IMG_1984.JPG
Vrijdag 28 jun 2019

Limoen - Marscarponetaart


Deze frisse taart maakte ik een aantal maanden geleden voor het eerst. Vanuit dit recept kwam ik op de Sinaasappel-mascarpone taart (ook heerlijk met deze temperaturen) voor Koningsdag, en vervolgens vloeide de Brownie-frambozentaart hier weer uit voort. Maar met deze taart begon het dus allemaal :-) En omdat het nu prachtig zomerweer is, en je waarschijnlijk geen zin hebt om iets te bakken, is deze taart een supergemakkelijk alternatief. Te maken zónder oven. Heerlijk fris én niet te zoet. 

Fijne dag!

Zomerse Limoen – Mascarponetaart

Ingredienten voor een taart van 20 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: 180 gram speltkoekjes (bijv. BioToday Speltspeculoos of speltbiscuit van ’t Molenaartje), 70 gram roomboter

Voor de vulling: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 75 gram imkerhoning (of een ander zoetmiddel naar keuze), 3 limoenen, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes)

Bereiding:

Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.

Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten opstijven.

Rasp de schil van de 3 limoenen. Pers het sap uit de limoenen tot 80 milliliter sap (ongeveer 2 limoenen).

Klop de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt en de drie kwart van het limoenrasp toe en meng tot een romig geheel. Verwarm het limoensap in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in het sap zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen en meng met het mascarponemengsel.

Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 3-4 uur opstijven. Bestrooi de taart met het resterende limoenrasp.

Tips:

Eet je zuivelvrij? Vervang de yoghurt dan door bijvoorbeeld kokosyoghurt en de mascarpone door kokosroom. De bodem maak je dan met kokosolie of je maakt een bodem zoals bij de glutenvrije tip. 

Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije koekjes of een bodem van dadels, kokos en noten zoals in dit recept.

Smakelijck Weekend! 

Liefs, Williene

Omdat ik deze week erg druk ben met mijn nieuwste boek die ik volgende week moet aanleveren...
lees verder
Voor de liefhebbers van Teus' z'n recepten, vandaag weer één van zijn hand. Een heerlijke...
lees verder
Regelmatig krijg ik vragen van zwangere vrouwen waar ze op moeten letten tijdens zwangerschap....
lees verder
Altijd weer lastig wat je je kind(eren) meegeeft naar school. Al een paar keer kreeg ik deze...
lees verder
De roerbaknoedels-recepten zijn hele makkelijke en snelle maaltijden, ook als je zelf je groenten...
lees verder
Oftewel pittige kip met wok groenten. Vandaag weer een Wereldgerecht á la Knorr. Ik heb de...
lees verder

6 opmerkingen
  • Mariska
    Mariska woensdag 03 jul 2019 om 20:52
    Hallo Williene, Ik wil dit recept graag zuivelvrij maken en je adviseert om dan ipv mascarpone, kokosroom te gebruiken. Heb je hier een speciaal merk voor, of kan ik ook de kokoscreme Santen van Go-Tan gebruiken? Dit zijn 3 zakjes van 50 gram waar per zakje 200 ml water bij moet. Welke verhouding moet ik dan aanhouden? Ik hoor het graag van je. Met vriendelijke groet, Mariska
    • Smakelijck donderdag 04 jul 2019 om 18:47
      Ha, Ik gebruik de kokosmelk van Terrasana. Als je dit in de koelkast zet wordt het bovenste gedeelte hard, dit kun je goed voor de taart gebruiken. De Santen van Go-tan ken ik niet. Qua verhouding moet je op hetzelfde gewicht komen als in het recept. Succes!
  • Grietje
    Grietje maandag 08 jul 2019 om 11:01
    Hallo Williene, Hoeveel vruchten heb ik nodig als ik deze taart in een andere vruchtenvariant maak, bijv framboos?
    • Smakelijck maandag 08 jul 2019 om 11:14
      Ha, De frambozenvariant staat al op de website: https://www.smakelijck.nl/recepten/brownie-frambozenmousse-taart-/ Je kunt dan bijv. wel de bodem gebruiken van deze taart. Succes!
  • Lia
    Lia woensdag 31 jul 2019 om 16:22
    Hoi Williene, kan ik de yoghurt eventueel ook vervangen door slagroom?
    • Smakelijck woensdag 31 jul 2019 om 17:28
      Dat kan wel, maar dan gaat wel het frisse smaakje van de taart af. Je zou ook half/half kunnen doen.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190