IMG_3148
Woensdag 30 aug 2017

Komkommer op zoet-zuur!

De zomer loopt op het einde en de moestuinen hebben volop vrucht gegeven afgelopen maanden. Weet je niet meer wat je met al je komkommers en/of courgettes aan moet? Maak de laatste in, zodat je er tot in de late herfst nog van kunt genieten. Je kunt ze op zuur zetten óf op zoetzuur, lees hiervoor de tips onderaan het recept. Succes! 

Komkommer op zoet-zuur!

Ingredienten voor 2 potten met een inhoud van 250 milliliter:

1 komkommer, 2 theelepels mosterdzaad, 1 theelepel peperkorrels, evt. halve theelepel korianderzaad, snuf Keltisch zout, verse takjes dille, 150 milliliter azijn (of een combi van verschillende azijnsoorten zoals appelazijn, witte wijnazijn of natuurazijn), 150 milliliter water, evt. 3 eetlepels imker of biologische honing

Bereiding:

Maak de potten brandschoon. Verdeel het mosterdzaad, peperkorrels, korianderzaad, het zout en de verse dille over de 2 potten. Maak de komkommer goed schoon (laat de schil zitten). Schaaf of snijd in dunne plakjes of repen. Duw deze plakjes in de potten en druk stevig aan. Verwarm de azijn met het water op het vuur tot het goed kookt. Voeg de honing toe en roer door. Schenk het azijn over de komkommers tot de rand toe zodat alles onder staat. Draai de schone deksels stevig op de potten (pas op: heet!) en zet de potten 10 minuten op de kop. Laat de potten afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Tips:

*Uiteraard kun je dit ook met bijvoorbeeld courgette doen. Verwijder bij courgette wel de zaadlijsten en laat de courgette een nachtje in het zout staan om het vocht uit de courgettes te trekken. Spoel ze daarna goed af en dep ze droog voordat je ze in de potten doet.

*Inmaakkruiden zijn kant- en klaar te koop, maar je kunt zelf ook wat kruiden samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan: gedroogde chilivlokken, korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, piment, peperkorrels, mosterdzaad

*Voor zoet-zuur voeg je een klein beetje honing toe aan het azijn-mengsel. Natuurlijk kun je het ook alleen in het zuur zetten, dan laat je de honing weg. 

Na het inmaken is het direct te gebruiken, maar na enkele weken is de smaak goed ingetrokken. In de koeling zijn de potten zeker een paar maanden tot een half jaar houdbaar.

Fijne dag!

Liefs, Williene

In mijn vorige blog schreef ik al over hachee in combinatie met rode kool. Maar hachee is ook...
lees verder
Vandaag een gevulde kip. Vroeger deed ik dit erg vaak, tegenwoordig eigenlijk nooit meer....
lees verder
Het weer ziet er weer prachtig uit voor komende dagen... Tijd voor ijs! Ze zijn zó gemaakt,...
lees verder
Erg makkelijk te maken koekjes, en dus leuk om met kinderen te maken. Het deeg is zo gemaakt en...
lees verder
Alle recepten op Smakelijck zijn puur, vers en zonder het gebruik van de zgn. pakjes en zakjes....
lees verder
Het zit overal in. In je brood, je kant en klare soep tot in babyvoeding. Waar heb ik het over?...
lees verder

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190