Donderdag 24 nov 2011

Koffieparfait!

Als je van koffie houdt is dit echt een toetje bij uitstek.

Koffieparfait

Nodig:
4 kopjes espressokoffie, 200 ml. slagroom (bio AH), 1 ei, 75 gr. kokosbloesemsuiker, 50 gr. speltbloem, 1 el kokosbloesemsuiker, 2 tl oploskoffie (nescafe), 35 gr. roomboter, zout, 1 el. amandelschaafsel.

De espressokoffie aan de kook brengen en laten inkoken tot er 3 eetlepels overblijven. Laat dit afkoelen. Slagroom lobbig kloppen en koud wegzetten. Het ei met de kokosbloesemsuiker au bain marie* doorroeren tot de suiker is opgelost. Klop het eimengsel nu helemaal koud en luchtig.

Spatel de slagroom in 2 delen door het eimengsel. Spatel de afgekoelde koffie erdoorheen. Let op, het moet echt koud zijn anders gaat het schiften!! Verdeel dit over 4 glazen of bakjes en zet dit min. 5 uur in de vriezer.

Verwarm de oven op 200 graden.
Kneed de speltbloem met de kokosbloesemsuiker, de boter en de oploskoffie en een snuf zout tot een kruimeldeeg. Meng het amandelschaafsel erdoorheen. Verdeel het deeg over de bakplaat en bak het in 10 á 15 min. goudbruin in de oven. Blijf erbij, want het gaat snel!

Laat het kruimeldeeg afkoelen en bewaar het in een afgesloten trommel (kan gerust een paar dagen bewaard worden).

Haal de koffieparfaits 10 min. voor serveren uit de vriezer en zet in de koelkast. Serveer de parfaits met het kruimeldeeg. 

*Au bain marie verwarmen: Au bain Marie is een term die gebruikt wordt in de kookwereld. Het is een kookproces waarbij in een pan gevuld met heet water een tweede kleinere pan of schaal wordt geplaatst. Het wordt gebruikt om voedsel te verwarmen tegen het kookpunt maar niet erover. Daarnaast wordt het ook gebruikt om gerechten warm te houden of bereidingen gelijkmatig te kunnen koken. Daar het kookwater in de onderste pan gaat koken neemt de kleinere pan de warmte op en zorgt ervoor dat de warmte constant blijft en onder het kookpunt. Let op dat het kokende water de pan of schaal niet mag raken.

 

Liefs, Williene


 

Bron: Foodies
 
 
Zoals beloofd zou ik wat recepten bloggen om wat te doen met de restjes ansjovis en kappertjes...
lees verder
De 'zonder pakjes en zakjes' recepten vallen in de smaak :-) Ik vind het zelf ook erg leuk om na...
lees verder
Bij patat is het vaak wel lekker om er wat 'bij' te hebben. Maar als je E-nummervrij gaat eten is...
lees verder
Na de broodbaktips van vorige week vandaag een heerlijk recept voor rozijnenbrood om je tips in...
lees verder
    Je moet er van houden. Citroenen. Het zijn heerlijke smaakmakers, maar...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190