Pannenkoeken - Glutenvrij en zuivelvrij!
Pannenkoeken kun je op vele manieren bakken, met allerlei soorten meel. Gelukkig is het aanbod van diverse soorten meel groot en lijkt wel steeds groter te worden. Vooral nu steeds meer bekend wordt dat tarwemeel een grote belasting is voor ons lichaam én we (met een gemiddeld voedingspatroon) al heel veel tarwe nuttigen op een dag is het beter om zoveel mogelijk met granen en graansoorten te variëren. Maar er zijn ook glutenvrije soorten meel die veel voedingsstoffen bevatten, zoals boekweit-, quinoa- en kokosmeel.
In dit recept een recept voor pannenkoeken. Glutenvrij én zo je wilt ook zuivelvrij. Mét serveertips!
Pannenkoeken! Glutenvrij en zuivelvrij!
Ingrediënten voor ongeveer 6-8 pannenkoeken:
175 gram boekweitmeel, 75 gram kokosmeel, ongeveer 400-500 milliliter amandelmelk (of andere plantaardige melk), 2 eieren, kokosolie om in te bakken.
Bereiding:
Klop de eieren en de melk door het meel. Begin met een beetje melk en voeg steeds meer toe tot het beslag de gewenste dikte heeft.
Smelt kokosolie in een pan en bak de pannenkoeken één voor één mooi bruin en gaar.
Serveertips:
*Lekker met een schepje kwark, wat seizoensfruit en fijngehakte noten. Dit is ook heerlijk als ontbijt of lunch!
*Beleg de pannenkoeken in de pan met plakjes appel en bak deze mee.
*Bak op dezelfde manier stukjes ui, champignons en paprika mee.
*Brokkel wat geitenkaas over de pannenkoeken, wat honing en serveer met pijnboompitjes!
*Gebruik in plaats van poedersuiker of stroop biologische honing of suikervrije jam!
Eet smakelijck!
Liefs, Williene
Vanavond deze pannenkoeken gebakken ipv plantaardige melk gewone koemelk (vers van de boer)
gebruikt. Wij vonden de pannenkoeken niet super lekker, een beetje meelachtig. Wel heb ik een flinke snuf kaneel aan het beslag toegevoegd. Iemand nog andere tips? Alle overige recepten die ik uit je boek of blog heb gehaald waren overigens wel een succes!!! Groet, Jantje
Succes!
Met wat kan je de eieren vervangen? ik heb een kippenei allergie.
Gr Nathalie
Succes!
Succes!
Hier ook nog wat tips mbt een speltbrood maken: http://koken.vtm.be/sos-piet/recept/speltbrood.
Hartelijke groet en een fijne week,
Nelleke
Ik heb je onderwerp gelezen over brood bakken zonder broodbakmachine en ben enthousiast geraakt! Maar ik vind het wel zwaar om het deeg steeds met de hand te moeten kneden. Ik las dat jij het deeg kneed met behulp van een keukenmachine. Mag ik weten welke machine jij gebruikt en hoe deze je bevalt?
Alvast dank!
Groetjes,
Ineke
Graag gedaan hoor! Brood kneden met de hand is inderdaad zwaar. Zelf gebruik ik daar de KitchenAid voor. Deze laat ik dan in een van de laagste standen kneden.
Succes!
Dan zijn ze veel mooier en dunner te bakken en proeven echt heerlijk!
Maar niet glutenvrij natuurlijk, dat dan weer niet...
Succes!
Eerder gebruikte ik wat zonnebloemolie door het beslag en dan hoefde ik de pan
niet verder in te vetten. is de kokosolie elke keer nodig of doe je dit alleen de eerste keer?
groeten, Lianne