IMG_4681
Woensdag 30 mei 2018

Ovenschotel bloemkoolroom met gehakt #zonder pakjes en zakjes!

Vandaag weer een lekker recept zonder pakjes en zakjes, dit keer de ovenschotel bloemkoolroom. Een heerlijke, maar vooral erg gemakkelijke maaltijd die in mum van tijd klaar is. uiteraard weer volop aan te passen door meer groente toe te voegen. Zie daarvoor de tips onderaan het recept. 

Fijne dag! 


Ovenschotel bloemkoolroom met gehakt - zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 2-3 personen: 

500 gram bloemkool, 1 ui, 1 teen knoflook, 300 gram rundergehakt, 600 gram gegaarde (zoete) aardappelschijfjes, 1 ei, 200 milliliter biologische slagroom, eventueel geraspte kaas

Voor de kruidenmix: zout en peper naar smaak, 1 theelepel uipoeder, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel gedroogde peterselie, 1/2 theelepels lavas (of gedroogde selderij), 1/4 theelepel nootmuskaal, 1/2 theelepel kurkuma

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de bloemkool in roosjes en kook in 5 minuten beetgaar. Snipper de ui en de knoflook. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg het gehakt toe en bak deze rul mee. Laat de bloemkool goed uitlekken en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Schep even om, maar licht op smaak met zout en peper, en zet het vuur uit.

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hier over heen.

Klop de room samen met de kruidenmix goed door elkaar en voeg het ei toe. Klop nogmaals goed door. Schenk 3/4 van de room over de ovenschotel. Verdeel de andere helft van de aardappelschijfjes over de ovenschotel en schenk de overgebleven room over de schotel. 

Bestrooi eventueel met wat geraspte kaas en nog een beetje nootmuskaat. 

Zet de ovenschotel voor ongeveer 30 minuten in de oven.

Tips:

*Zuivelvrij? Gebruik dan haverroom in plaats van slagroom. Laat de kaas achterwege.

*Meer groente? Vervang de aardappelschijfjes door zoete aardappel of plakjes pastinaak of knolselderij (in het seizoen). 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Alle recepten op Smakelijck zijn puur, vers en zonder het gebruik van de zgn. pakjes en zakjes....
lees verder
Hier is risotto een favoriet gerecht wat we regelmatig eten. Let op dat je echt speciale...
lees verder
Nu is het seizoen om lekkere (zoet)zure appels te plukken. Je kunt hiervoor naar de pluktuin, of...
lees verder
  Door de lang aanhoudende kou zijn de seizoengroenten helaas ook wat verlaat. Maar nu...
lees verder
In speculaaskruiden zit vaak een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel,...
lees verder
Door verschillende Smakelijcke recepten door elkaar te husselen kwam ik vorige week tot deze...
lees verder

8 opmerkingen
  • Geerke
    Geerke vrijdag 29 jun 2018 om 19:40
    i.p.v slagroom gebruik ik haverroom. Moet ik het zo stevig kloppen als echte slagroom bv: bij een taart?
    • Smakelijck zaterdag 30 jun 2018 om 08:53
      Nee, je mixt het gewoon door elkaar, niet opkloppen zoals je bij een taart moet doen, dat gaat ook niet lukken met haverroom :-) Succes!
  • Liselotte
    Liselotte dinsdag 03 jul 2018 om 11:15
    Gisteren de blauwe bessen cheesecake gemaakt uit het boek Smakelijck zomer. Deze was zo ontzettend lekker!! zojuist Smakelijck winter besteld.... benieuwd wat daar in staat
    • Smakelijck dinsdag 03 jul 2018 om 11:42
      Wat leuk! Fijn om te lezen. Hopelijk bevalt Winter je ook :-)
  • Corine
    Corine woensdag 31 okt 2018 om 17:51
    Lekker recept! Heb het al vaak gemaakt. Weet je misschien hoeveel kcal erin zitten?
    • Smakelijck donderdag 01 nov 2018 om 19:26
      Fijn :-) Qua calorie├źn heb ik echt geen idee, daar let ik nooit op :-) Sorry!
  • Trudy
    Trudy donderdag 31 jan 2019 om 16:18
    Kan je de schotel later nog opwarmen? En zo niet kan je dan beter de ingredienten door de helft doen of 1/3?
    • Smakelijck vrijdag 01 feb 2019 om 11:20
      Ja hoor, dat kan!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190