Woensdag 29 aug 2012

Parmigiana di melanzane!


 

 

 

 

 

Een echte klassieker, dit recept. Hij komt in veel kookboeken voor en op internet vind je tal van variaties en recepten. Ook ik heb er een variatie op gemaakt. Erg lekker, vooral nu de courgettes en de aubergines volop in het seizoen zijn!

Parmigiana di melanzane

Ingredienten:
2 aubergines, 1 courgette, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 pakje passata 500ml, zout en peper, 1 bol buffelmozzarella, basilicum, parmezaanse kaas

Verwarm de oven op 200 graden.

Fruit de ui in wat olie met de tenen knoflook en een fijngesnipperde rode peper*. Voeg de passata toe en laat het geheel even pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Snijd de aubergines en de courgette in plakken van een halve centimeter. Besprenkel ze met olijfolie en verwarm een grillpan goed voor. Grill de plakken om en om tot ze gaar zijn.

Leg in een ovenschaal eerst een laagje gegrilde courgette. Schep hier overheen tomatensaus en vervolgens een laag gegrilde aubergines**, weer een laagje courgette, tomatensaus en weer aubergine. Maak het af met de rest van de tomatensaus, plakjes mozzarella, blaadjes basilicum en geraspte parmezaanse kaas. Besprenkel het geheel nog even met wat olijfolie en zwarte peper.

Zet de schaal in de oven tot de bovenkant mooi krokant en bruin is. Dit duurt ongeveer een half uur.


*verwijder de zaadlijst als je het niet heel pittig wilt hebben.
**In een echte parmigiana gebruik je 2 bollen mozzarella. 1 tussen de lagen aubergine en 1 voor bovenop. Ik ben niet heel dol op mozzarella, alleen als hij bovenop een ovenschotel wordt gebruikt, dan komt er een lekkere knapperige korst op, tussen de lagen blijft hij zo taai, daar houd ik niet van, dus vandaar sla ik dit over ;-)

Eet smakelijck!


Met dit prachtige weer ga ik jullie blij maken met een hele leuke winactie! Want als je gezond...
lees verder
Dit recept is een echte klassieker. Ik maakte 'm jaren geleden regelmatig, maar nu eigenlijk...
lees verder
Ondanks het herhaaldelijk checken op fouten zijn er in Smakelijck Zoet! toch een paar...
lees verder
Hij staat al maanden klaar om te plaatsen, maar vandaag dan éindelijk. Het originele recept is...
lees verder
Dit is een heerlijk recept. Je kunt het ook gemakkelijk van tevoren klaarmaken zodat je het 's...
lees verder
Oftewel pittige kip met wok groenten. Vandaag weer een Wereldgerecht á la Knorr. Ik heb de...
lees verder

7 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 29 aug 2012 om 12:49
    Waarom kies je ervoor om parmezaanse kaas te gebruiken en niet bijvoorbeeld oude kaas? Heeft dat een bepaalde reden?

    Groetjes Elise
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 aug 2012 om 19:00
      Omdat ik de specifieke smaak van parmezaan zo lekker vind ;-) Het geeft lekker pit aan het gerecht. Maar je mag er gerust een andere kaas voor gebruiken als je dat liever doet.

      Groetjes, Williene
  • henriettevanvulpen@hotmail.com
    henriettevanvulpen@hotmail.com dinsdag 22 jul 2014 om 08:33
  • wilma
    wilma woensdag 15 jul 2015 om 17:44
    Wij hebben hem uit je boek gemaakt, zonder mozzarella, maar met geitenkaas, hij was heerlijk!
    • Smakelijck woensdag 15 jul 2015 om 19:58
      Leuk, Wilma! Goed idee ook, van die geitenkaas!
  • Esther van Voorst
    Esther van Voorst donderdag 28 apr 2016 om 16:02
    Vraagje... kun je deze een dag van tevoren maken?
    • Smakelijck donderdag 28 apr 2016 om 22:01
      Ja hoor, dat is geen probleem!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190