IMG_3148
Woensdag 30 aug 2017

Komkommer op zoet-zuur!

De zomer loopt op het einde en de moestuinen hebben volop vrucht gegeven afgelopen maanden. Weet je niet meer wat je met al je komkommers en/of courgettes aan moet? Maak de laatste in, zodat je er tot in de late herfst nog van kunt genieten. Je kunt ze op zuur zetten óf op zoetzuur, lees hiervoor de tips onderaan het recept. Succes! 

Komkommer op zoet-zuur!

Ingredienten voor 2 potten met een inhoud van 250 milliliter:

1 komkommer, 2 theelepels mosterdzaad, 1 theelepel peperkorrels, evt. halve theelepel korianderzaad, snuf Keltisch zout, verse takjes dille, 150 milliliter azijn (of een combi van verschillende azijnsoorten zoals appelazijn, witte wijnazijn of natuurazijn), 150 milliliter water, evt. 3 eetlepels imker of biologische honing

Bereiding:

Maak de potten brandschoon. Verdeel het mosterdzaad, peperkorrels, korianderzaad, het zout en de verse dille over de 2 potten. Maak de komkommer goed schoon (laat de schil zitten). Schaaf of snijd in dunne plakjes of repen. Duw deze plakjes in de potten en druk stevig aan. Verwarm de azijn met het water op het vuur tot het goed kookt. Voeg de honing toe en roer door. Schenk het azijn over de komkommers tot de rand toe zodat alles onder staat. Draai de schone deksels stevig op de potten (pas op: heet!) en zet de potten 10 minuten op de kop. Laat de potten afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Tips:

*Uiteraard kun je dit ook met bijvoorbeeld courgette doen. Verwijder bij courgette wel de zaadlijsten en laat de courgette een nachtje in het zout staan om het vocht uit de courgettes te trekken. Spoel ze daarna goed af en dep ze droog voordat je ze in de potten doet.

*Inmaakkruiden zijn kant- en klaar te koop, maar je kunt zelf ook wat kruiden samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan: gedroogde chilivlokken, korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, piment, peperkorrels, mosterdzaad

*Voor zoet-zuur voeg je een klein beetje honing toe aan het azijn-mengsel. Natuurlijk kun je het ook alleen in het zuur zetten, dan laat je de honing weg. 

Na het inmaken is het direct te gebruiken, maar na enkele weken is de smaak goed ingetrokken. In de koeling zijn de potten zeker een paar maanden tot een half jaar houdbaar.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Jaren geleden werkte ik naast mijn studie bij een groentenboer. Daar maakte we veel salades zelf....
lees verder
Nog 1 hapje en dan is het bloggen klaar voor dit jaar! Volgend jaar hoop ik...
lees verder
De 10 tips die bewijzen dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn. Deze tips komen uit de...
lees verder
Wil je wel eens iets anders met groente, dan is deze pastei een leuke afwisseling op tafel. Het...
lees verder
Jonnie Boer, de bekende drie sterren-chefkok van het restaurant 'De Librije' deelde ooit zijn...
lees verder
Dit recept is een echte klassieker. Ik maakte 'm jaren geleden regelmatig, maar nu eigenlijk...
lees verder

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190