Donderdag 29 mrt 2012

Hele kip uit de oven!

Als de lente aanbreekt krijg je zin om lekker te koken met nieuwe producten en de eerste lente-groenten. Ook al is veel het hele jaar door verkrijgbaar, ik probeer wel een beetje rekening te houden met de seizoenen.

Ik vind het heerlijk om hele kip te eten, manlief vindt dat iets minder, maar tegenwoordig begint hij eraan te wennen :-) Hij vindt al die botten en zo'n 'heel' beest maar niets... Daarom laat hij het 'slachten' aan tafel aan mij over. Hij kent me, want ik doe niets liever ;-)

Hele gebraden kip:

Ingredienten:
Een hele (biologische of scharrel) kip, kruiden naar keuze, knoflook, honing, peper en zout, olie.

Bereiding:
Was de kip onder de kraan schoon en pel de teentjes (naar smaak) knoflook en plet ze fijn. Steek de knoflook onder de huid van de kip. Ik gebruik ongeveer 5-6 teentjes. Wrijf de kip nu in met wat honing, peper en zout en wat kruiden naar keuze, bijvoorbeeld tijm of rozemarijn. (Je kunt ook een hele andere kruidenmix maken, het is net wat je zelf lekker vindt)
Smelt boter en/of olie in een braadpan en braad de kip in ongeveer 10 minuten rondom aan. Leg de kip in een ovenschaal, giet het braadvocht er over heen en 3 eetlepel extra boter en zet de kip anderhalf uur in de oven op 170 graden. Besprenkel de kip elke 10 minuten met het vet uit de ovenschaal. Zo blijft de kip sappig en krijg je een knapperig velletje. Dit heet 'arroseren'.

Hele kip is heerlijk met krielaardappeltjes, en nu de lente aanbreekt, worteltjes met peultjes en tuinerwtjes. Mmm, smullen maar! Met je handen eten mag :-)

Een heerlijk herfstig nagerecht. En dan ook nog een heel gezond nagerecht. Glutenvrij en...
lees verder
En we gaan gelijk maar door! Deze lekkere saus smaakt ook bij andere gerechten, maar met name bij...
lees verder
? Vroeger aten we dit gerecht regelmatig, maar toen gebruikte ik er een potje voor. Nu had ik...
lees verder
Zoals ik gisteren had beloofd vandaag een recept voor de komende paasdagen met advocaat. Jullie...
lees verder
Tapenades zijn hier erg favoriet op stokbrood. Vooral ons oudste zoontje is er dol op. Zelf...
lees verder
Nog op zoek naar een leuk hapje voor Oudjaarsavond? Deze is zó gemaakt en hier erg favoriet bij...
lees verder

4 opmerkingen
  • Jeannet
    Jeannet donderdag 06 dec 2012 om 14:44
    Grappig! Er zijn dus meer zulke mannen! Ik dacht dat alleen die van mij zo was:-) Bij vis en kip moet ik er altijd aan geloven. En HIJ wil liever alleen van "dat witte vlees" eten. Enne...neuh...ook geen vel graag. Gelukkig knagen de kids wel graag aan een botje!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 dec 2012 om 13:21
      Haha, inderdaad! En ik vind het geweldig om te doen, dus dat komt goed uit ;-)
      Het is erg herkenbaar in ieder geval!
  • Diana
    Diana donderdag 29 mrt 2012 om 14:32
    Hmmmm klinkt heerlijk :) Lijkt me ook een heerlijk recept voor Pasen :) Mijn man houdt ook niet zo van botjes en het aansnijden van zo'n kip maar ik ben zelf ook niet zo goed met het aansnijden van zo'n kip als het eenmaal op tafel staat. Kluiven vindt hij helemaal niets hahaha. Maar zo nu en dan moet hij er toch aan geloven. :D
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 29 mrt 2012 om 22:31
      Haha, je man klinkt een beetje als de mijne :-)

      Als je 'm gaat uitproberen wens ik je veel succes!

      Groetjes, Williene
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190