IMG_0658
Dinsdag 25 sep 2018

Hollands Stoofpotje #zonder pakjes en zakjes!

Het is er weer echt weer voor: Stoofvlees. Als je het hebt over kleine gelukmomenten dan is dit er voor mij één van; Een pan stoofvlees op het vuur. De pan is al half leeg voordat we aan tafel gaan, zo lekker. Ik heb al veel verschillende soorten stoofvlees gemaakt, deze keer volgens het bekende pakjes-en-zakjes-merk, maar dan zónder pakje uiteraard en met kruiden en producten die je waarschijnlijk wel in je keukenkastje hebt staan. Ik zag dat Jonnie Boer een nieuw kruidensoort in z'n assortiment had, namelijk de Funghi Trifolati. Mocht je deze toevallig in huis hebben, dan is het heerlijk om hier een klein theelepeltje van toe te voegen aan je stoofvlees. Niet noodzakelijk, wel lekker ;-) 

Hollands Stoofpotje - Zonder pakjes en zakjes! 

Ingredienten voor 2-3 personen als bijgerecht:

500-700 gram runderlappen, 2 uien, 2 tenen knoflook, 250 gram kastanjechampignons, 1 eetlepel speltbloem, 2 stengels lente-ui, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 laurierblad, 3-4 kruidnagelen, 1 eetlepel sojasaus of tamari, scheutje rode wijn, 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegde suikers, 250 milliliter water of groentebouillon (Rapunzel zonder gist), roomboter, Keltisch zout en peper

Bereiding:

Snijd het stoofvlees in blokjes en laat op kamertemperatuur komen. Bestrooi het vlees met zout en peper en de bloem en meng goed door elkaar. Smelt in een stoofpan een stuk boter en braad hierin het vlees rondom aan. 

Snipper de ui, lente-ui en de knoflook en snijd de champignons in plakjes. Voeg deze toe aan het vlees en laat even aanfruiten. Blus af met een flinke scheut rode wijn en voeg de tomatenpuree, laurier, kruidnagelen en sojasaus toe aan het vlees en laat even een paar minuten sudderen. Voeg 250 milliliter (warm) water toe aan het vlees zodat het net onder staat. Voeg de appelstroop toe en laat het vlees 1,5 uur stoven met het deksel op de pan. Roer af en toe door. Wordt het te droog, voeg dan nog wat water of bouillon toe. 

Maak het verder op smaak met zout en peper. Je kunt het stoofvlees eventueel binden met (biologische) maizena of arrowroot. 

Serveer het stoofvlees met aardappelen en bijvoorbeeld gestoofde rode kool. Héérlijk.

Fijne dag! 

Liefs, Williene

De supermarkt wordt een steeds groter wordende jungle. Een jungle van pakjes, zakjes, potjes en...
lees verder
Door de drukte rond mijn kookboek schiet het bloggen er een beetje bij in. Helemaal niet...
lees verder
Eigenlijk is het zo makkelijk dat het bijna geen recept te noemen is. Toch deel ik 'm, omdat ik...
lees verder
Het lijkt me leuk om zo af en toe tussen het bloggen door een tip te delen. Een tip wat je...
lees verder
Vandaag is echt de allerlaatste dag (maandag 22 februari) dat je mijn boek Smakelijck Zomer kunt...
lees verder
Afgelopen week was het in het nieuws: Gezond eten is opnieuw duurder geworden en ongezonde,...
lees verder

4 opmerkingen
  • Conny Neuburger
    Conny Neuburger maandag 08 okt 2018 om 10:58
    Stoofvlees, heerlijk! Ook lekker om eens wat gedroogde vijgen mee te laten sudderen. De jus die ik over heb, zeef ik en vries ik in ijsblokjaszakjes in. Zo heb ik altijd lekkere jus bij de hand.
    • Smakelijck maandag 08 okt 2018 om 11:01
      Goede tip! Dankjewel!
  • grietje
    grietje dinsdag 09 okt 2018 om 08:46
    Welke rode wijn gebruik jij hiervoor en waar koop je die?
    • Smakelijck dinsdag 09 okt 2018 om 09:08
      Ik gebruik net wat ik open heb staan. Meestal is dat de Biologische van de AH.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190