29-02-2012

Monchou-taart!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

Monchoutaart is bij veel mensen favoriet. Het is ook makkelijk te maken en een groot voordeel, hij hoeft niet in de oven. E-nummervrij een monchou-taart maken valt niet helemaal mee. Het kan wel, maar...
Als je geen klopfix gebruikt stijft de taart moeilijk op. Hij moet dan minimaal een nacht in de koelkast blijven om goed op te stijven. En dan nog wordt hij niet echt stijf. Maar je hebt 'm dan wel zonder rode e-nummers. Als je toch stevigheid wilt kun je klopfix toevoegen. Hierin zit 1 E-nummer E341, volgens CG oranje, volgens MN rood.


Monchou-taart


Ingredienten:
Bodem: 1 pak biscuitjes (bijv. chocolate-chip-cookies) van 200 gram, verkruimeld in de keukenmachine of met de deegroller fijngeplet, 125 gram roomboter of 3-4 el abrikozenjam.


Bodem (24 cm doorsnee) van de bakvorm bekleden met bakpapier.

Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de kruimels toe. Roer het mengsel goed door elkaar en verdeel over de springvorm. Druk goed aan. Als je geen roomboter hiervoor wilt gebruiken kun je het ook doen met abrikozenjam. Je bodem blijft hiermee wel wat pikkerig, maar het is wel lekker! De bodem 10 minuten laten opstijven in de koelkast.


Vulling: 2 pakjes (stevige) monchou, 250 ml slagroom, 1 zakje of 1 eetlepel vanillesuiker, 75 gram witte basterdsuiker


Slagroom stijfkloppen met de vanillesuiker (en evt. 2 zakjes klopfix voor de stevigheid).
Monchou fijnprakken met de witte basterdsuiker en flink opkloppen zodat je geen klontjes krijgt. Mengen met de geklopte slagroom en dit mengsel over de bodem verdelen en een paar uur laten opstijven in de koelkast.


Meestal wordt de monchoutaart bestreken met kersenvlaaivulling. Deze vulling is verkrijgbaar van HAK, hier zitten zover we kunnen zien geen E-nummers in, alleen staat er onder ingredienten 'aroma'. Wat er onder aroma verstaan wordt is maar de vraag. Je kunt echter ook zelf kersenvulling maken van een pot kersen (even kijken of deze echt e-nummervrij is, AH excellent bijv. wel en bij de natuurwinkel is ze ook te koop). Deze pot verwarm je met een eetlepel suiker. Maak ondertussen een eetlepel maizena aan met wat koud water en roer dit lepeltje voor lepeltje door de kokende kersen. Zodra het begint te binden vuur uitdraaien en af laten koelen. Als de vulling is afgekoeld over de monchoutaart strijken.
Je kunt de monchoutaart ook versieren met vers fruit zoals aardbeien. Helaas zijn deze alleen 's zomers verkrijgbaar (als je ze alleen van eigen bodem wilt eten :-) )


Tips:
*E-nummervrije koekjes/biscuitjes koop ik bij de natuurwinkel. Maar de supermarkt heeft misschien ook wel een aantal E-vrije varianten. Chocolate-chipcookies geeft de monchoutaart wel een heel andere smaak door de kleine stukjes chocola. Lekker!

Deel via social media

 
Print recept

27 Reacties

  • Inge
    Inge zaterdag 19 apr 2014 om 13:30
    Dag Williene,

    De mon-chou taart lijkt me heerlijk en ga ik maken voor de verjaardag van mijn dochter a.s. maandag.
    De HAK taartvulling die je noemt bevat gemodificeerd maiszetmeel. Dit eet jij niet en wij ook niet. Bedoel je misschien de glazen potten met compote in verschillende soorten? Deze is voorzover ik kan zien E-nummer vrij (onduidelijk blijft de aroma). Wij gaat dit in ieder geval proberen.
    Laat je het resultaat nog horen.

    groetjes Inge
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 19 apr 2014 om 15:10
      Dat klopt inderdaad, Inge ;-) Maar toen ik deze destijds postte, lette ik daar nog niet zo erg op. Ik zou 'm nu maken met de kersen op siroop, al heb ik 'm een hele tijd niet meer gemaakt, door de hoeveelheid suiker e.d. Succes met de taart, fijne dag maandag en alvast gefeliciteerd!!

      Groetjes, Williene
  • hester
    hester woensdag 13 nov 2013 om 22:25
    ik gebruik nooit klop-fix ofzo!! gebruik roomkaas en houdbare slagroom van Aldi en hij wordt gewoon stijf!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 05 mrt 2012 om 07:42
    Ik wil even reageren dat mijn monchoutaart echt niet slap was zonder gelatine.
    Williene, zou je,je kwarktaartrecept ook nog eens willen delen, ik gebruik ook meestal een pak hiervoor, maar wil daar ook graag vanaf!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 08 mrt 2012 om 23:13
      Hoi,

      Bedankt voor je reactie! Zo doe ik het ook altijd, maar als je de stevigheid gewend bent van het pak dan is dit wel iets lobbiger. Na een dag is hij al een stuk steviger.

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 08 mrt 2012 om 20:16
      Hoi Williene,
      misschien is het een optie om de slagroom niet te stijf te kloppen en de monchou even op te kloppen met de suiker en dan mengen met de slagroom en op de laagste stand nog mee te kloppen ( dat doe ik altijd en de taart is altijd prima)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 05 mrt 2012 om 10:19
      Ha,

      Dat is fijn! Ik vond 'm een dag later ook best stijf.
      Ik zal mijn kwarktaart-recept zeker een keer delen. Voor deze week staan alle blogs al automatisch ingesteld :-) Maar ik zal eens kijken of ik 'm volgende week kan plaatsen!

      Groetjes, Williene
  • Janneke
    Janneke vrijdag 02 mrt 2012 om 14:16
    Ik los mijn gelantine op in 3 eetlepoels gekookt water..
    Dan door monchoumengsel en als laatste slagroom erdoor.
    Werkt heel goed
    groetjes Janneke
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mrt 2012 om 18:26
      Super, dankjewel!

      Groetjes, Williene
  • Klaasje
    Klaasje donderdag 01 mrt 2012 om 22:06
    Even over de vlaaivulling van Hak: die heb ik ook vaak in huis, en laatst aan gebrek van vla (altijd Arla hoor!) gemengd met volle yoghurt! Lekker zeg! de kinderen smulden ervan, zo simpel, en zoveel eetplezier!
    Zo heb je toch heerlijke fruityoghurt.'
    't Is maar een idee hoor, misschien heeft iemand hier wat aan.
    Gr, Klazina
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mrt 2012 om 10:53
      Hoi Klazina,

      Bedankt voor je tip en je reactie! Ik doe hetzelfde altijd met jam. Hierover heb ik ook een blog geschreven, een jaar geleden: http://smakelijck.blogspot.com/2011/02/zelfgemaakte-vruchtenyoghurt.html

      Lekker is dat he? En zo makkelijk!

      Groetjes, Williene
  • Stina
    Stina donderdag 01 mrt 2012 om 20:05
    nou idd als je zelf maakt,is die vrij slap,maar je kan toch ook gelatine gebruiken, zie daar geen e nummers op staan.
    wist niet dat hak vlaaivulling had,ga zeker nog weer es maken, jammie..
    gr Stina
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mrt 2012 om 14:07
      Ha,

      Ik zou het dan doen met aanhangend water ipv een half kopje, in mijn kwarkttaart pers ik 1 sinaasappel uit en dan verwarm ik het daarin. Ik zal eens experimenteren. Ben benieuwd.
    • Mama Muis
      Mama Muis vrijdag 02 mrt 2012 om 12:37
      Kan je het niet doen door een aantal gelatineblaadjes op te lossen in half kopje heet water? Ik heb dat eens gedaan met een kwarktaart, toen had ik 8 gelatineblaadjes gebruikt, en dat ging prima. Ik geloof dat ik het heb gelezen in boekje van Dinneke van den Dikkenberg bij de kwarktaart of zo.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mrt 2012 om 20:56
      Klopt, gelatine kun je gewoon gebruiken. Echter moet je gelatine oplossen in een warme vloeistof. Bij monchou verwarm je niets, dus kun je het nergens in oplossen. Tenzij je wat ongeklopte room verwarmd. Ik heb daar ook al over na zitten denken hoe ik dat zou kunnen oplossen, ga daar nog wel een keer mee experimenteren.

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 01 mrt 2012 om 12:23
    Hoi,

    Wat leuk! En je hoeft je niet te verontschuldigen hoor, iedereen heeft weleens zin in iets lekkers :-) Heerlijk toch! Fijn dat het heeft gesmaakt!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 01 mrt 2012 om 10:11
    Hoi Williene,
    Ik schreef gisteren dat ik de taart gelijk gemaakt had, nou ik kan zeggen hij viel hier bij iedereeen in de smaak en hij is alweer op jammer genoeg (normaal maak ik zoiets doordeweeks niet hoor, maar ik wilde hem graag uitproberen)
    echt fijn zonder e nummers! Ga zo door met je heerlijke recepten
  • mieke
    mieke woensdag 29 feb 2012 om 18:53
    Ja, bij MN is klopfix rood, bij CG oranje. Hier werd ik dus een beetje dol van . Bij de ene is dit niet goed en bij de andere wel.Ik heb voor mezelf een besluit genomen. Alle nummers die bij MN en bij CG rood zijn(waar ze het dus allebei over eens zijn) heb ik verzameld. Ik heb er een kaartje van gemaakt en ook een kaartje met de namen van de rode nummers.Ik mijd nu in elk geval de aller slechtste nummers.
    Lekker,die monchoutaart. Je kunt de bodem ook maken van chrunch biskwie,te koop bij de Aldi.(e-nummervrij)
    Groetjes, Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 feb 2012 om 19:06
      Hoi Mieke,

      Ook bedankt voor je reactie! Verwarrend is het soms he? Het boekje van Corinne is inmiddels natuurlijk wel wat verouderd. Haar oranje nummers heeft ze oranje gekenmerkt omdat er nog te weinig over bekend was/is. Door nieuw onderzoek van MN zou je kunnen zeggen dat deze dus wel tot de rode categorie behoren (of juist niet). Als het bij de een rood is en bij de ander groen vind ik het wel heel lastig, oranje zit natuurlijk al in de gevarenzone maar groen is echt oke. Als de ander het dan als rood bestempeld... Tja, wat moet je daar dan mee?

      Bedankt voor je tip! Ik heb een keer in de supermarkt gekeken naar E-nummervrije koekjes, maar er viel zoveel (zo niet alles) af dat ik tegenwoordig het schap voorbij loop en zelf wat bak of wat meeneem in de natuurwinkel. Altijd handig als mensen tips geven welke wel e-vrij in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

      Groetjes, Williene
  • Lisa
    Lisa woensdag 29 feb 2012 om 17:47
    Ik ben erg blij met je recept. Met verjaardagen en feestjes maak ik vaak een monchoutaart, met zo'n kant en klaar pakje dus.
    Maar sinds ik begin dit jaar begon met het koken, bakken en braden zonder pakjes en zonder 'rode, e-nummers was ik al bang dat deze taart ook niet meer gemaakt zou worden. Maar gelukkig zie ik je recept, heel fijn. Ik ben erg blij met je recepten, kijk dagelijks even en heb al verscheidene gemaakt. Heel erg bedankt. groetjes van Lisa
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 feb 2012 om 19:01
      Hoi Lisa,

      Bedankt voor je reactie! Veel succes met het uitproberen! Monchou-taart blijft toch altijd wel erg lekker :-)

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 feb 2012 om 14:27
    Je was er snel bij :-) Leuk! Ik ben benieuwd hoe je 'm vindt!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 29 feb 2012 om 11:49
    Bedankt voor je recept, ik heb hem gelijk gemaakt net, hij staat nu in de koelkast!
  • paula
    paula vrijdag 23 jan 2015 om 15:21
    Hoi Williene, Moet je echt basterdsuiker gebruiken, of is er ook een ander alternatief?
    • Smakelijck vrijdag 23 jan 2015 om 15:56
      Nee hoor, dit is een oud recept. Binnenkort komt er een vernieuwde versie op. Maar het kan prima met honing, alleen de verhouding moet je even zelf bepalen, wat je zelf zoet genoeg vindt. Verder kun je suikervrije biscuitjes gebruiken voor de bodem. Succes!
  • Grietje
    Grietje zaterdag 13 feb 2016 om 16:39
    Gebruik jij 'gewone'monchou? Ik vind daar twee E-nummers in, op internet staan ze als rood omschreven, wat neem jij dan?
    • Smakelijck maandag 15 feb 2016 om 09:14
      De vierkante pakjes zijn vrij van rode E-nummers en suikers. In de zachte monchou zit inderdaad wel een rood E-nummer.
Laat een bericht achter!
255