IMG_1984.JPG
Vrijdag 28 jun 2019

Limoen - Marscarponetaart


Deze frisse taart maakte ik een aantal maanden geleden voor het eerst. Vanuit dit recept kwam ik op de Sinaasappel-mascarpone taart (ook heerlijk met deze temperaturen) voor Koningsdag, en vervolgens vloeide de Brownie-frambozentaart hier weer uit voort. Maar met deze taart begon het dus allemaal :-) En omdat het nu prachtig zomerweer is, en je waarschijnlijk geen zin hebt om iets te bakken, is deze taart een supergemakkelijk alternatief. Te maken zónder oven. Heerlijk fris én niet te zoet. 

Fijne dag!

Zomerse Limoen – Mascarponetaart

Ingredienten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: 180 gram speltkoekjes (bijv. BioToday Speltspeculoos of speltbiscuit van ’t Molenaartje), 70 gram roomboter

Voor de vulling: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 75 gram imkerhoning (of een ander zoetmiddel naar keuze), 3 limoenen, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes)

Bereiding:

Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.

Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten opstijven.

Rasp de schil van de 3 limoenen. Pers het sap uit de limoenen tot 80 milliliter sap (ongeveer 2 limoenen).

Klop de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt en de drie kwart van het limoenrasp toe en meng tot een romig geheel. Verwarm het limoensap in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in het sap zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen en meng met het mascarponemengsel.

Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 3-4 uur opstijven. Bestrooi de taart met het resterende limoenrasp.

Tips:

Eet je zuivelvrij? Vervang de yoghurt dan door bijvoorbeeld kokosyoghurt en de mascarpone door kokosroom. De bodem maak je dan met kokosolie of je maakt een bodem zoals bij de glutenvrije tip. 

Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije koekjes of een bodem van dadels, kokos en noten zoals in dit recept.

Smakelijck Weekend! 

Liefs, Williene

Er was aardig wat vraag naar witlofrecepten. Zelf eet ik het heel regelmatig, want we zijn...
lees verder
Bij patat is het vaak wel lekker om er wat 'bij' te hebben. Maar als je E-nummervrij gaat eten is...
lees verder
  Door de lang aanhoudende kou zijn de seizoengroenten helaas ook wat verlaat. Maar nu...
lees verder
Een lekker, makkelijk en voedzaam tussendoortje. Bijvoorbeeld als de kinderen uit school komen of...
lees verder
Al een paar maanden geleden had ik op aanraden van een lezer een ontsapper gekocht. Door...
lees verder
Een stukje biologie Hoe meer je je er in verdiept, hoe meer je er achter komt hoe ontzettend...
lees verder

4 opmerkingen
  • Mariska
    Mariska woensdag 03 jul 2019 om 20:52
    Hallo Williene, Ik wil dit recept graag zuivelvrij maken en je adviseert om dan ipv mascarpone, kokosroom te gebruiken. Heb je hier een speciaal merk voor, of kan ik ook de kokoscreme Santen van Go-Tan gebruiken? Dit zijn 3 zakjes van 50 gram waar per zakje 200 ml water bij moet. Welke verhouding moet ik dan aanhouden? Ik hoor het graag van je. Met vriendelijke groet, Mariska
    • Smakelijck donderdag 04 jul 2019 om 18:47
      Ha, Ik gebruik de kokosmelk van Terrasana. Als je dit in de koelkast zet wordt het bovenste gedeelte hard, dit kun je goed voor de taart gebruiken. De Santen van Go-tan ken ik niet. Qua verhouding moet je op hetzelfde gewicht komen als in het recept. Succes!
  • Grietje
    Grietje maandag 08 jul 2019 om 11:01
    Hallo Williene, Hoeveel vruchten heb ik nodig als ik deze taart in een andere vruchtenvariant maak, bijv framboos?
    • Smakelijck maandag 08 jul 2019 om 11:14
      Ha, De frambozenvariant staat al op de website: https://www.smakelijck.nl/recepten/brownie-frambozenmousse-taart-/ Je kunt dan bijv. wel de bodem gebruiken van deze taart. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190