15-07-2019

Italiaanse Lasagnette Napoletana – #Zonder pakjes en zakjes

In het wereldgerecht Lasagnette zitten de mini-lasagnevelletjes in het pak. Deze velletjes zijn, bij mijn weten, niet los te koop. Je kunt natuurlijk ook gewoon Lasagnevellen gebruiken als je dat graag wilt, ik heb het opgelost door Farfalle te gebruiken, de zogenaamde 'strikjes'pasta. Toen ik eraan begon vond ik het maar een vreemd gerecht, want waarom niet gewoon lasagne, maar het eet wel erg makkelijk en het schept ook erg makkelijk, doordat je de vellen niet hoeft te snijden. Dus eigenlijk beviel deze manier van lasagne eten wel. En het is natuurlijk weer erg makkelijk om te maken, ook zonder pakje of zakje. Je maakt de saus, doet de pasta er ongekookt bij en de oven doet de rest van het werk. Lekker vakantiegerecht dus ;-) 

Ik heb overigens de spekjes niet toegevoegd, deze kun je optioneel toevoegen, als je dat lekker vindt. Spekjes zijn varkensvlees en dit wil ik zoveel als mogelijk vermijden omdat dit geen gezond vlees is, bovendien is spek E-nummervrij zeer lastig verkrijgbaar. 

Fijne dag! 

Italiaanse Lasagnette Napoletana – Wereldgerecht Zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 3-4 personen:

250 gram rundergehakt, ongeveer 600 gram Italiaanse groenten (ui, prei, rode paprika, courgette), 2 tenen knoflook, 300 gram farfalle pasta, 400 milliliter (plantaardige) melk, 1 fles passata (690 gram), 1 komkommer, optioneel 100 gram (vegetarische) spekjes, geraspte kaas en/of mozzarella

Kruidenmix: 2 theelepels paprikapoeder, 2 theelepels Italiaanse kruiden, ½ theelepel tijm, snuf cayennepeper, snuf nootmuskaat, 1 eetlepel sojasaus, Keltisch zout en peper

Dressing: ½ theelepel uipoeder, ½ theelepel knoflookpoeder, ½ theelepel peterselie, ½ theelepel oregano, 1 theelepel balsamicoazijn, 3 eetlepels olijfolie, kneepje citroensap, snufje kurkuma, Keltisch zout en peper naar smaak, eventueel 1 eetlepel imkerhoning

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak het gehakt rul in wat boter of olie. Voeg de groenten en de knoflook toe en eventueel de spekjes als je deze gebruikt. Bak ongeveer 3 minuten mee. Voeg de kruiden van de kruidenmix toe, schep goed om en voeg dan de passata en de melk toe. Maak het geheel goed op smaak met zout en peper.Het is een redelijk dunne saus, in de oven neemt de pasta een gedeelte van het vocht op. 

Schep het groente mengsel om met de pasta (ongekookt). Verdeel dit in een ruime ovenschaal. Bestrooi het gerecht optioneel met geraspte kaas en schuif in de oven voor ongeveer 40-45 minuten. Test voor serveren of de pasta gaar is.

Schaaf de komkommer in dunne plakken. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep om met de komkommerplakjes. Serveer de komkommersalade bij de Lasagnette.

Tips:

Glutenvrij? Gebruik dan een glutenvrije pasta. Grote supermarkten en natuurwinkels hebben diverse soorten glutenvrije pasta o.a. van linzenmeel of kikkererwtenmeel.

Zuivelvrij? Gebruik plantaardige melk en laat de kaas achterwege of gebruik hiervoor edelgistvlokken. Strooi deze dan 5-10 minuten voordat de pastaschotel klaar is over de ovenschotel. 

Vegetarisch? Gebruik in plaat van gehakt linzen of kikkererwten. Je kunt de lasagne ook verder aanvullen met kastanjechampignons.

Meer groente? Serveer een lekkere groene of juist kleurrijke salade bij de Lasagnette. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

22 Reacties

  • Jac
    Jac dinsdag 16 jul 2019 om 16:33
    Hoi Williene, Ik heb een algemeen vraagje. Als jij je verjaardag houdt 's avonds wat zet je dan op tafel en waar ga je dan mee rond? Er valt namelijk zoveel af als je E-nummervrij wilt doen. Groetjes
    • Smakelijck woensdag 17 jul 2019 om 09:53
      Ha, In de categorie 'hapjes' vind je heel veel leuke ideetjes voor hapjes. Verder ben ik met een verjaardag een stuk makkelijker, veel gasten letten niet op E-nummers, dus dan maak ik het mezelf ook gemakkelijk. Kaas is wel goed E-vrij verkrijgbaar, olijfjes, (halfgedroogde) tomaatjes, eitje met rookvlees, fruitspiesjes, evt. zijn er E-vrije worsten te koop bij sommige slagers, maar ik laat dat eigenlijk altijd weg. Wel diverse soorten kaas, evt. met een chutney, nootjes, etc.
    • Marieke Wuite
      Marieke Wuite maandag 16 mrt 2020 om 22:06
      Een heerlijke lasagne! Dit is een blijvertje bij ons!
      • Smakelijck dinsdag 17 mrt 2020 om 12:07
        Dat is super om te lezen :-)
    • Marian
      Marian dinsdag 28 jul 2020 om 19:06
      Dit recept vandaag gemaakt en het was heel erg lekker! Mijn partner vond het zelfs één van de beste recepten die ik heb klaargemaakt. Dit komt dus regelmatig op het menu te staan:-) Dank!
      • Smakelijck donderdag 30 jul 2020 om 20:54
        Wat leuk zeg! Dankjewel voor je reactie.
    • Annemiek
      Annemiek maandag 07 jun 2021 om 09:29
      Jammer dat je varkensvlees zo negatief benoemt! Haal het bij de slager (sowieso lekkerder dan supermarkt vlees), daar hebben ze eerlijk en goed vlees. Overigens zijn ook niet alle E-nummers slecht maar dat terzijde!
      • Smakelijck maandag 07 jun 2021 om 10:13
        Dat niet alle E-nummers slecht zijn dat klopt helemaal en beweer ik ook nergens. Zonder E-nummers is zelfs niet eens leven mogelijk ;-) Varkensvlees eten is geen verbetering voor je gezondheid, ook niet bij de slager vandaan. Er is daar genoeg over te lezen en over te vinden.
    • Marieke
      Marieke dinsdag 12 okt 2021 om 13:48
      Ik wil deze vanavond maken. Kook je de linzen van tevoren? Zo ja, hoe lang?
      • Smakelijck dinsdag 12 okt 2021 om 14:32
        Ligt aan het soort linzen die je gebruikt. Rode linzen kun je zo toevoegen, andere linzen moeten gaar zijn.
        • Marieke
          Marieke dinsdag 12 okt 2021 om 14:54
          Gelukkig, ik heb rode. Bedankt!
    • L.
      L. zondag 30 jan 2022 om 22:55
      Hoi! Tot hoever kan je deze lasagne al klaarmaken als je hem van te voren wil klaar maken? Groetjes!
      • Smakelijck maandag 31 jan 2022 om 11:21
        Je kunt hem helemaal af maken en op het moment zelf in de oven afbakken. In tussentijd even bewaren in de koeling. Succes!
    • L.
      L. maandag 31 jan 2022 om 17:36
      Dankjewel voor je snelle reactie!!
    • Jes
      Jes woensdag 31 aug 2022 om 15:20
      Wat is het voordeel van Keltisch zout t.o.v. Himalaya zout?
      • Smakelijck donderdag 01 sep 2022 om 09:48
        Keltisch zout is het meest natriumarme zout met de meeste mineralen. Maar daarnaast is Himalaya ook prima te gebruiken.
    • Klara
      Klara vrijdag 02 sep 2022 om 15:43
      Waarmee kan ik sojasaus vervangen?
      • Smakelijck maandag 05 sep 2022 om 09:46
        Coconut aminos.
        • Klara
          Klara dinsdag 06 sep 2022 om 14:49
          Dank voor je reactie. Ik heb het weggelaten, en het op smaak gebracht met zout en peper. En het smaakte voortreffelijk! De kinderen waren ook heel erg enthousiast. (en dat wil wat zeggen)
    • Smakelijck woensdag 07 sep 2022 om 13:17
      Superfijn om te lezen!
    • Alie
      Alie donderdag 10 nov 2022 om 18:59
      Geweldig lekker. Deze staat onder favorieten. Bedankt
      • Smakelijck vrijdag 11 nov 2022 om 09:58
        Super!
Laat een bericht achter!
279