eigenlijk nooit meer....
lees verder
Een aantal weken geleden had ik een gezellige Meet met een groep uit de (besloten) Facebookgroep...
lees verder
  Via Facebook werd ik gewezen op dit artikel. Door de boycot van Rusland hebben onze...
lees verder
Ook dit jaar is er weer een leuke Smakelijcke moederdagactie! Alle kookboeken van Smakelijck zijn...
lees verder
Mmm, een heerlijk combi uit de oven. Echte herfstgroenten die nu volop verkrijgbaar zijn!...
lees verder
Volgend weekend is het Pasen! Vandaar dat ik vandaag een echte paaslekkernij post, namelijk...
lees verder

7 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 29 aug 2012 om 12:49
    Waarom kies je ervoor om parmezaanse kaas te gebruiken en niet bijvoorbeeld oude kaas? Heeft dat een bepaalde reden?

    Groetjes Elise
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 aug 2012 om 19:00
      Omdat ik de specifieke smaak van parmezaan zo lekker vind ;-) Het geeft lekker pit aan het gerecht. Maar je mag er gerust een andere kaas voor gebruiken als je dat liever doet.

      Groetjes, Williene
  • henriettevanvulpen@hotmail.com
    henriettevanvulpen@hotmail.com dinsdag 22 jul 2014 om 08:33
  • wilma
    wilma woensdag 15 jul 2015 om 17:44
    Wij hebben hem uit je boek gemaakt, zonder mozzarella, maar met geitenkaas, hij was heerlijk!
    • Smakelijck woensdag 15 jul 2015 om 19:58
      Leuk, Wilma! Goed idee ook, van die geitenkaas!
  • Esther van Voorst
    Esther van Voorst donderdag 28 apr 2016 om 16:02
    Vraagje... kun je deze een dag van tevoren maken?
    • Smakelijck donderdag 28 apr 2016 om 22:01
      Ja hoor, dat is geen probleem!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190