26-11-2015

Mandarijn-Maanzaad Tulband

Omdat ik deze week erg druk ben met mijn nieuwste boek die ik volgende week moet aanleveren bij de vormgever, heeft Teus afgelopen dinsdagavond deze cake voor me gebakken zodat ik toch nog iets lekkers had om deze week op de site te zetten. Superlief natuurlijk ;-)  

Helemaal volgens zijn eigen recept en natuurlijk E-nummervrij, suikervrij én glutenvrij. Omdat roomboter vrijwel geen lactose bevat zou de cake ook passen in een lactosevrij dieet. 

Als je geen tulband-vorm hebt kun je de cake natuurlijk ook gewoon bakken in een gewone cakevorm. Mijn tulbandvorm heeft een inhoud van 1 liter, dus met een cakevorm met dezelfde inhoud moet het goedkomen.

Let goed op je oventijd, boekweitmeel heeft het nadeel dat het snel wat droog wordt. Liever dus iets te nattig dan een droge cake. Goed opletten dus, en af en toe de prikkertest doen! 

Mandarijn-Maanzaad Tulband

Ingredienten:

3 biologische sappige mandarijnen, 2 theelepels maanzaad, 1 limoen 2 eieren, 50 gram kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels honing, 225 gram boekweitmeel, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 110 gram roomboter.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Verwijder de mandarijnschil. Pers de limoen uit en doe het sap samen met de mandarijnpartjes in de blender en draai voor zo’n 2-3 minuten.

Klop de eieren samen met de kokosbloesemsuiker en de honing in de mixer en mix op hoge stand tot het in volume is toegenomen (ongeveer 5 minuten).

Smelt de roomboter op laagvuur en zet aan de kant om af te koelen.

Voeg het boekweitmeel, de wijnsteenbakpoeder, het maanzaad en de vruchtenpuree toe aan het eimengel en mix goed door. Giet, al mixend, in een dun straaltje de gesmolten roomboter toe en mix door tot deze goed is opgenomen. 

Vet de tulband extra goed in met roomboter en bestuif licht met een beetje boekweitmeel (ik heb dat met een theezeefje gedaan). Dit zorgt er voor dat de tulband straks goed los komt uit de vorm! 

Giet het beslag in de vorm en bak de tulband gaar in ongeveer 25 minuten (test met een sateprikker, hij mag ietsje nat blijven). Laat de tulband helemaal afkoelen en stort hem voorzichtig op een mooi bord!

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

PS: Je kunt nog tot morgenavond iemand opgeven voor de Decemberpakketactie! Lees er hier alles over!

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • mirjam
    mirjam donderdag 26 nov 2015 om 11:04
    ziet er heerlijk uit, ga ik zeker eens proberen! Smaakt het ook echt naar mandarijn? Kan dit ook met lijnzaad ipv maanzaad?
    • Smakelijck donderdag 26 nov 2015 om 14:26
      Dankjewel! Het heeft inderdaad een mandarijnsmaak. Als je geen maanzaad hebt dan kun je het ook weglaten, het voegt verder niets toe. Lijnzaad gaat denk ik teveel binden.
  • Andrea
    Andrea donderdag 26 nov 2015 om 12:49
    Wanneer gaar het mandarijn/limoen mengsel erbij?
    • Smakelijck donderdag 26 nov 2015 om 14:25
      Ik heb het al aan Teus gevraagd, dus het antwoord komt zsm, dan voeg ik het direct toe aan het recept. Zelf denk ik op 't laatste moment en dan het beslag in cakeblik. Voor vanavond staat het erbij ;-)
      • Smakelijck donderdag 26 nov 2015 om 14:32
        Het is aangepast!
  • Inge
    Inge zaterdag 28 nov 2015 om 22:25
    Op de foto ziet het er erg lekker en aantrekkelijk uit. Dus vanavond ook gemaakt, maar inmiddels geproefd en de smaak is voor mij heel apart en even wennen. Alleen is de tulband bij mij helemaal niet gerezen, dus vroeg ik mij af of er geen baksoda (natriumbicarbonaat) bij had gemoeten?
    • Smakelijck maandag 30 nov 2015 om 11:45
      Wat jammer! Wellicht komt het door de boekweitmeel? Boekweitmeel heeft een wat typische en ook wat zanderige smaak. Er hoeft geen baksoda in, al kan dat evt. vervangen worden door de wijnsteenbakpoeder. Welk merk bakpoeder heb je? Dat kan ook het niet rijzen verklaren.
      • Heleen
        Heleen maandag 02 jan 2017 om 09:59
        Noem es wat soorten wijnsteenbakpoeder als je wilt? Dit is een beetje vaag ;-) Bij mij is hij nl.ook niet echt gerezen en stug en stijf geworden.
        • Smakelijck maandag 02 jan 2017 om 11:03
          Ik heb een tijdje Tammi gehad, hier was ik niet tevreden over. Bevat ook veel hulpbestanddelen, waardoor het minder rijst en je dus meer moet gebruiken. Ik heb nu It's Amazing, deze werkt wel goed.
  • Inge
    Inge zaterdag 05 dec 2015 om 17:37
    Ik gebruikte voor dit recept It's amazing wijnsteenbakpoeder. Misschien dan alleen baksoda?
    • Smakelijck maandag 07 dec 2015 om 09:10
      Zou je kunnen proberen?
  • eelkje
    eelkje donderdag 10 dec 2015 om 13:44
    Kun je ook een andere meel gebruiken hiervoor?
    • Smakelijck donderdag 10 dec 2015 om 14:03
      Vast wel. Kwestie van uitproberen ;-)
  • Danielle
    Danielle zaterdag 14 jan 2017 om 20:27
    Vandaag de tulband gemaakt. Hij ziet er mooi uit, structuur is ook goed, maar de smaak valt vies tegen;-). Hij is bitter. Een beetje alsof de schil er ook in zit (wat niet zo is). Misschien ligt t aan de mandarijnen die ik heb gebruikt. Ik heb ze niet geproefd vooraf. Iemand dezelfde ervaring?
    • Smakelijck maandag 16 jan 2017 om 15:43
      Het kan ook het boekweitmeel zijn, niet iedereen houd van deze smaak. Je kunt hem ook goed bakken met bijv. speltmeel of bloem. Of je mandarijnen waren bitter, maar dat kun je wellicht nog proeven aan een ander exemplaar?
  • RINY
    RINY vrijdag 28 dec 2018 om 14:00
    met welk glutenvrij meel kan deze tulband nog meer mag geen boekweit meer
    • Smakelijck zaterdag 29 dec 2018 om 12:34
      Teff meel of een combi met notenmeel? Je kunt meel vervangen door welke soort dan ook, behalve kokosmeel, deze heeft meer vocht nodig.
Laat een bericht achter!
255