Woensdag 01 mei 2013

Groenten van het seizoen... Mei!


 


Door de lang aanhoudende kou zijn de seizoengroenten helaas ook wat verlaat. Maar nu in mei komen de verse lente groenten gelukkig goed op gang. Er zijn nu volop bladgroenten verkrijgbaar. Spinazie, veldsla, waterkers, postelein, raapstelen, snijbiet en bijvoorbeeld sla. Groene bladgroenten boordevol vitaminen! Gebruik ze voor de verandering eens niet voor de avondmaaltijd maar maak er smoothies en sapjes van en drink deze lekker tussendoor of bij het ontbijt!
Door ze in de blender te mengen met vers sinaasappelsap, bananen, aardbeien of bessen proef je de groenten niet en krijg je toch de vitaminen binnen!


Groenten van de maand mei:
Andijvie, Asperges, Bloemkool, Champignons, Peultjes, Postelein, Raapstelen, Radijs, Sla, Snijbiet, Spinazie, Tuinkers, Veldsla, Waterkers, Wortels


Fruit in de maand mei:
Aardbeien, ananas, Appel, Banaan, Grapefruits, Sinaasappels


 

Afgelopen zaterdag een prachtige dag gehad bij Heel Putten Bakt! 8 enthousiaste baksters gingen...
lees verder
IJs! Met dit weer kunnen ze er geen genoeg van krijgen. En als je ijs maakt van vers fruit, dan...
lees verder
En we gaan gelijk maar door! Deze lekkere saus smaakt ook bij andere gerechten, maar met name bij...
lees verder
Vijgen zijn nu volop in het seizoen. Heerlijke, zoete smaak, en wat veel mensen niet weten kun je...
lees verder
Nu is het seizoen om lekkere (zoet)zure appels te plukken. Je kunt hiervoor naar de pluktuin, of...
lees verder
Zout Zout is een enorme smaakmaker in gerechten. Zonder zout zit er vaak maar weinig...
lees verder

2 opmerkingen
  • Annemieke
    Annemieke donderdag 02 mei 2013 om 08:33
    Toch even een opmerking...
    Hoe kan appel nu een fruitsoort van de maand mei zijn? Ze worden in het najaar geoogst en de appels die we nu eten zijn al heel lang in de koeling goed gehouden of komen uit het buitenland. Ik vind dat minder goed passen in het kader van: eten wat nu voorhanden is. Dat koelen is ook niet gratis en dat merk je ook wel aan de appelprijs. Die vind ik nu niet persé zo goedkoop.
    Of zie ik het nu verkeerd.

    Grtjs, Annemieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 02 mei 2013 om 10:10
      Hoi Annemieke,

      Bedankt voor je reactie!
      Als je echt strikt gaat eten wat nu voorhanden is en wat bijvoorbeeld niet uit de kas komt, blijft er weinig over. Peultjes bijv. komen nu wel van Nederlandse bodem, maar er is geen boer waar ze nu al op het land groeien. Net als bijv. spinazie e.d. Daarvoor is het nog te koud. Maar het komt wel volop uit de kas. En dat kost ook geld. Kolen blijven ook lang in de opslag en worden ook nog volop verkocht en gegeten.

      Appels kennen we echt als een basisfruit wat het hele jaar door verkrijgbaar is. Biologisch zijn ze niet het hele jaar verkrijgbaar omdat deze niet bespoten worden en dus eerder vergaan. Maar ook Nederlandse biologische appels zijn nog steeds verkrijgbaar. Al zijn ze dus wel bewaard en gekoeld van het najaar. Maar vanaf juni is dat wel een beetje voorbij. Ik zet 'm er dus wel bij, omdat bio appels nog steeds te koop zijn en ook omdat het voor veel mensen toch een favoriet stuk fruit is.

      Groetjes, Williene
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190