Woensdag 12 okt 2016

Honig doet E-nummers in de ban?!

Het zal je vast niet ontgaan zijn in het nieuws: Voedselfabrikant Honig doet E-nummers in de ban.

-Vanaf begin volgend jaar zul je smaakversterkers als E621, E631 en E627 nooit meer terugvinden in Honig-producten. Ook gaat Honig het zoutgehalte flink terugbrengen.-

Van dit soort nieuwsberichten maakt mijn hart altijd eerst een sprongetje. Oké, dit keer duurde dat ongeveer 1 seconde. Van: Yes, de fabrikanten worden eindelijk wakker… Tot: Wacht eens even, dit trucje ken ik onderhand, iets met Knorr van Unilever…


Want na een klein zoektochtje las ik dat Honig de smaakversterkers gaat vervangen door: Jawel, Gistextract. En de oplettende E-nummerkenner weet: Gistextract is een glutamaat, net als E-621. Wat zijn ze toch slim hé, die voedselfabrikanten. Ze vestigen even alle aandacht op zich en eigenlijk verandert er niet zoveel. Behalve de prijs dan. Die gaat wél omhoog.

Gistextracten worden onttrokken uit voedingsgisten. Hierin zit echter veel MSG (Mononatriumglutamaat oftewel E-621) maar dit hoeft dan weer niet als E-nummer te worden vermeldt op de verpakking. En zo kan de fabrikant hier dus gebruik van blijven maken zonder dit op zijn verpakking te vermelden.

Overigens is Honig niet de eerste die het zo aanpakt. Knorr was Honig al een paar jaar voor. Je kent ze vast wel, de pakjes met de mooie labels: Smaak komt uit onze natuur, zonder smaakversterkers (maar dus wel gistextract met glutamaat en dus: smaakversterker), conserveringsmiddelen en nog meer blablabla. De natuur komt niet uit een pakje of een zakje. Nooit!

Bovendien zegt Honig 13% minder zout te gaan gebruiken. Hé, die herken ik ook nog, dat trucje hebben ze al eerder gedaan met hun product: Soepcreatie. Ook in dit product werd een stuk minder zout gebruikt. Goed voor de bloeddruk en dus hart- en vaatziekten. Vervolgens hebben ze het zout vervangen door maar liefst 4 (!) soorten suiker. En laten onderzoeken nu aantonen dat zout de bloeddruk helemaal niet verhoogt, maar dat juist suiker (en bewerkt voedsel) de boosdoener is van een hoge bloeddruk… (Lees hier en hier)

Nou ja, m’n punt is denk ik duidelijk. Je hebt geen pakjes en zakjes nodig om lekker en gezond te eten. Ook al zouden ze écht geen kunstmatige E-nummers en geen suikers bevatten. Dan nóg maak je de lekkerste maaltijden gewoon zelf. 

Ik wens je een fijne dag!

Liefs, Williene

Soms heb je van die dagen dat je snel iets op tafel wilt zetten en toch gezond en voedzaam wilt...
lees verder
  In sommige delen van het land is het inmiddels zomervakantie! Onze regio moet nog...
lees verder
Plastic! Waar je ook bent of waar je ook komt, overal zie of kom je in contact met plastic....
lees verder
  In het tijdschrift 'De tuin op tafel' (Leuk tijdschrift als je houdt van...
lees verder
Zo hier en daar werd het al gefluisterd en het is nu dan officieel: De voorverkoop van...
lees verder
Zoals ik wel vaker hier heb geschreven eten wij zo'n 3 a 4 keer per week vegetarisch. We...
lees verder

3 opmerkingen
 • Janine Hovestadt
  Janine Hovestadt woensdag 12 okt 2016 om 11:14
  Fijn dat je dit even kritisch op een rijtje zet... Zo houden we het overzicht een beetje. Mijn hart maakte idd ook een sprongetje, maar na het lezen van jouw blog staan we weer met beide benen op de grond. bedankt!
  • Smakelijck woensdag 12 okt 2016 om 19:47
   Graag gedaan!
 • Carolien
  Carolien vrijdag 14 okt 2016 om 00:09
  Zo blijkt maar weer, we moeten de kleine lettertjes blijven lezen! Maar je begrijpt gewoon niet dat het toegelaten wordt, om het op deze manier aan de man te brengen.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190