IMG_1826
Maandag 04 sep 2017

Ontbijten zonder brood!

Als je graag gezond wilt eten, of wilt gaan eten, dan kan het nog wel eens een oerwoud zijn aan informatie die je overspoelt. Wat vandaag een superfood is, kan morgen alweer uitgeroepen worden tot een voedingsmiddel wat je beter kunt laten staan. Best verwarrend dus. Daarom is het zó belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Op die manier krijg je hele variabele voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen. Bovendien, eet je een keer iets wat niet zo heel gezond blijkt te zijn, dan is dat ook geen wereldprobleem. Variatie dus.


Als je graag gezond wilt eten, of wilt gaan eten, dan kan het nog wel eens een oerwoud zijn aan informatie die je overspoelt. Wat vandaag een superfood is, kan morgen alweer uitgeroepen worden tot een voedingsmiddel wat je beter kunt laten staan. Best verwarrend dus. Daarom is het zó belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Op die manier krijg je hele variabele voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen. Bovendien, eet je een keer iets wat niet zo heel gezond blijkt te zijn, dan is dat ook geen wereldprobleem. Variatie dus. Niet zo heel gemakkelijk voor een land waarin je 's ochtends ontbijt met brood, 's middags luncht met boterhammen en 's avonds het bord rijkelijk gevuld is met aardappels, rijst of pasta. Heel veel (geraffineerde, witte) granen dus. Behoorlijk eenzijdig als je nagaat dat veel tussendoortjes ook nog eens gemaakt zijn van (tarwe)granen. Nu heb ik helemaal niets tegen granen, maar wel in de juiste verhoudingen, diverse soorten (boekweit, haver, spelt), en beperkt.

Als je één broodmaaltijd vervangt, dan breng je al veel meer variatie aan in je voeding. Daarom vandaag een blog met diverse tips hoe je bij je ontbijt je brood kunt laten staan. En ook hiervoor telt: ga voor variatie. Niet elke ochtend havermoutpap, maar elke dag een ander type ontbijt. (en dat schrijf ik net zo goed aan mezelf hoor :-))

Ontbijt bijvoorbeeld eens met...

...Pannenkoekjes: 

Appel-kaneel pannenkoekjes  (glutenvrij)

Banaan-ei pannenkoekjes  (glutenvrij en zuivelvrij)

Blauwe bessen-yoghurt pannenkoekjes  (glutenvrij)

Quinoapannenkoekjes met bessen (glutenvrij en zuivelvrij)

...Of met ontbijtpap: 

Havermoutpap met dadels (glutenvrij en zuivelvrij)

Havermoutpap met gebakken banaan (glutenvrij en zuivelvrij)

Quinoapap met fruit (glutenvrij en zuivelvrij)

Kwark met voedzame topping (glutenvrij)

Frambozenmousse  (glutenvrij en zuivelvrij)

...Overnight Oats:

Overnight Oats (glutenvrij en zuivelvrij)

Overnight Oats met peer (glutenvrij)

...(Groene) smoothies:

Ontbijtsmoothie (glutenvrij en zuivelvrij)

Powersmoothie (glutenvrij)

Raapstelen-smoothie (glutenvrij en zuivelvrij)

...De lekkerste granola's voor in je yoghurt, kwark of plantaardige yoghurt (kokos of amandelyoghurt):

Crunchy chocolade granola (glutenvrij en zuivelvrij)

Crunchy chocolade balletjes (glutenvrij en zuivelvrij)

Kokosgranola (glutenvrij en zuivelvrij)

Notengranola (glutenvrij en zuivelvrij)

...Ovengebakjes: 

Vijgenbrood

Havermoutontbijt uit de oven met blauwe bessen en pecans (glutenvrij en zuivelvrij)

Crackers met Keltisch zout en rozemarijn (glutenvrij en zuivelvrij)

...Hartig:

Omelet met tomaatjes (glutenvrij en zuivelvrij)

Ei-wrap met avocado (glutenvrij en zuivelvrij)

 

Hopelijk heb je zo héél veel inspiratie om eens totaal anders (en veel lekkerder) te ontbijten! 

Geniet ervan!

Ik wens je een fijne dag!

Liefs, Williene

Om aspergesoep te maken heb je aspergebouillon (kookvocht) nodig. Deze maak je als volgt:...
lees verder
Deze feestelijke chocolade cakerol is eenvoudig te maken, met feestdagen in het vooruitzicht zou...
lees verder
Overheerlijke, rijkbelegde broodjes die bij vrijwel iedereen in de smaak zullen vallen. Lekker...
lees verder
Na de broodbaktips van vorige week vandaag een heerlijk recept voor rozijnenbrood om je tips in...
lees verder
De vakantie is weer voorbij, het nieuwe jaar begonnen. Bij ons hadden de kinderen gisteren nog...
lees verder
Er zijn genoeg mensen die met de kerstdagen lekker thuis zijn met hun gezin en niet iets...
lees verder

4 opmerkingen
  • Alie
    Alie woensdag 06 sep 2017 om 15:07
    Bedankt Williene, voor al deze heerlijke. ontbijtrecepten. Ik moet al een paar jaar gluten- en zuivelvrij eten en het liefst zo gevarieert mogelijk. Met deze recepten op een rij is het een stuk makkelijker. Het enige probleem is nu het kiezen wat ik klaar ga maken ;).
    • Smakelijck woensdag 06 sep 2017 om 20:31
      Fijn om te lezen! Veel succes met het maken van de recepten :-)
  • Lidia van der Wolf Rudolph
    Lidia van der Wolf Rudolph zondag 03 jun 2018 om 19:48
  • cindy
    cindy maandag 11 jun 2018 om 21:28
    Lekker voor een nieuw boek: ontbijten en lunchen zonder brood! ;)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190